Będzie PZL -37..Łoś". Hawker Hurricane już jest !

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Re: Będzie PZL -37..Łoś". Hawker Hurricane już jest !

Postprzez spiton » czwartek, 8 marca 2012, 15:56

Inżynierowie.... ,-))
Mój pies ma większe pojecie o lotnictwie.
Liczę na wstępniak w Aeroplanie. W końcu jest to model, który polskiemu modelarstwu przyniesie wstyd. Bo to nie jest modelik "pana Zenka", tylko model wokół którego jest szum medialny i będzie duża pompa. I entuzjaści lotnictwa z całego świata będą się z "polskiego modelarstwa" śmiali.
spiton

Reklama

Postprzez jasio-g » czwartek, 8 marca 2012, 16:09

No tak, mogę też zrobić Łosia w skali 1:1 z drewna, bo tańsze. Z gazrurki wydech, oszklenie wezmę od malucha i nazwę go Łoś. jasio-g 1 Łoś, ale nie PZL Łoś, bo będę pośmiewiskiem na cały Kraków. Silniki pikne, tyle że od innego samolotu. Nie rozumiem - można odtworzyć w skali 1:144 by wyglądały jak oryginały, a w 1:1 nie da się. Bo co - nie da się dokładnie? Wydaje mi się, że najpierw powinna powstać dokumentacja, a później model, a tu jest chyba odwrotnie. Niektórzy mówią, że Polacy narzekają. To co mam być zadowolony z żelazka, że nie działa, z samolotu który nie przypomina oryginału, bo ktoś zrobił? Żelazka przynajmniej nie muszę kupować, a toto wciąż widzę w necie i TV.
jasio-g

Postprzez fragles » czwartek, 8 marca 2012, 18:21

spiton napisał(a):Liczę na wstępniak w Aeroplanie.

Masz rację - powinien być. Pod tytułem Frajdolarze, przez duże "F". :mrgreen:

Kurde, sądziłem, że te stateczniki to była tylko drobna wpadka i wszystko dalej pójdzie OK. Ale okazuje się, że... no nie wiem - brak słów. :-/ Straszny wstyd. A na zdjęciach ci goście za stołem wyraźnie wyglądają na takich, co wiedzą o tym, że odstawiają lipę.
Franciszek Gleszyński - fra-gles
fragles

Postprzez Slash » czwartek, 8 marca 2012, 19:26

Zajrzałem tak z czystej ciekawości, bo początkowo znudziły mnie w tym wątku pierdolamenty. Ale to co widzę teraz na fotkach jest porażające. Nie sądziłem, że to powiem widząc dotychczas 'stateczniki', ale chyba wolałbym żadnego Łosia jak takiego :(

Hurricane, jak na pracę jednego pana, niekoniecznie chyba z takimi środkami to mistrzostwo świata w porównaniu z tym.
Slash

Postprzez Jostein » czwartek, 8 marca 2012, 20:47

Chciałoby się, wzorem pana Kmicica, powiedzieć "kończcie, waszmościowie, wstydu oszczędźcie". Usterzenie było już wpadką, ale te osłony silników... sam nie wiem, jak to określić.
Jostein

Postprzez iras67 » czwartek, 8 marca 2012, 20:58

"Łoś" pewnie będzie pomalowany na srebrno na dolnych powierzchniach, tak wywnioskowałem z tego ostatniego odcinka "Było, nie minęło" i analizie szczątków blachy z oryginału przez budowniczych.
Ostatnio edytowano czwartek, 8 marca 2012, 21:06 przez iras67, łącznie edytowano 1 raz
iras67

Postprzez Tenzan » czwartek, 8 marca 2012, 21:02

Witam,
zastanawiam się, czy do Mielca wysłać monografię PZL 37 Łos wydawnictwa AJ Press? Może unikną wpadek z obrysem skrzydeł? Jeżeli wg posiadanej przez wykonawców dokumentacji -lewe jest bardziej niz prawe ( vide załaczone powyżej zdjęcie) - powstanie makieta Łosia, a ONA jak sądzę będzie obowiązującym odnośnikiem rezczywistości. Trzeba będzie przerabiać wszystkie matryce modeli Łosia.

Tenzan
Tenzan

Postprzez Soris000 » czwartek, 8 marca 2012, 21:05

Jostein napisał(a):... ale te osłony silników... sam nie wiem, jak to określić.

Akurat takie miski były w sklepie z AGD.
Soris000

Postprzez spiton » czwartek, 8 marca 2012, 21:28

Być może powstanie określenie "mielecki łoś". Wiadomo co będzie oznaczało ,-)).
spiton

Postprzez Jaho63 » czwartek, 8 marca 2012, 21:43

PZL P-37 "Coś".
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez spiton » czwartek, 8 marca 2012, 23:27

Wrzucam na pocieszenie, żeby można było obejrzeć sobie piękną, rasową sylwetkę Łosia.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ZSp-JtcPtqM&feature=player_embedded[/youtube]

Na forum : http://www.kartonowki.pl/kartonowki.php ... eItem=1231

Znalazłem taki oto wpis budowniczych "Cosia"-mieleckiego Łosia

Witam

Czytając Panów posty, niezmiernie ciesze się że, ktoś poruszył temat łosia którego konstrukcją oraz budową w PZL Mielec zajmujemy się . Razem z kolega Kazimierzem rozpoczeliśmy prace rpojektowe dokładnie rok temu. Projektowaliśmy ten ów samolot przez ponad pół roku. Projekt ten jest naszym indywidualnym pomysłem który fizycznie wykonywany jest w firmie. Na dzień obecny moge powiedzieć iż konstrukcja samolotu nie jest modelem w skali 1:1 lecz konstrukcją w 95% odzwierciedlająca orginalny samolot. wykończone zostaną wnętrza przeszklenia przedniego. Prace trwają nadal i planowe zakończenie prac odbedzie sie pod koniec roku lub na początku przyszłego roku.

Pozdrawiam
spiton

Postprzez Marcin_Matejko » piątek, 9 marca 2012, 07:54

Oni chyba budują jakiegoś Poteza :?:
Ostatnio edytowano piątek, 9 marca 2012, 11:05 przez Marcin_Matejko, łącznie edytowano 1 raz
Per Aspera ad Astra
IPMS Polska / IPMS Świdnica / IPMS Air-race / RCtank.pl / RC-trial.pl
Marcin_Matejko

Postprzez Sparrow » piątek, 9 marca 2012, 10:05

Tenzan napisał(a):Witam,
zastanawiam się, czy do Mielca wysłać monografię PZL 37 Łos wydawnictwa AJ Press? Może unikną wpadek z obrysem skrzydeł? Jeżeli wg posiadanej przez wykonawców dokumentacji -lewe jest bardziej niz prawe ( vide załaczone powyżej zdjęcie) - powstanie makieta Łosia, a ONA jak sądzę będzie obowiązującym odnośnikiem rezczywistości. Trzeba będzie przerabiać wszystkie matryce modeli Łosia.

W ostatnim "Było, nie minęło" widać, że dostęp książki mieli (przynajmniej w Muzeum Wojska Polskiego w Warszawie). Pytanie tylko, czy potrafią czytać (rysunki) ze zrozumieniem.
Sparrow
Sparrow

Postprzez radoslaw6363 » piątek, 9 marca 2012, 11:03

No i budują sobie Panowie ,,Łosia'' jak potrafią !A jak jest w innych krajach ?
Kiedy kilka lat temu odwiedziłem Militaire Luchtvaart Museum- Sostenberg, ,cieszył moje oko odtworzony z niebytu, Fokker G-1 i mój ulubiony D-XXI. Od tego czasu eksponatów przybyło. Dziś można oglądać w skali 1/1 Brewster Buffalao http://forum.planetalk.net/viewtopic.ph ... 8db6c56c1c a następnie kolekcję powiększyła replika samolotu KOOLHOVEN FK-51 http://www.flickr.com/photos/pvdac/4418021120/ i na dokładkę coś z I w.św. http://www.flickr.com/photos/pvdac/4434 ... otostream/
Może kiedyś w Krakowskim muzeum zobaczymy ,,Łosia" i ,,Karasia" ?
A jak Panowie oceniacie holenderskie repliki ?
Modelu idealnie oddającego rzeczywistość nie zbuduje się nigdy, ale próbować trzeba !
Nie kłóć się z głupim, bo najpierw zaniży cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem !
Według przeprowadzonych niedawno badań stwierdzono, że ludzie którzy nie rozpoznają ironii i sarkazmu są mniej inteligentni ! Pozdrawiam !
radoslaw6363

Postprzez iras67 » piątek, 9 marca 2012, 11:33

Mam nadzieję że autorytet Pana Glassa wpłynie jakoś na dalszą pracę przy tej makiecie. W końcu po co powstały te książki o Łosiu, chyba najobszerniejsze opracowania z polskich konstrukcji przedwojennych. Jak na razie powstał niezły model w 1/72 Spójni, niezbyt udany(jak na swoje czasy)1:48 Mirage, ciekawe Vaku z żywicą SModel. Dwa ciekawe modele kartonowe w skali 1:33 z Małego Modelarza-bardzo ładne w opracowaniu pana Mistewicza i drugi z Fly Modelu (oba z kompletnym wnętrzem). Z większych samodzielnych projektów wspomniana szczegółowa makieta 1:4 i i kilka latających modeli RC. Jak na dumę polskich skrzydeł brakuje tylko czegoś dużego...
radoslaw6363 napisał(a):... i mój ulubiony D-XXI.
ale to chyba oryginał jest, nie replika :?: .
iras67

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste