PWM w Bytomiu 2012

Nasze wrażenia, relacje z różnych imprez, zawodów, spotkań oraz wizyt w muzeach.

Re: PWM w Bytomiu 2012

Postprzez siara1939 » poniedziałek, 27 lutego 2012, 18:59

Przestancie, nie ma co rozpaczac nad rozlanym mlekiem. Gusta sa rozne i nie ma o czym dyskutowac.
Ja zamowilem dzisiaj samochod z Burago- na przyszly rok. :twisted:
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Reklama

Postprzez Jaho63 » poniedziałek, 27 lutego 2012, 19:02

Siara jeśli Cię to pocieszy, to pomimo wielokrotnego już opatrzenia Twojego busika, z chęcią go jeszcze raz obejrzałem i pokazywałem "smaczki" przyprowadzonemu koledze. ;o)
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez Slash » poniedziałek, 27 lutego 2012, 20:12

Co do kategorii specjalnych ( WP ) w tym roku chętnie się dowiem co nie podoba się w wynikach. Miałem przyjemność spróbować ocenić również te modele. Uważam, że ze skutkiem nie kiepskim. Nasze wytyczne od głównego sędziego to były realizm (nie mylić z dokumentacją) i wykonanie/wkład pracy. Tak też starałem się oceniać, mam mocne wrażenie, że pozostali również. Czeskie nazewnictwo 'lubię nie lubię' to w tym przypadku kwestia braku pomysłu na coś poważniejszego.

Co do Burago no to niestety. Jeśli dobrzy modelarze nie chcą sędziować to bywa że wyniki są "pffffffffff". Sorki Adam :lol: :P Ja też nic nie wygrałem, a parę godzin spędziłem w pozycji filozofów. Szczęśliwie towarzystwo wyrafinowane. Do tego start w kategorii plemników :lol:
Slash

Postprzez Chrupek » poniedziałek, 27 lutego 2012, 20:21

Do kolegi Marka Naja - pytając o Skyraidera nie chodziło nam o modele samolotów, lecz o osobę o takim nick'u czyli Marka Wierzchowskiego. A ten gigant na wystawie pozakonkursowej to był mój. 1/32 Skyraider A-1J z firmy ZM
Koleżanko/Kolego, jeśli chcesz poznać ciekawych ludzi, których podobnie jak Ciebie pasjonuje modelarstwo zapraszamy w nasze szeregi. Nie jesteśmy elitarnym klubem! Zapraszamy WSZYSTKICH! Zarząd jest do Waszej dyspozycji! Odpowiemy na każde pytanie. http://www.ipmspolska.org.pl
Chrupek

Postprzez dewertus » poniedziałek, 27 lutego 2012, 21:00

Dodam swoje trzy grosze:

Rad jestem wielce, że mogłem osobiście poznać i prawicę uściskać koleżeństwu, które do wczoraj znane mi było tylko z forumowego nica. Wymiana doświadczeń i zwykła koleżeńska rozmowa była dla mnie największym bonusem tej imprezy.

Dla organizatorów mam tylko dwa wnioski/uwagi do rozparzenia na przyszły rok:
1. Ilość miejsca jaka została przeznaczona na modele została dobrana bardzo dobrze, szkoda tylko, że nie została optymalnie wykorzystana. W kilku miejscach modele były za gęsto poustawiane przez co trudno było je pooglądać i obfotografować, a w wielu wiało niepotrzebną pustką, którą można było spokojnie wygospodarować na rozluźnienie tych klas, gdzie ilość prezentowanych modeli była największa.
2. Zabezpieczenie podłogi - sam kilka razy mało co nie zaliczyłem dynamicznego i bliskiego spotkania z nią "twarzą w twarz". Pomijając kwestię uszkodzenia modeli bardziej niebezpieczne są potencjalne urazy ciała i sprzętu fotograficznego.

Z innych obserwacji to muszę przyznać, że nie bardzo przemawia do mnie polityka cenowa sprzedawców obecnych na giełdzie - ceny były równe lub (niestety w większości przypadków) wyższe niż w "normalnej" sprzedaży. Choć z drugiej strony dzięki temu nie musiałem toczyć wewnętrznej walki: kupić - nie kupić :mrgreen:

Kto wie, może na jubileusz też coś przywiozę (raczej nie na konkurs, ale na wystawę forumową).
Pzdr. Hubert
Jeśli istnieje rozwiązanie martwić się nie ma po co,
jeśli nie ma rozwiązania martwić się nie ma sensu
dewertus

Postprzez Chrupek » poniedziałek, 27 lutego 2012, 21:13

Mnie osobiście bardzo cieszy fakt, że doceniacie pomysł z wystawami klubowymi i mimo pierwszych nie przychylnych postów o tym pomyśle (jeszcze w zeszłym roku) to stół PWM-u prezentował się całkiem okazale. My ze swej strony obiecujemy, że pomysł ten będzie kontynuowany na kolejnych edycjach naszego festiwalu. Co do zabezpieczania podłogi, to jest to fakt nie zaprzeczalny. Zabezpieczenie podłogi było przygotowane przez właściciela obiektu. Będziemy wnioskować o jakieś usprawnienie tego elementu. Pomysł z obklejeniem taśmą jest najprostrzym, ale jednocześnie drogim, bo potrzeba setek metrów przyzwoitej taśmy.
Koleżanko/Kolego, jeśli chcesz poznać ciekawych ludzi, których podobnie jak Ciebie pasjonuje modelarstwo zapraszamy w nasze szeregi. Nie jesteśmy elitarnym klubem! Zapraszamy WSZYSTKICH! Zarząd jest do Waszej dyspozycji! Odpowiemy na każde pytanie. http://www.ipmspolska.org.pl
Chrupek

Postprzez Jaho63 » wtorek, 28 lutego 2012, 02:01

Mecenas napisał(a):Tak na szybko staram się przypomnieć, kto z aktywnych użytkowników naszego wirtualnego grajdołka odwiedził festiwal. Lista robi się dość długa, aczkolwiek mogłem kogoś nieopacznie pominąć (albo nie poznać, kto jest kto). Oto kogo udało mi się zidentyfikować osobiście lub usłyszeć, że gdzieś tam jest (kolejność przypadkowa).

Iceboy, Slash, Tomek Chacewicz, Aleksander, Dewertus, Jarek Gucwa, KFS, Tomek Mańkowski, Radek Pituch, RJ, Erni, Mac Eyka, Portalus, Macio4ever, Kwes, Kicus, Fazzy, SG, Robert Thorz, Chrupek, Siara, Rafał_dr, el Rozito, Badger, Jaho63, Waran, Artur Domański, Hacz, Sherman222, Murek, Paweł Leszczyński, Allex, Panzer, Kazik, Tomek Hejmo, Hajnel, Artur, Kapral, Vis13, Przemek-Maxus, Marek Barański, Caughtinthemiddle, Matejson, Adrianowro, Jarek38, Alex1st, Ozi35, Skyraider, Marder, Cayman.

Na razie tyle osób mi się przypomniało, ale na pewno wielu pominąłem...

Ja się jeszcze z Rumcajsem bujałem trochę (załatwił mi sleve w AML-u). :mrgreen:
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez Hajnel » wtorek, 28 lutego 2012, 10:56

dewertus napisał(a):Dodam swoje trzy grosze:

Dla organizatorów mam tylko dwa wnioski/uwagi do rozparzenia na przyszły rok:
1. Ilość miejsca jaka została przeznaczona na modele została dobrana bardzo dobrze, szkoda tylko, że nie została optymalnie wykorzystana. W kilku miejscach modele były za gęsto poustawiane przez co trudno było je pooglądać i obfotografować, a w wielu wiało niepotrzebną pustką, którą można było spokojnie wygospodarować na rozluźnienie tych klas, gdzie ilość prezentowanych modeli była największa

Trudno jest przewidzieć ilość modeli w danej klasie ale staramy się wyczuć ''klimat",przenoszenie modeli na inne stoły odpada za duże ryzyko uszkodzenia a przygotowanie miejsca na klasy odbywa się wcześniej.Sorki z mojej strony dla wszystkich oglądających,za ten brak pełnych doznań estetycznych :(
Pozdrawiam
Henryk"Hajnel"Głodek
Hajnel

Postprzez Mecenas » wtorek, 28 lutego 2012, 19:35

Tomek Hejmo napisał(a):
Mecenas napisał(a):Tomek Hejmo

Nie wiedziałem, że aż tak znany/rozpoznawalny jestem ;o) Nie było mi niestety dane rozpoznać więcej zielonych oprócz Maćka.

Siedziałeś na przeciwko mnie i wygłaszałeś przemowę jak się moderatorzy na forum PWM powinni zachowywać. Trudno byłoby nie zapamiętać... :mrgreen:
Pozdrawiam,
Michał Sindera
Mecenas

100-lecie Niepodległości

Postprzez Chrupek » wtorek, 28 lutego 2012, 20:54

Na stronie www.ipmspolska.org.pl został opublikowany protokół z IX Międzynarodowego Festiwalu Plastikowych Modeli Redukcyjnych Bytom 2012. Dostępny jest w zakładce Bytom 2012 z prawej strony pod kartami rejestracyjnymi.
Marcin Chrupek Chruścielewski
Chrupek

Postprzez Mecenas » środa, 29 lutego 2012, 10:51

Część dyskusji dotycząca cen na stoiskach handlowych znajduje się TUTAJ.
Pozdrawiam,
Michał Sindera
Mecenas

100-lecie Niepodległości

Poprzednia strona

Powrót do Imprezy - relacje - spotkania - muzea