M4A4 ( Dragon 1/72 ) z 1DPanc

Budujesz modele w 'małej' skali, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Re: M4A4 ( Dragon 1/72 ) z 1DPanc

Postprzez Sherman » poniedziałek, 19 marca 2012, 10:04

Post dla modelarzy o mocnych nerwach :!:

Nie umiem malować, zdecydowanie. Zdjęcia na szybko, poglądowe - bo i tak się miejscami jeszcze lakier błyszczący świeci, miejscami detal do podmalowania. Generalni zostało mi go zmatowić, wprowadzić drobne poprawki malarskie (np. łączniki gąsienic, bo za jasne mi wyszły) i przykurzyć pigmentami. Malowany Vallejo, CM robione Vallejo + akryle z tubki, washe olejami, syf mieszanką Humbroli i oleji.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Oznaczenia dla 2go Pułku pancernego, 10tej Brygady Kawalerii Pancernej, 1wszej Dywizji Pancernej, jest to mix oznaczeń które miałem w pudełku z kalkami (Dragon, Revell, IBG, coś tam jeszcze). Początkowo miał być 24. Pułk Dragonów ale 53jka z Intechu mi się rozleciała pomimo lakierowania :(

Bardzo z nim źle? :|
Ostatnio edytowano poniedziałek, 19 marca 2012, 18:14 przez Sherman, łącznie edytowano 1 raz
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Reklama

Postprzez marder4 » poniedziałek, 19 marca 2012, 13:23

MC

?

Faktura wieży chyba zaginęła.A tak ogólnie to fajnie.
marder4

Postprzez Sherman » poniedziałek, 19 marca 2012, 18:13

ech, oczywiście CM ;o)

Faktura trochę zginęła po podkładzie, ale w sumie wolę taki efekt niż to co dragon oferował sam z siebie.
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Postprzez Panzer » wtorek, 20 marca 2012, 07:21

Wygląda to nie najgorzej :) Czekam na mat bo połysk pożera wszystkie niuanse. Natomiast gąsienice wyglądają źle - jakby się z nich farba łuszczyła.
Pozdrawiam, Radek
Obrazek
Panzer

Animal Planet

Postprzez Marcin H » czwartek, 12 kwietnia 2012, 08:38

Jakiego koloru z Velejo uzywałeś do malowania kadłuba?
Marcin H

Postprzez Sherman » czwartek, 12 kwietnia 2012, 21:08

Marcin H napisał(a):Jakiego koloru z Velejo uzywałeś do malowania kadłuba?

Tego samego co do malowania wieży ;o)
887 Russian Uniform Green
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Postprzez MarJa » sobota, 14 kwietnia 2012, 20:28

Gdy widzę jak świetnie złożyłeś i zdetalizowałeś tego Shermana, to mi się odechciewa składać mojego... Mam jeszcze do doklejenia ze 6 elementów, żeby zacząć malowanie... i nie mam siły ich kleić :)
MarJa

Postprzez matejson » poniedziałek, 16 kwietnia 2012, 09:46

MarJa napisał(a):świetnie złożyłeś i zdetalizowałeś tego Shermana

Dokładnie, smaku narobiłeś, ale już po pomalowaniu czar pryska... :-/

Sherman napisał(a):CM robione

Gdzie :?: Ja jakoś nie potrafię dostrzec, może jak polakierujesz na matowo to będzie widać.

Wiem, że model nie jest skończony jeszcze, ale potrenuj trochę malowanie na modelach prosto z pudła. Twoje są fajnie zdetalowane, w miarę czyściutko sklejone lecz jeśli chodzi o malowanie to od czasu Twoich poczynań na starym PWM dużo się nie zmieniło... Obym zmienił zdanie jak zobaczę model w Galerii.

Pozdrawiam,
M.
Mateusz Mathea
http://matejson.blogspot.com
"Wyobraźnia bez wiedzy może stworzyć rzeczy piękne.
Wiedza bez wyobraźni najwyżej doskonałe." A.E.
matejson

Postprzez Sherman » poniedziałek, 16 kwietnia 2012, 15:42

matejson napisał(a):
MarJa napisał(a):świetnie złożyłeś i zdetalizowałeś tego Shermana

Dokładnie, smaku narobiłeś, ale już po pomalowaniu czar pryska... :-/

Pisałem w wątku że malować nie umiem i generalnie nie lubię ;o)

Sherman napisał(a):CM robione

Gdzie :?: Ja jakoś nie potrafię dostrzec, może jak polakierujesz na matowo to będzie widać.

Przy błyszczącym lakierze i ostrym świetle z lamp nie zobaczysz, po macie co najwyżej ledwo dostrzeżesz :lol: CM czyli w sumie zwykłe cieniowanie bryły to wynalazek fajny ale MNIE kompletnie nie odpowiada sposób w jaki wykonuje go większość modelarzy. U mnie jest to jedynie delikatnie przyciemnienie/rozświetlenie pewnych powierzchni a nie robienie z modelu patchworka w kilkunastu odcieniach nawiązujących do koloru bazowego. Jak zapewne pamiętasz, ja wolę realizm, malarskie popisy uatrakcyjniające modele będące w modzie zazwyczaj mnie nie przekonują.

Wiem, że model nie jest skończony jeszcze, ale potrenuj trochę malowanie na modelach prosto z pudła. Twoje są fajnie zdetalowane, w miarę czyściutko sklejone lecz jeśli chodzi o malowanie to od czasu Twoich poczynań na starym PWM dużo się nie zmieniło...

Zapewniam Cię że czysto sklejone nie są :) I nie umiem już zrobić modelu z pudła. Mnie kręci dorabianie, poprawianie, a nie malowanie. Modele robię dla siebie a nie pod publiczkę więc zostanę przy takim malowaniu jakie mi odpowiada. Nie jest idealnie owszem, ale ostatni raz aerograf miałem w ręku kilka lat temu, więc i tak nie jest tak tragicznie jak zakładałem :D A że nie ma fajerwerków jak z zachodnich pism modelarskich... Cóż, nigdy nie będzie. 8-)
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Postprzez MarJa » poniedziałek, 16 kwietnia 2012, 17:35

Ja uważam, że na tym etapie można jeszcze popracować nad tym modelem, żeby i podobał się Shermanowi, i wyglądał jak z zachodnich czasopism. Uważam, że warto!!! Sherman zrób to bo WARTO! Aerograf nie jest tu do niczego potrzebny. Powodzenia!
MarJa

Postprzez MarJa » poniedziałek, 16 kwietnia 2012, 17:40

I jeszcze pytanie do Shermana. Masz może zdjęcie, jak wyglądała ta szmata nakładana na km w Shermanach? I jak i gdzie montowane były zapasowe elementy gąsienic, szczególnie w M4A1 późnym. Dziękuję i pozdrawiam, Marcin
MarJa

Postprzez Sherman » poniedziałek, 16 kwietnia 2012, 17:53

MarJa napisał(a):I jeszcze pytanie do Shermana. Masz może zdjęcie, jak wyglądała ta szmata nakładana na km w Shermanach? I jak i gdzie montowane były zapasowe elementy gąsienic, szczególnie w M4A1 późnym. Dziękuję i pozdrawiam, Marcin

Szmata na km kadłubowy była używana bardzo sporadycznie
Obrazek
zdjęcie z galerii missing-lynx
Generalnie szmata była naciągnięta na to odwrócone "U" wokół gniazda kmu (które de facto było wyprofilowanym prętem).
Zapasowe ogniwa gąsienic były "pakowane" po 3 sztuki w małym pudełeczkach które znajdowały się na tylnej płycie kadłuba, nad gąsienicami
Obrazek
Źródło

P.S. Nikt nie mówił że model jest skończony :P Jeszce coś tam przy nim planuję.
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Postprzez MarJa » poniedziałek, 16 kwietnia 2012, 18:28

Dzięki wielkie!
MarJa

Postprzez matejson » poniedziałek, 16 kwietnia 2012, 21:46

Sherman napisał(a):Jak zapewne pamiętasz, ja wolę realizm

I właśnie jego mi brakuję... I nie mam na myśli kwestii poprawności historycznej, zdetalowania itd

Sherman napisał(a):Modele robię dla siebie a nie pod publiczkę więc zostanę przy takim malowaniu jakie mi odpowiada. Nie jest idealnie owszem, ale ostatni raz aerograf miałem w ręku kilka lat temu, więc i tak nie jest tak tragicznie jak zakładałem :D

Słusznie, szkoda tylko, że tak mało od siebie wymagasz mimo wszystko...:)

Sherman napisał(a):malarskie popisy uatrakcyjniające modele będące w modzie zazwyczaj mnie nie przekonują.

Sherman napisał(a):A że nie ma fajerwerków jak z zachodnich pism modelarskich... Cóż, nigdy nie będzie. 8-)

Tak już offtopowo - ja już zagraniczne fora rzadko odwiedzam, w Polsce jest moim zdaniem wystarczająco wielu świetnych modelarzy.... :)
Mateusz Mathea
http://matejson.blogspot.com
"Wyobraźnia bez wiedzy może stworzyć rzeczy piękne.
Wiedza bez wyobraźni najwyżej doskonałe." A.E.
matejson

Postprzez Sherman » poniedziałek, 16 kwietnia 2012, 22:11

matejson napisał(a):I właśnie jego mi brakuję... I nie mam na myśli kwestii poprawności historycznej, zdetalowania itd

Mamy najwyraźniej różne podejście do realizmu, bo Twoje modele realistyczne pod względem malowania mi się nie wydają :lol:

Słusznie, szkoda tylko, że tak mało od siebie wymagasz mimo wszystko...:)

To jest Twoje zdanie z którym absolutnie się nie zgadzam. Obaj mamy inne postrzeganie modelarstwa i każdy z Nas się swojego spojrzenia trzyma. A to że patrzę inaczej niż Ty nie znaczy że mniej od siebie wymagam. :roll:

Myślę że nie ma co ciągnąć tego tematu bo i tak każdy z Nas zostanie przy swoim zdaniu.
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pojazdy wojskowe w skali 1:72 i mniejsze - warsztat