Proste sztuczki

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Proste sztuczki

Postprzez MIRO » czwartek, 8 marca 2012, 16:15

Do założenia tego wątku natchnął mnie Jacek Bzunek. Okazało się, że jakiś prosty patent dla jednych jest oczywistą oczywistością, podczas gdy dla innych stanowi rozwiązanie problemu, z którym bezskutecznie się borykają.
Chciałbym żebyśmy podzielili się tu tajemnicami swojego warszatu.

Na początek ode mnie

1. Trasowanie wzierników łatwiej jest wykonać od szablonu z wyciętym otworem o odpowiednim kształcie.
2. Do malowania żyłki na naciągi czy anteny można użyć markera. Markerem o odpowiednim kolorze maluję też drobne przewody wykonane z drutu.
3. Przed szpachlowaniem niechcianej lini podziału itp. zaczerniam ją i jej okolice markerem. Dopiero potem zalewam klejem CA. Dzięki temu kiedy przy szlifowaniu (lub zmywaniu debonderem) widzę cieńką czarną kreskę pozostałą we wgłębieniu wiem, że wszystko jest ok.
Pozdrawiam
Mirek
Путiн хуйло!
MIRO

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Proste sztuczki

Postprzez piotr dmitruk » czwartek, 8 marca 2012, 17:44

MIRO napisał(a):3. Przed szpachlowaniem niechcianej lini podziału itp. zaczerniam ją i jej okolice markerem. Dopiero potem zalewam klejem CA. Dzięki temu kiedy przy szlifowaniu (lub zmywaniu debonderem) widzę cieńką czarną kreskę pozostałą we wgłębieniu wiem, że wszystko jest ok.

A to dziwne, bo CA nie klei w obecności markera i rozpuszcza go.
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez tomek_chacewicz » czwartek, 8 marca 2012, 23:30

Z tym powszechnym używaniem markerów (szczególnie kiepskiej jakości) bym uważał bo po krótkim czasie z czarnego może zrobić się czerwony albo kolor całkiem zniknie, tusz markera lubi sobie też wyleźć na powierzchnię po malowaniu farbą.
pozdrawiam
Tomek
tomek_chacewicz

Postprzez MIRO » czwartek, 8 marca 2012, 23:38

piotr dmitruk napisał(a):A to dziwne, bo CA nie klei w obecności markera i rozpuszcza go.

To dziwne, że dziwne.

Obrazek

Klej Pattex, marker BIC
Pozdrawiam
Mirek
Путiн хуйло!
MIRO

Postprzez piotr dmitruk » czwartek, 8 marca 2012, 23:59

Widocznie marker markerowi nie równy. Mój był No Name a klej Super Glue, sprawdzane wielokrotnie.
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez Soris000 » piątek, 9 marca 2012, 00:08

Pamiętam jak tego typu pisak "wylazł" mi kiedyś z pod szpachlówki i 2 warstw farby. Zamiast opisać element ołówkiem użyłem markera.
Soris000

Postprzez marco2607 » piątek, 9 marca 2012, 08:45

Soris000 napisał(a):Pamiętam jak tego typu pisak "wylazł" mi kiedyś z pod szpachlówki i 2 warstw farby. Zamiast opisać element ołówkiem użyłem markera.

W moim przypadku o to mi chodziło. Maluję markerem po nitach , ścieram debonerem do akryli ( spirytus pewnie też się nada ;o) ) i pomalowane są tylko otwory . Potem kolor i mamy pokazane nity.Po malowaniu część nitów została przykryta farbą i wygląda to fajnie.
Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
marco2607

Animal Planet

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje