Messerschmitt Bf-109 K Hase 1/48

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Messerschmitt Bf-109 K Hase 1/48

Postprzez Muśtax » piątek, 2 marca 2012, 14:30

Pozdrawiam
Paweł
Muśtax

Reklama

Postprzez posejdon » piątek, 2 marca 2012, 22:50

net_sailor napisał(a):Ja tam zaczepu do zbiornika dopatrzeć się nie mogę, ale jeśli już koniecznie musisz coś dokleić to niech to będzie zbiornik (któryś z tych segmentowanych bo gładki częściej był na Fokach).

Podwieszenie musi być bo pod tablicą jest panel sterujący do niego. Dopiero teraz zwróciłem na to uwagę.
posejdon

Postprzez Artek » wtorek, 6 marca 2012, 11:13

Witam

Jak widać Mesiu posklejany, więc można od jutra rozpoczynać malunki. Malowanie będzie, to o którym już pisałem wcześniej, pudełkowe. Jednak odnośnie rozkładu plam instrukcja kłamie :) ale są foty, także spokojnie. Póki co parę fotek. A no i będzie miał podwieszony zbiornik.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pzdr Artek
MODEL-HIT>>> Twój nowy sklep modelarski
Artek

Postprzez Darek Trzeciak » czwartek, 8 marca 2012, 23:53

Artek napisał(a):Jak widać Mesiu posklejany, więc można od jutra rozpoczynać malunki.

Być może Cię zainteresuje filmik
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=9_V7mY2ubVw&feature=related[/youtube]
Pozdrawiam Darek
"Doświadczenie powiększa naszą mądrość, nie zmniejsza jednak naszej głupoty." - Josh Billings
Darek Trzeciak

Postprzez Artek » piątek, 9 marca 2012, 11:29

Witam

Filmik bardzo ciekawy, dzięki za wstawienie. Zwróciłem uwagę na to że bardzo dobrze jest widoczny rysunek spalin na przejściu skrzydło kadłub.
Póki co zrobiłem preshading.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam
Artur
Artek

Postprzez Okrach » sobota, 10 marca 2012, 20:25

Fajnie to wyglada. Ciekawym jaki efekt da Ci ten brazowy pre-shading... Szczegolnie na gornych powierzchniach...
Pozdrawiam,
Tomek
Okrach

Postprzez Jacek Bzunek » sobota, 10 marca 2012, 21:20

Okrach napisał(a):Fajnie to wyglada. Ciekawym jaki efekt da Ci ten brazowy pre-shading... Szczegolnie na gornych powierzchniach...

Tak malowałem swoje C.202 i P-40M-na jasnych szarych i podobnych powierzchniach wygląda,moim zdaniem, bliżej przyziemnych zabrudzeń. Okolice mocniej się brudzące (wycieki, okopcenia) oraz głębsze linie (np. pomiędzy płatem i lotką) proponuję pomalować ciemniejszym brudnym brązem niż pozostałe linie podziału.
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Postprzez Artek » wtorek, 13 marca 2012, 13:12

Witam

Wstępnie kolorki położone. Na zdjęciach nieładnie wyszedł ten hellblau na spodzie. Ale to i tak początek dopiero i nieco się on zmieni. W stronę błękitu i ogólnie mocniejsze cieniowanie. Teraz takie pytania. Czy numer jest naszprejowany z jednej strony? Czy ten biały pasek w tylnej części kadłuba biegnie dookoła niego? Oraz jak mówicie, plamki na stateczniku pionowym i sterze kierunku malować aero czy pędzelkiem (krawędzie rozmyte czy ostre)?
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pzdr
Artek
Artek

Postprzez _iceboy » wtorek, 13 marca 2012, 13:22

Artek napisał(a):... Czy numer jest naszprejowany z jednej strony? Czy ten biały pasek w tylnej części kadłuba biegnie dookoła niego? Oraz jak mówicie, plamki na stateczniku pionowym i sterze kierunku malować aero czy pędzelkiem (krawędzie rozmyte czy ostre)?

Odnośnie szpraja - na fotkach innych egzemplarzy, które również mają takie numery, widać że są po obu stronach (zdjęcia umieściłem nawet wcześniej)
Biały pasek - wg. AML Decal takie 3/4 kadłuba z luką od góry. Na zdjęciu widać mniej więcej jak powinno być.
Plamki na stateczniku raczej na ostro - są piękne zdjęcia na których to widać. (ja malowałem to aero na ostro od wyciętej maski w kartce papieru)
Obrazek

Dodam jako ciekawostkę, że ostatnio na zdjęciach dojrzałem, że boki były malowanie,już po nałożeniu kolorów kamuflażu, także ja w moim K-4 zrobiłem błąd, że najpierw malowałem boki i spód, a później kamuflaż ;o)
_iceboy

Postprzez Strużyn » wtorek, 13 marca 2012, 13:48

Ładnie :). Jak uzyskałeś te przebarwienia na panelach ?
Pozdrawiam
Krzysiek
Obrazek
Strużyn

Postprzez Mecenas » wtorek, 13 marca 2012, 13:52

Artur, bardzo mi się podobają efekty Twojej pracy, zwłaszcza gdy Messerschmitt zaczyna wyglądać jakoś tak RAF-owsko. :) Tak na poważnie to siedzę, śledzę i kontempluję.
Pozdrawiam,
Michał Sindera
Mecenas

100-lecie Niepodległości

Postprzez Artek » wtorek, 13 marca 2012, 14:04

Oj tam, oj tam... Taki se model bez specyjałów wszelakich. A przebarwienia uzyskałem w ten sposób, że gdzie nie gdzie, nie domalowałem :D To tak na razie, będę jeszcze rozjaśniał, jakiś filtr itp. Myślę, że będzie fajnie wyglądało. I taki pomysł mi jeszcze do głowy przyszedł czy nie zrobić mu ze dwóch paneli na spodnich powierzchniach skrzydeł w kolorze gołego metalu... Mam dość luźne podejście do tematu ale obawiam się czy aby nie przegnę :)
Artek

Postprzez _iceboy » wtorek, 13 marca 2012, 14:25

Artek napisał(a):... I taki pomysł mi jeszcze do głowy przyszedł czy nie zrobić mu ze dwóch paneli na spodnich powierzchniach skrzydeł w kolorze gołego metalu... Mam dość luźne podejście do tematu ale obawiam się czy aby nie przegnę :)

To może od razu całkowicie goły płat,a pomalowany tylko kadłub i usterzenie? :

Obrazek
Obrazek
_iceboy

Postprzez Artek » piątek, 16 marca 2012, 12:36

Witam

Popsikałem trochę tu i ówdzie. Spód stał się bardziej "blau", a góra spłowiała od wiosennego słoneczka, które mi tu przyświeca. Z tym naszprejowanym numerem miałem trochę problemów ale jakoś wybrnąłem. Cóż, teraz błysk, kalki itd...
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pzdr
Artek
Artek

Postprzez _iceboy » piątek, 16 marca 2012, 12:57

Artek napisał(a):Witam

Popsikałem trochę tu i ówdzie. Spód stał się bardziej "blau", a góra spłowiała od wiosennego słoneczka...

Artku z całym szacunkiem, ale ten samolot miał może maksymalnie pół roku - a to fizycznie chyba możliwe nie jest aby tak wyglądał. Ale plastycznie wygląda elgancko :) - ciekawie wybrnąłeś z pokrywą luku radiowego - co to za kolor i dlaczego taki?
_iceboy

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat