CH-54 Skycrane 1:72 Revell

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: CH-54 Skycrane 1:72 Revell

Postprzez erkamo » piątek, 10 kwietnia 2009, 13:54

Wyśmienite modelarstwo. Za 1:72, dodatkowy punkt! Ode mnie ;o)
Superinteresująca konstrukcja. Nie wiem czy kiedykolwiek spotkałem się z nią na polskich forach modelarskich. Fakt, że na forach bywam od stosunkowo krótkiego czasu :mrgreen:
Tak czy siak, pięknie.
Pozdrawiam

erkamo.

"...Protest Chin przyczyną rozwiązania ONZ, zadłużenie USA..., sprzedaż Alaski dla..." - Juliusz Machulski - wizjoner czy fantasta?
erkamo

Reklama

Postprzez donalyah00 » piątek, 10 kwietnia 2009, 14:14

Świetna robota! Panel z przełącznikami mnie powalił. :shock: Można prosić o dodatkowe info odnośnie technologii wykonania?
Dodatkowy aplauz za mniej znaną konstrukcję w 72ce. :)
Pozdrawiam, Marek
--
La tête américaine.
donalyah00

Postprzez lejgo_inc » piątek, 10 kwietnia 2009, 14:47

[orzeszku!] Rozwaliłeś mnie tą konsolą środkową. Pstryczki, elektryczki. Nie mam pytań. Tzn. mam - jak robiłeś te wszystkie drobiazgi? Tablica przyrządów - także wielki szacunek (przechodziłem właśnie przez ten etap przy MiGu-9, nie mogę powiedzieć że z takim powodzeniem).
pozdrawiam, Leszek
http://www.shelfoddity.com
[Mankind has a perfect record in aviation; we never left one up there]
lejgo_inc

Postprzez Krzysiek » piątek, 10 kwietnia 2009, 16:41

Baaardzo ładnie! Jeśli na takim poziomie dociągniesz do końca budowy, to będzie imponujący model.
Pozdrawiam, Krzysiek
Krzysiek

Postprzez bartek piękoś » piątek, 10 kwietnia 2009, 23:59

Dziękuję wszystkim komentującym za miłe słowa i doping :D !
Bardzo się przydadzą, bo jeśli chcę utrzymać ten poziom detalowania to roboty jest ogrom! :)

W odpowiedzi na pytania o wykonanie przełączników i zegarów:
1. Zegary (cyferblaty) - biała płytka ok.0,2 mm pryśnięta czarną pactrą, potem wskazówki i skale wydrapane zaostrzonym stalowym szpikulcem (tak cienkim, że giął się przy mocniejszym nacisku) osadzonym w uchwycie ręcznym do wiercenia ;o) Wyszło akceptowalnie za trzecim razem.
Nigdy więcej! Jeśli kiedykolwiek się zabiorę do podobnej roboty, to tylko wykorzystując drukarkę!
2. Przełączniki - blat pulpitu to płytka ok. 0,2 mm z liniami oddzielającymi poszczególne panele naciętymi scriberem tamiyi. (Nacinanie przy tej grubości płytki uczyniło ją niezwykle łamliwą. Omal nie utraciłem w ten sposób finalnego egzemplarza.) Potem dopiero docinanie kształtu blatu i dopasowywanie do podstawy pulpitu. Musiało być dokładnie, bo zależało mi na uzyskaniu tego "uskoku". Krótko mówiąc, blat jest odrobinę mniejszy niż pulpit stąd ten rant naokoło. Po dopasowaniu - wiercenie specjalnie do tego celu zaostrzonym szpikulcem. To właściwie było wykłuwanie, nie wiercenie.
a) te malutkie i cienkie "prztyczki" to zwykły drut o śr. chyba 0,18 (jakoś tak :oops: ), którego końcówkę zanurzałem w schnącej, dość gęstej pactrze aluminium (potem poprawki alu. gunze), tak aby spływająca kropla dała nam ładne wyoblenie.
Tyle w teorii, trzeba pewnej wprawy żeby wyszło, trudno kontrolować lepkość farby w trakcie. Z kilkudziesięciu sztuk wybrałem te najlepsze, choć z ich wyglądu jestem średnio zadowolony. Wada metody - takie przełączniki kształtowane kroplą farby są łatwe do uszkodzenia, np: przy osadzaniu w pulpicie. Po niektórych niestety to widać
Na przyszłość proponuję modelowanie CA i dopiero kolor. Warto tu skorzystać z faktu, że CA ma różne gęstości - ostatnio próbowałem tej metody i efekty są lepsze niż samą farbą.
Prztyczki osadzone są na wcisk.
b) pokrętła (te cztery duże) - wykonane techniką toczenia - wyciągnięte w cienkie patyczki ramki wlewowe osadzone na dremelu. Bardzo przydaje się dobry uchwyt do wierteł ze schodzącymi się równolegle szczękami (widać na fotkach)!
Trzeba cholernie uważać, żeby nie topić plastiku (min. 10 tys obrotów!), powoli i delikatnie. Jak doszedłem do jakiej takiej wprawy to jedno takie kompletne pokrętło robiłem w ok. 45 min.
Obrazek
Po wyjęciu z dremela osadzałem "grzybek" w pin wise Tamiyi - taki lub podobny uchwyt bardzo ułatwia pracę,
w dodatku szczęki tworzą w widoku od przodu krzyżyk, który, jak linijka, ułatwia proste cięcie nożykiem
Obrazek
Kolejne etapy obróbki:
Obrazek
Podkładka pod pokrętło wycięta wycinakami wykonanymi z igieł iniekcyjnych
ObrazekObrazek
c) jeszcze takie proste - przez tulejkę odciętą z wyciągniętego nad ogniem patyczka do uszu przewlekam drut odpowiedniej średnicy. Jeśli nie toczę, stosuję tą metodę. Można nią uzyskać pokrętła wielobarwne. Pisał o tym gdzieś Andrzej Ziober.
Obrazek
Kluczowe dla mnie okazało się wykorzystanie dremela do toczenia. Pozwala albo na uzyskanie efektu końcowego od razu albo do niego bardzo przybliża - tu wykonanie rękojeści drążka sterowania (jak to się nazywa :oops: ) ze wstępnym toczeniem dwóch el. jednocześnie zetkniętych podstawami, do przecięcia na pół (czy ktoś mnie jeszcze rozumie :? ),
Obrazek
...pojedyncza rękojeść po obróbce pilnikiem z doklejonym już drążkiem
Obrazek
Strasznie się rozpisałem :oops: .
Mam nadzieję, pisałem logicznie, że ktoś skorzysta i że nie zanudziłem :) .
Dobranoc! 8-)
..."a gdzie będziesz trzymał ten embrion, w pudełku?!"...
bartek piękoś

Postprzez trex73 » sobota, 11 kwietnia 2009, 14:10

Dzięki za wyczerpujące wyjaśnienia. Drążek sterowy wyszedł doskonale. Pomysł z umieszczaniem na wcisk przełączników genialny w swojej prostocie.
Żeby zdopingować, poproszę o regularne raporty z postępu prac, przynajmniej raz w tygodniu ;o)
Pozdrawiam
Tomek
trex73

Postprzez Czesio » sobota, 30 maja 2009, 21:54

Sam chciałem kiedyś go zrobić ale w tej wersji :

[url=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b4485910731ce705.html]Obrazek

może kiedyś go zrobię:)
Pozdrawiam Daniel
Czesio

Postprzez spiton » sobota, 30 maja 2009, 22:39

Powrót po 12 latach...... Jaja sobie robisz ;-)))))
Masz rewelacyjny warsztat. Normalnie szacuneczek. Tablica przyrządów przepiękna, sam śmigłowiec też bardzo ciekawy
Super detal!!!! Jestem pod wrażeniem!!!!
spiton

Postprzez Ostach » sobota, 30 maja 2009, 22:40

Nie no chłopie, załamujesz mnie! :(

Piękne rzeczy tu robisz, tylko żeby zapału starczyło do końca! Czego Ci z całego serca życzę!

pozdrawiam
"Mr. Spock, the women on your planet are logical. That's the only planet in the galaxy that can make that claim."
Ostach

Postprzez Fazzy » poniedziałek, 27 lutego 2012, 16:26

Coś nowego w budowie sanitarki?
Fazzy

Postprzez bartek piękoś » sobota, 3 marca 2012, 10:17

Nie, projekt odłożony, potem długa przerwa w hobby, obecnie powróciłem do tego projektu (zdjęcia z postępu prac już niebawem):
http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=169&t=7369&p=118261&hilit=austin%2C+ambulance#p118261
..."a gdzie będziesz trzymał ten embrion, w pudełku?!"...
bartek piękoś

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat