Witam po długiej przerwie
Prace posunęły się troszkę do przodu. Na całość położyłem czarno-szary podkład. Powstał budyneczek z "rzymską dachówką" na dachu. Oto ona:

Figurki już pomalowane. Nie ma na nich jeszcze washów, ani żadnego cieniowania. Jedynie metalowe przedmioty w karabinach i łopatce pomalowane Gun Metalem przetarłem troszkę metalicznym. Pomalowałem patki piechoty, orzełki, naszywki 3DSK i napisy "Poland", z których najmniej jestem zadowolony, ale cóż...
Kilka rzeczy jeszcze nie zrobione. Nie pomalowane "dzidy" do saperek, granat w ręce jednego z sołdatów, bagnety, u "brenowca" opinacze, paski na ekwipunku, itd.

Pomyślałem też, aby wykorzystać spadochronowy zasobnik na broń. Wstępnie wykonałem spadochron, który będzie leżał na makiecie. Niestety, żeby wyglądał on realnie, to nawet jeśli byłby złożony, czy zwinięty, to musi mieć swoje rozmiary. Boję się, że wtedy spadochron stanie się "bohaterem dioramy", a tego nie chce, poza tym jest ona po prostu do tego za mała. Także nad spadochronem się jeszcze zastanawiam. Linki wykonałem z rozciągniętego plastiku. Po tej mordowni zorientowałem się, że trwalsze i lepsze efekty byłyby, gdybym użył cieniutkiego drutu, ale nie miałem serca już tego odrywać.

I to na razie wszystko. Pewnie skończę figurki i zacznę jechać murek, budynek, podłoże... Wszystko po kolei