Stowarzyszenie Modelarzy Kołobrzeg "Szkwał"

Nasze wrażenia, relacje z różnych imprez, zawodów, spotkań oraz wizyt w muzeach.

Stowarzyszenie Modelarzy Kołobrzeg "Szkwał"

Postprzez smk_szkwal » niedziela, 11 marca 2012, 11:38

Witam wszystkich mam na imie Filip i. . Na wstępie prosiłbym ślicznie Admina o nie usuwanie tego tematu lub przeniesienie go w bardzie odpowiednie miejsce. W zasadzie to nie ma na forum działu poświęconego Klubom i Stowarzyszeniom, a zależy nam na dotarciu do jak najszerszego grona osób, ale do rzeczy.

W dniu 05.03.2012r. kilku modelarzy w tym ja założyliśmy:
Obrazek

Zapraszamy wszystkich modelarzy redukcyjnych (karton, plastik, metal itp.), RC, kolejowych i wargemistów (wargamerów?) z Kołobrzegu i okolic do dołączenia do naszego projektu. W chwili obecnej szukamy lokalu na modelarnię i mamy już kilka możliwości na okuo. Planów jest sporo, w tym zarejestrowanie stowarzyszenia, ale bez ludzi żadne plany się nie udadzą, dlatego jeszcze raz gorąco zapraszamy, skorzystamy z tego wszyscy.
Kontakt: smkszkwal@wp.pl
smk_szkwal

Reklama

Re: Stowarzyszenie Modelarzy Kołobrzeg "Szkwał"

Postprzez imek46 » niedziela, 11 marca 2012, 19:12

Żeby założyć stowarzyszenie musi być min 15 osób. Spośród który należy wybrać zarząd. Proponował bym też stworzenie strony internetowej.
Pozdrawiam I.Z.
imek46

Postprzez smk_szkwal » niedziela, 11 marca 2012, 21:02

Wiem, wiem, dzięki.
Generalnie 15 osób i 1000zł na rejestrację w Sądzie.
To jest potrzebne do założenia stowarzyszenia rejestrowego które ma spore uprawnienia i możliwości.
Na razie założyliśmy stowarzyszenie zwykłe do którego potrzeba trzech osób (art 40 ust. o stowarzyszeniach) i uchwaliliśmy regulamin i zarząd.
Mamy ambicję jak najszybciej się zarejestrować bo wtedy jest znacznie łatwiej.
Strona jest w budowie i czeka na darmowy hostin który mam obiecany.
smk_szkwal

Postprzez Chrupek » poniedziałek, 12 marca 2012, 17:43

Z tą opłatą nie jest tak jak piszesz. IPMS Polska zostało założone bez żadnych opłat sądowych. Jedynie ponieśliśmy koszty uwieżytelnienia kopi notarialnie. W Katowicach cała procedura rejestracji Stowarzyszenia jest darmowa. Chyba że stowarzyszenie ma zamiar prowdzić działalność gospodarczą - zarobkową to inna sprawa. Ta sama rejestracja w innych sądach jest różnie traktowana, stąd proponuję wykonać kilka telefonów do sądu i się sami zoriętujecie.
Marcin Chrupek Chruścielewski
Koleżanko/Kolego, jeśli chcesz poznać ciekawych ludzi, których podobnie jak Ciebie pasjonuje modelarstwo zapraszamy w nasze szeregi. Nie jesteśmy elitarnym klubem! Zapraszamy WSZYSTKICH! Zarząd jest do Waszej dyspozycji! Odpowiemy na każde pytanie. http://www.ipmspolska.org.pl
Chrupek

Postprzez Hobby » poniedziałek, 12 marca 2012, 23:34

Z opłatami jest tak jak to pisze Chrupek. Dodam, że założyciele wcale nie muszą potem stać się członkami.

Pomoże wam strona: http://poradnik.ngo.pl/x/339576

Macie tam wszystko krok po kroku. Zapraszamy też na konkurs w kwietniu do Inowrocławia, powiemy wam to co oprócz tego może pomóc aby się wam łatwiej było "trzymać się kupy" :)
Niech Cię nie zraża myśl moja prosta, smutny efekt reform szkolnictwa.
Obrazek
11 Inowrocławski Konkurs Modelarski 22-23 kwietnia 2017
Hobby

Postprzez smk_szkwal » wtorek, 13 marca 2012, 08:43

Aaaaaa, widzicie...
Dzięki Panowie za podpowiedzi. Z tą opłatą to mi znajomy prawnik powiedział, bedę dziś na mieście to zajde do sądu. Napewno zależy mi nr KRS, NIP Regon itd, żeby móc przyjmować darowizny, 1% podatku itd. działalności gosp. nie planujemy :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
smk_szkwal

Postprzez Chrupek » wtorek, 13 marca 2012, 09:09

1% darowizny to zaś inna inszość. Musicie przynajmniej rok czasu (przepisy mówią "jakiś czas") być "zwykłym" stowarzyszeniem, zarejestrowanym z osobowością prawną i musicie się wykazać czym co zrobiliście dla ogółu społeczeństwa ( konkursy, prowadzenie modelarni) coś czym się pochwalicie. Dopiero wówczas możecie się strać o status organizacji pożytku publicznego. Oczywiście jako "zwykłe" stowarzyszenie możecie przyjmować darowizny pieniężne od firm i osób prywatnych. Warto pogadać z kimś kto już prowadzi taką "działalność", ktoś kto większe doświadczenie. Na pewno wizyta w sądzie w roli petenta pomoże.
Pozdrawiam
Koleżanko/Kolego, jeśli chcesz poznać ciekawych ludzi, których podobnie jak Ciebie pasjonuje modelarstwo zapraszamy w nasze szeregi. Nie jesteśmy elitarnym klubem! Zapraszamy WSZYSTKICH! Zarząd jest do Waszej dyspozycji! Odpowiemy na każde pytanie. http://www.ipmspolska.org.pl
Chrupek

Postprzez smk_szkwal » wtorek, 13 marca 2012, 15:02

Widzicie niby jedna Polska... a co kraj to obyczaj...
Byłem w sądzie 1000zł i już, na pytanie czy można być ztej opłaty zwolnionym otrymałem odpowiedź negatywną.
Co do procenta to słyszałem o tym, że trzeba się najpierw wykazać i popracować i w zasadzie to dość sprawiedliwe, narazie się tym nie martwimy bo pierwszy dochód z tego tytułu nie wcześniej niż za rok. Jeden z naszych "ojców założycieli" jest sekretażem w innym stowarzyszeniu i więkrzość wiedzy czepiemy od niego i jego kolegów. Co do darowizn to ustawa niestety mówi wyraźnie, że stowarzyszenie zwykłe utrzymuje się ze składek i nie może przyjmować darowizn itp. inna inszość, że przecież nie można zabronić komuś dorowolnego dania nam pieniędzy czy sprzętu, a ten ktoś w zamian nie bedzie chciał żadnego kwitka.
Dziś otrzymałem informację ze Starostwa o rejestracji stowarzyszenia, tekże pierwsze koty za płoty :) jutro jestem umówiony z Paią, która mand nami nadzór i zamierzam ją zaputać o kilka kwesji przy okazji.
Dzięki za pomoc, piszcie jeśli macie jakieś uwagi bo to się przydaje i dzięki za link, bardzo przydatny.
smk_szkwal

Postprzez Chrupek » wtorek, 13 marca 2012, 17:18

Spróbujcie zarejestrować winnym mieście (sądzie)
Chrupek

Postprzez Hobby » wtorek, 13 marca 2012, 17:19

Nie daj się biurwie. Wejdź na stronę http://ngo.pl a dokładniej tu http://poradnik.ngo.pl/x/370195 jest tam napisane: "na mocy ustawy Prawo o stowarzyszeniach (art. 17 ust. 4) stowarzyszenia są zwolnione z opłat za wpis do rejestru, wątpliwości dotyczą opłat za zgłaszanie zmian do rejestru, część sądów pobiera opłaty, a część nie" I ta Pani lub Panek niech lepiej poczytają ustawy.

Radzę jednak poczytać te strony jest tam m.in.
Dzięki wpisowi do KRS organizacja uzyskuje osobowość prawną – oznacza to, że stowarzyszenie/fundacja staje się podmiotem różnych praw i obowiązków i może podejmować czynności prawne, co znacznie poszerza możliwości działania (może np. rozpocząć działalność gospodarczą, podejmować współpracę finansową z administracją, przyjmować darowizny itp.). Nie słuchaj więc wójków-dobra rada tylko zapoznaj się. Niestety jak chce się stworzyć organizację to trzeba troszkę posiedzieć nad papierami, w pierwszej kolejności zastanówcie się nad wysokością składek, aby wystarczyło wam na księgową, aby głowa i d... spokojna była.

Rejestracja w Starostwie jest prostsza ale ma wady, utrzymujecie się tylko ze składek, nie może przyjmować darowizn, spadków i zapisów, otrzymywać dotacji oraz korzystać z ofiarności publicznej. Co znaczy że jak Wam coś da to lepiej o tym cicho, bo ktoś uzna, że darowizna powinna być opodatkowana. Musicie jasno określić sobie cel i dostosować formę do tego.
Niech Cię nie zraża myśl moja prosta, smutny efekt reform szkolnictwa.
Obrazek
11 Inowrocławski Konkurs Modelarski 22-23 kwietnia 2017
Hobby

Postprzez smk_szkwal » niedziela, 18 marca 2012, 09:04

Jestem po wizycie w Starostwie i wiele się przejaśniło. Rejestracja Stowarzyszenia odbywa sie w Sadzie w Koszalinie i jest bezpłatna. U nas w w Sądzie K-g płaci się jeśli stowarzyszenie ma prowadzić dzałalność gosp. i tyle. Jednym słowem "biurwa" nie ma zielonego pojęcia o czymkolwiek wychodzącym po za jej kompetencje. Naszczęście Pani która w Starostwie zajmuje się stowarzyszeniami jest naprawdę w porządku. Ślepego złapie za rączkę i poprowadzi.

Do czasu "zdobycia" siedziby, spotykamy się w każdą sobotę o 16.00 w Cafe Qulturka przy ul. Zwycięzców w Kołobrzegu. Jesteśmy po pierwszym spotkaniu na którym dołączył do nas kolejny modelarz. Dyskusja była żywiołowa, 2h czasu to było stannowczo za mało. Tak że gorąco wszystkich kołobrzeskich modelarzy zapraszam.
smk_szkwal

Postprzez Chrupek » niedziela, 18 marca 2012, 09:22

Widzisz jak mówi stare przysłowie pszczół : koniec języka za przewodnika. Powoli , powoli do przodu. W naszym przypadku trwało to półroku.
Życzę wytrwałości i powodzenia.
Chrupek

Postprzez fiedotow » poniedziałek, 19 marca 2012, 15:24

"Szkwał" w Szkole Podstawowej im. Orła Białego w Czerninie.
Dziś podsumowaliśmy konkurs "Latarnia Morska w Kołobrzegu". Jako, że jestem jednym z twórców "Szkwału" zaprosiłem Filipa - szefa do współpracy. Co prawda do konkursu zgłosiło się prawie 30 chętnych ale modele do oceny dostarczyło 12 uczniów z klas III - VI. W jury więc było nas troje: Moja Szefowa - dyrektor szkoły Jadwiga Puton, Filip Jereczek-Bambrowicz - szef Szkwału i ja - Fiedotow - nauczyciel w/w szkoły i opiekun kółka modelarskiego.
Szkwał ufundował nagrodę dla najmłodszego uczestnika konkursu, którym okazała się Oliwka Kanigowska z klasy III. Zajęła ona również I miejsce w konkursie.
Poza nią "na pudle" stanęły również Patrycja Puzyna (kl VI) i Daria Kruk (kl V).
Wszyscy uczestnicy otrzymali dyplomy z zwycięscy książki-albumy.
Obrazek
Uczestnicy konkursu
Obrazek
Zwyciężczynie
Obrazek
Najmłodsza uczestniczka
Obrazek
Fragment prac moich podopiecznych.
fiedotow

Postprzez imek46 » wtorek, 20 marca 2012, 09:04

Super. Brawo. Nie ważne nagrody. Ważny uśmiech tych dzieciaków. Gratuluje.
Pozdrawiam I.Z.
imek46

Postprzez smk_szkwal » piątek, 23 marca 2012, 16:26

Aby nieco ułatwić kontakt kołobrzeskim modelarzom założyłem konto GG nr 42242236
smk_szkwal

Następna strona

Powrót do Imprezy - relacje - spotkania - muzea