Zlin Z-42M, Hobby Boss, skala 1:72, OPEN

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Zlin Z-42M, Hobby Boss, skala 1:72, OPEN

Postprzez waldesky » wtorek, 23 listopada 2010, 20:13

Witam !
Doszedłem do wniosku, że znajdę tu miejsce dla siebie i postanowiłem wystartować z tym "mikrusem".
Model już znany, omawiany chyba na wszystkich forach modelarskich, więc nie będę się o nim rozpisywać.
Plan jest taki, że ma powstać replika tego Zlinka:
Obrazek
Samolot z Aeroklubu Kujawskiego w Inowrocławiu, ze znakami SP-AEN w malowaniu z roku 1981. Zdjęcie zrobione na lotnisku Aeroklubu Łódzkiego w miesiącu sierpniu 1981, gdzie ten egzemplarz służył do nauki latania dla kursantów LPW II. Był samolotem grupy ósmej.
Zestaw obecnie wygląda tak:
Obrazek
Jak widać na zdjęciu, oddzieliłem ster kierunku i lekko przeszlifowałem powierzchnię kadłuba. To jedyne prace wykonane dotychczas i mam nadzieję, że ich niewielki zakres pozwala dopuścić model do konkursu ;o)
========================================================================================
Zamierzenia:
- malowanie jak wyżej z samodzielnym wykonaniem znaków rejestracyjnych i reklam
- otwarte drzwi kabiny
- pełne wyposażenie kabiny (blaszka do modelu Togi i trochę własnoręcznie)
- wychylone klapy i powierzchnie sterowe.

Usiłuję dokupić kalkomanię od modelu Togi ale chyba kupię cały model, bo w nim jest kalkomania do fabrycznego malowania, a model przyda się na części (gdyby coś nie wyszło).
Termin zakończenia konkursu jest dość odległy, więc jest nadzieja, że uda się w nim zmieścić :D

Pozdrawiam wszystkich uczestników i życzę powodzenia.
Obrazek
"Too old to rock'n'roll, too young to die..."
waldesky

Reklama

Re: Zlin Z-42M, Hobby Boss, skala 1:72, OPEN

Postprzez waldesky » wtorek, 30 listopada 2010, 13:44

Pierwszy update :)
Modelik został pokrojony na fragmenty :

Obrazek

Odchudziłem, w miarę możliwości, ścianki tylnej części kadłuba i w "nos" napakowałem tyle ołowiu ile tylko się dało.
Wstępne "ważenie" wskazuje, że będzie zdolny do stania na kołach. Przy okazji dziękuję tym, którzy robiąc zlinka wcześniej, zwrócili uwagę na problemy z doważeniem przodu.

Obrazek

Postanowiłem rozwiercić wloty znajdujące się z przodu osłony silnika i jeden z fragmentów ołowiu uformowałem tak, by choć trochę przypominał cylinder. Może coś tam jeszcze zmienię, może coś dołożę, zobaczymy.

Obrazek

Jak napisałem w poście wcześniej, zamierzam zrobić drzwi kabiny w pozycji otwartej, więc i te elementy podległy rozczłonkowaniu.

Obrazek

W związku z koniecznością odchudzenia ścianek kabiny czeka mnie dorobienie podłogi i całego wnętrza za wyjątkiem osłony tablicy przyrządów.
Obecnie czekam na przesyłkę z Niemiec zawierającą blaszkę do modelu Z-42M Togi i sam model, będący protoplastą tego, którym się zajmuję.
Obrazek
waldesky

Postprzez spiton » wtorek, 30 listopada 2010, 17:00

Zaczyna się super.
Zamierzam iść ta samą drogą.
spiton

Postprzez waldesky » piątek, 10 grudnia 2010, 20:37

Dotarła przesyłka z Niemiec z modelem Togi i blaszką do niego. Z modelu najważniejsza jest dla mnie kalkomania zawierająca fabryczne malowanie "zlinka" stosowane w początkowym okresie ich używania w aeroklubach. Ale o tym pisałem już wcześniej. Wszystko wygląda tak:

Obrazek

Obrazek

Teraz jest szansa, że prace ruszą z kopyta ;o)
Obrazek
waldesky

Do usunięcia

Postprzez waldesky » środa, 9 marca 2011, 12:58

Witam po bardzo długiej przerwie.
Niestety, wieści dla mojego udziału w konkursie niedobre.
Z powodu ogromnego deficytu czasu, spowodowanego zalewem zleceń na prace modelarskie (ale z innej dziedziny), nie jestem w stanie kontynuować prac nad "zlinkiem".
Model będzie ukończony na 100%, ale nie ma szans na zmieszczenie się w terminie konkursu.
Stan prac na dzisiaj jest taki jak w ostatnim poście.

Proszę moderatora o usunięcie wątku z działu konkursowego.
Obrazek
waldesky

Postprzez waldesky » sobota, 11 lutego 2012, 23:15

Witam po dłuuuuuugiej przerwie :) Czas na wykopki !
Tak jak obiecałem, model "zlinka" wraca na warsztat i mam nadzieję, że tym razem uda się go skończyć w jednym podejściu.
W tzw. "międzyczasie" coś tam udało się zrobić, ale były to jedynie prace z doskoku. Teraz mam trochę luzu, więc model trafił na stałe na warsztat.
Do chwili obecnej udało się zrobić co następuje:
-reflektory lądowania/kołowania w skrzydle
-wyprofilowanie skrzydła pod klapy i lotki
-przygotowanie lotek, klap, sterów kierunku i wysokości
-podłoga, półka, przednia i tylne ścianki kabiny
-małe zmiany w przodzie kadłuba (poprawa profilu maski, nowa makieta widzialnej części silnika, którą będzie widać dopiero
po malowaniu, bo jest zabezpieczona wewnątrz kadłuba)
-zlikwidowana podkadłubowa płetwa, gdyż była niezgodna z dokumentacją
Wygląd obecny modelu na fotkach poniżej (oszklenie nie jest wklejone-przymiarka)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Połączenie kadłuba z dolną częścią i skrzydłami szpachlowane CA i czeka na podkład i odtworzenie linii podziału.
Cały model zmatowiony drobnym papierem ściernym w celu ułatwienia pracy.
Do zrobienia zostało jeszcze sporo, ale jest już postęp ;o)
Więcej fotek już wkrótce
Obrazek
waldesky

Postprzez waldesky » sobota, 18 lutego 2012, 19:58

Mały update :)
Od początku nie mogłem zaakceptować wyglądu goleni podwozia głównego, wykonanych razem z kołami. Brak akceptacji skutkuje staraniami o zmiany i tak stało się także w tym wypadku. Dorobiłem ze stalowej blaszki golenie, a zestawowe zostały amputowane. Po dopracowaniu będą bardziej przypominać te oryginalne, a przynajmniej taką mam nadzieję.

Obrazek

Oczywiście nie mogłem się powstrzymać i poskładałem części modelu w całość, chcąc sprawdzić jak to będzie wyglądało.

Obrazek
Obrazek

Klapy, lotki i ster kierunku pochodzą z modelu Togi, bo łatwiej było je odciąć z naddatkiem i później obrobić, niż odcinać te w modelu na styk i później kombinować z doklejaniem i piłowaniem, co z racji specyfiki powierzchni sterowych do najłatwiejszych zajęć by nie należało.
Poprawiłem też kształt kołpaka śmigła, ale zapomniałem zrobić fotkę i można zobaczyć tylko to co na tych fotkach.
Obrazek
waldesky

Postprzez Izydor » sobota, 18 lutego 2012, 21:56

Takie 3 malutkie błędy w zestawie HB, nie wiem czy je zauważyłeś :)
Boczne, odchylane osłony silnika... Linie ich podziału są źle poprowadzone. Powinny być równoległe do osi śmigła, a mocno opadają do dołu, w kierunku kadłuba... :)

Skrzydła mają za gruby profil... W modelu, górne powierzchnie sięgają prawie do dolnych krawędzi drzwi.

Burty kokpitu na wysokości drzwi powinny być płaskie, a są "rozdęte" na zewnątrz. Ten sam błąd jest w "przeróbce", Zlinie 142 HB i niestety oszklenie jest "dopasowane" do tej krzywizny.. Kadłuby Zlinów Astera i AZ-Modelu w tym miejscu są dobre...

Jeszcze ma ten zestaw, jeden, maleńki feler, ale już nie będę smęcił... :)

A, i jeszcze... Świetne klapy i lotki są w Zlinie 242 AZ-ta. Z delikatnymi ryflami i dzielone. Ja spróbuję sklonować je z żywicy i wszczepić do innych Zlinków... :lol:

Przepraszam za moje wtręty/smęty i znów zmieniam się w obserwatora... :)
Miał naturalną śmiercią od obucha paść, a jemu przyjdzie zginąć, jak na wojnie...
Izydor

Postprzez waldesky » sobota, 18 lutego 2012, 22:05

Dzięki za uwagi. Linie maski poprawiłem. Skrzydła nie są za grube, dolna krawędź drzwi jest w modelu za nisko. Burty kokpitu wyprostowałem tyle ile się dało i w tej chwili jest już nieźle. Poprawiłem też (zrobiłem od nowa) płetwę podkadłubową. Jeszcze brakowało odchylenia osi śmigła od osi kadłuba, ale to też zrobione :)
Ogólnie model nie jest tragiczny i jako całkiem przyzwoity będzie się pięknie prezentował na półce - w zawodach nie zamierzam nim brać udziału :)
edit/ w połowie tygodnia odzyskam aparat i wtedy postaram się udokumentować zmiany wprowadzone w modelu w porównaniu z kadłubem Z-142 Hobby Bossa, który jest niemal identyczny z tym z Z-42M.
Obrazek
waldesky

Postprzez spiton » niedziela, 19 lutego 2012, 00:29

Miód na moje serce
Obrazek
To co najbardziej lubię. Ślicznie powycinane powierzchnie sterowe, opuszczone klapy ,-))).
Pięknie to wygląda.
spiton

Postprzez waldesky » niedziela, 19 lutego 2012, 13:36

Dzięki :)
Mam nadzieję, że efekt końcowy też będzie zadowalający - przynajmniej się staram ;)
Czekam Sebastian na Twojego Zlinka :)
Obrazek
waldesky

Postprzez waldesky » czwartek, 23 lutego 2012, 01:01

Prace powoli postępują, ale na razie nie ma jeszcze co focić.
Próbowałem zrobić porównanie tak jak obiecałem, ale zdjęcia przeźroczystego kadłuba nic nie dają, więc przygotowałem taki rysunek poglądowy:
Obrazek
Wrysowana na planie czerwona linia pokazuje zarys kadłuba modelu w dwóch rzutach.
Jak widać, tragicznie nie jest, ale dobrze także nie :)
Najtrudniejsze do wyprowadzenia jest błędne poprowadzenie linii podziału otwieranej części maski silnika, a szczególnie jej prawej strony ozdobionej żaluzjami. Pozostałe błędy są tylko niedogodnościami, z którymi jest jedynie trochę pracy.
To jak sobie z nimi poradziłem już wkrótce pokażę ilustrowane fotkami.
Obrazek
waldesky

Postprzez waldesky » poniedziałek, 27 lutego 2012, 19:30

Mała aktualizacja - prace wloką się niemiłosiernie :oops:
Obrazek
Model kontrolnie pokryty podkładem - teraz widać wszystkie "babole", których na przeźroczystym plastiku dojrzeć nie miałem szans.
Korekta położenia linii podziału na osłonie silnika skutkowała koniecznością zlikwidowania żaluzji na prawej stronie osłony Chciałem je prawidłowo umieścić przeszczepiając odpowiednio wycięty fragment z modelu Togi, ale pacjent przeszczep odrzucił i musiałem "rzeźbić" żaluzje z trójkątnego profilu naklejonego na masce. Wyszło tak jak widać i nic już nie będę zmieniał. Lepiej po prostu nie potrafię :oops: , a efekt tego rękodzieła (jeszcze przed podkładem) widać na miniaturkach.
Także na miniaturkach umieściłem dwa szczegóły, a mianowicie reflektory lądowania i imitację silnika we wlocie maski.
Obecnie pracuję nad wyposażeniem kabiny, abym mógł wreszcie ją zamknąć i przygotować model do malowania.
Na zdjęciu widać, że zmieniłem wszystko to co wcześniej w kabinie zamontowałem.
Widać także nowe "nogi" na jednej z miniatur :)
Mam nadzieję, że natępną aktualizacją będę mógł pochwalić się nieco szybciej.

/edit/
PS. Tak zupełnie na marginesie - w długoletniej modelarskiej zabawie nie spotkałem jeszcze takiego tworzywa jak to w tym modelu. Bardzo twarde i kruche jednocześnie. Łatwo pęka i trzeba być bardzo ostrożnym. Klasyczne wyrycie linii podziału odpada, jedynym wyjściem jest piłka, ale i tak nie gwarantuje to dobrego efektu.
Obrazek
waldesky

Postprzez waldesky » piątek, 2 marca 2012, 01:34

Prace na modelem Z-42M nadal trwają.
Obecnie pracuję nad kabiną i zrobiłem fotele uzbrojone w pasy, półkę za fotelami z fragmentem widocznej rurowej ramy kabiny, panel środkowy z dźwignią klap i pokrętłami trymerów, a także pedały sterów kierunku oraz podstawy pod drążki sterowe.
Z blaszki pochodzącej z modelu Togi wykonałem tablicę przyrządów lekko zmieniając jej kształt, gdyż była symetryczna, a w rzeczywistości prawa strona jest niższa. Oczywiście poprawiłem także osłonę tablicy.
Wnętrze kabiny dostało kolory i powklejałem wykonane elementy. Po małych poprawkach malarskich zostanie wklejenie tablicy i drążków sterowych.
A tak to obecnie wygląda:

Obrazek

Obrazek

Na tylnej półce muszę zrobić pasy do mocowania bagażu i apteczkę, która była zamontowana za lewym fotelem pod tylną ścianką, a na tablicy przyrządów panel sterowania radia.
Mam zamiar do niedzieli zamknąć kabinę, ale wszystko może się zdarzyć ;o)
Obrazek
waldesky

Postprzez Sparrow » piątek, 2 marca 2012, 14:21

Widzę, że zadbałeś o każdy szczegół. Wychylenie steru kierunku zgodne z położeniem pedałów! Tablica przyrządów też świetna. Ciekawe, czy zrobisz też charakterystyczną dla Zlina 42 część kołpaka obracającą się niezależnie od śmigła (tę ze skrzydełkami na obwodzie).
Sparrow
Sparrow

Następna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat