A6M2 Zero model 21 Saburo Sakai

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

A6M2 Zero model 21 Saburo Sakai

Postprzez malinowski » niedziela, 18 marca 2012, 08:23

Prośba do specjalistów od pacyfiku: szukam wszystkiego co cię tyczy samolotów tego pilota (zwłaszcza tego na którym został zestrzelony gdy latał z bazy w Rabaul)
na warsztacie:
Obrazek
malinowski

Reklama

Re: A6M2 Zero model 21 Saburo Sakai

Postprzez pik » niedziela, 18 marca 2012, 08:25

Prześledziłem temat przy okazji robienia airfixowego Zera, bo mam kalki Techmodu z V-103. Ale są błędne merytorycznie, co wiadomo na pewno bo ten egzemplarz został nawet odnaleziony: http://www.pacificwrecks.com/aircraft/a6m2/3647.html .

Zerknij także tu: http://www.j-aircraft.com/research/lansd-77.htm .
Pozdrawiam
Darek
Na warsztacie 1/72: Ar-234 (Dragon), Ju-88 (Revell), FW-190 (Revell+Hasegawa)
Portfolio: http://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=207&t=17429
pik

Postprzez Georg01 » niedziela, 18 marca 2012, 12:56

malinowski napisał(a):Prośba do specjalistów od pacyfiku: szukam wszystkiego co cię tyczy samolotów tego pilota (zwłaszcza tego na którym został zestrzelony gdy latał z bazy w Rabaul)

To jakaś pomyłka albo niedomówienie. Sakai nie został zestrzelony. Wrócił na swoje lotnisko i wylądował normalnie na kołach. Jego samolot miał przestrzeliny, ale nie był zestrzelony. Sakai wyszedł z kabiny i poszedł o własnych siłach do punktu medycznego i jest zdjęcie, które pokazuje jak idzie. Niestety nie mam pod ręką tej jedynej istniejącej fotki.
Nie jest znany do dzisiaj numer taktyczny tego samolotu. Jedyne zdjęcie jakie pokazuje idącego Sakai pokazuje również ogon samolotu V-138, ale nie wiadomo, czy tylko mijał ten samolot idąc, czy też na nim przyleciał. Samolot miał dwa pasy na stateczniku pionowym, co znaczy, że V-138 był formalnie samolotem dowódcy jednej z eskadr w Tainan Kokutai, a dowódcą eskadry Sakai jako sierżant na pewno nie był. Ale to nie oznacza, że na nim nie latał. Japończycy wtedy już latali na konkretną misję na wszystkim co latało i było sprawne bez patrzenia na pasowe konwenanse. Można bezpiecznie założyć, że latem 42 do każdego lotu Sakai używał innego samolotu i miało to charakter przypadkowy - dostawał przydział do pierwszej lepszej sprawnej maszyny, z pasami czy bez pasów.
Georg01

Postprzez malinowski » poniedziałek, 19 marca 2012, 09:58

Georg01 napisał(a):To jakaś pomyłka albo niedomówienie

Skrót myślowy przepraszam ;)

Dziękuję za informację. Chcę zrobić Sakai w 1/32 oraz później Wildcata Puga Southerlanda
na warsztacie:
Obrazek
malinowski

Postprzez Georg01 » poniedziałek, 19 marca 2012, 11:10

malinowski napisał(a):
Chcę zrobić Sakai w 1/32 oraz później Wildcata Puga Southerlanda

Jak 32 to Tamiya. Genialny model. Na malowanie polecam to z postu Pika, czyli V-103. Został odnaleziony, więc krój, kolor i położenie oznaczeń są praktycznie pewne. Także malowanie, bo znamy producenta samolotu, a to determinuje kolor. Sam Sakai wskazywał w wywiadach na samolot V-172 jak pamiętam. Tainan Kokutai stosował od wiosny 42 czarne numery taktyczne, a wcześniej, to znaczy w roku 1941 i w pierwszych miesiącach 1942 oznaczenia były białe w czerwonych (lub czarnych) obwódkach. Nad Guadalcanal oznaczenia były na pewno już czarne. Samolot nie miał jeszcze żółtych krawędzi natarcia skrzydeł, które wprowadzono w październiku/listopadzie 1942.
Georg01

Postprzez malinowski » poniedziałek, 19 marca 2012, 11:14

Model już mam czeka na półce w kolejce;) Wiem tylko że trzeba będzie z niego wyposażenie radiowe wywalić bo chyba japońce wtedy zwiększali zasięg kosztem wszytskiego.

Dziękuję za pomoc jeszcze raz
na warsztacie:
Obrazek
malinowski

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste