Ki 45 (NICK) Nichimo 1/48 Standard

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Ki 45 (NICK) Nichimo 1/48 Standard

Postprzez hacz » niedziela, 15 stycznia 2012, 19:09

Przyszedł w konkursie czas i na mnie. Czemu standard i ten model odpowiedz prosta, jako ''początkujący'' modelarz ;o) nie będę praktycznie nic kombinował z tym modelem. A sam samolot wybrałem ponieważ jak popatrzycie wszystkie maszyny budowane tutaj reprezentują stary kontynent. Po takim wstępie czas na głównego bohatera:
Obrazek
Jeśli chodzi o malowanie to kwestia jest jeszcze otwarta.
Obrazek
Sam model Hasegawą nie jest i do tej dużo mu brakuje, ale dawno temu dałem za niego naprawdę śmieszną kasę, głupio byłoby go teraz nie zrobić.
Obrazek
Fajna faktura skrzydeł.
hacz

BoB 3 miejsce

Reklama

Re: Ki 45 (NICK) Nichimo 1/48 Standard

Postprzez zenon-król woźnych » niedziela, 15 stycznia 2012, 19:24

No,no,taka piękna konstrukcja w Twoich rękach.Już widzę że będzie ciekawie. :)
zenon-król woźnych

Postprzez MARIO » niedziela, 15 stycznia 2012, 21:28

Nowo kupiony czy "pułkownik" Jakie malowanie
MARIO

Postprzez hacz » niedziela, 15 stycznia 2012, 21:52

MARIO napisał(a):Nowo kupiony czy "pułkownik" Jakie malowanie

Trochę przeleżał na półce, a jeśli chodzi o malowanie to jeszcze sam nie wiem ale chyba coś z pudełka, zresztą jak tak patrzę sobie to wszystkie malowania prawie takie same. Ogólnie jeszcze nie zdecydowałem.
hacz

BoB 3 miejsce

Postprzez MARIO » poniedziałek, 16 stycznia 2012, 00:08

ty japońca to ja daje "pułkownika" WALA" ale poza konkursem, Oba spotkają się u Was w K.. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
MARIO

Postprzez hacz » wtorek, 14 lutego 2012, 19:29

Wszyscy coś tam w ramach konkursu kleją, a ja nic :oops: . Dlatego zawstydzony zabrałem się dziś do dłubania. Wnętrze modelu nie zachwyca, to po pierwsze, a po drugie tak na dobra sprawę nie mam z czym tego wszystkiego porównać. Jako wzór służy mi min. instrukcja do modelu Hasegawy :-/ .
Dorobiłem sporo, a i nie mało musiałem przerabiać, dodam jeszcze, że na koniec będą pasy ;o) .
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Teraz czas na malowanie i tu znów dylemat czym?
hacz

BoB 3 miejsce

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » środa, 15 lutego 2012, 00:26

Przy przepięknym wypuście Hasegawy zabrałeś się za takiego kasztaniaka? :shock:
Mariusz Jarzyna ze Szczec

100-lecie Niepodległości

Postprzez Aphar » środa, 15 lutego 2012, 11:53

Obserwuję temat od początku i kibicuję.
Sam mam w planach tę maszynę, ale raczej nie w ramach konkursu - abym się wyrobił musiałby trać min. rok :-/

hacz napisał(a):Wnętrze modelu nie zachwyca, to po pierwsze, a po drugie tak na dobra sprawę nie mam z czym tego wszystkiego porównać

Spróbuję ci coś podesłać. Może będzie pomocne.
Pozdrawiam
Aphar
ObrazekObrazek
Aphar

Postprzez hacz » środa, 15 lutego 2012, 18:43

Mariusz Jarzyna ze Szczec napisał(a):Przy przepięknym wypuście Hasegawy zabrałeś się za takiego kasztaniaka? :shock:

Fakt Hasegawa ładna, ale dość droga, może jakbym nie miał tego "kasztaniaka" :D to bym sobie ją kupił. A tak szkoda mi jakoś go nie zrobić, tym bardziej, że nabyłem go praktycznie w cenie złomu. Jeśli chodzi zaś o samo wykonanie Nichimo nie jest aż tak kiepskie, kokpit po zamknięciu jest mało widoczny. Ja przerabiam bo postaram się coś otworzyć. Na marginesie głupio, że nie zrobili "giwery pasażera". Na powierzchniach są nawet nie głupie nity po kilku warstwach podkładu powinny złagodnieć, martwi mnie tylko ubóstwo wnęk podwozia tu trzeba będzie znów kombinować, a wszystko to w klasie standard ;o) .
hacz

BoB 3 miejsce

Postprzez hacz » czwartek, 22 marca 2012, 18:51

No i kokpit do zamknięcia. Na koniec muszę samodzielnie wykonać karabin "pasażera" :P , no bo jakoś tak producent o nim całkowicie zapomniał. Byłbym wdzięczny jakby mi ktoś wytłumaczył jak to było z tylnym uzbrojeniem bo jak tak sobie oglądam różne profile to raz jest raz inny go już nie ma , czy był on specjalnie przez japońców demontowany :-/ :?:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
hacz

BoB 3 miejsce

Postprzez Aphar » czwartek, 22 marca 2012, 20:27

Bardzo ładnie wygląda. Szkoda tylko, że nie widać co dorabiałeś a co było w zestawie.

A czy ten zbiornik paliwa za fotelem pilota będzie widać przez szybkę?
Pozdrawiam
Aphar
ObrazekObrazek
Aphar

Postprzez hacz » czwartek, 22 marca 2012, 20:42

Aphar napisał(a):Bardzo ładnie wygląda. Szkoda tylko, że nie widać co dorabiałeś a co było w zestawie.

A czy ten zbiornik paliwa za fotelem pilota będzie widać przez szybkę?

No cóż Hasegawa to to nie jest, ale staram się jak mogę żeby ten zestaw doprowadzić do stanu przyzwoitości :) . Zbiornik będzie widać tym bardziej, że spiłowałem coś w rodzaju płyty pancernej, w którą zestaw był zaopatrzony.
hacz

BoB 3 miejsce

Postprzez zegeye » piątek, 23 marca 2012, 11:34

hacz napisał(a): Byłbym wdzięczny jakby mi ktoś wytłumaczył jak to było z tylnym uzbrojeniem bo jak tak sobie oglądam różne profile to raz jest raz inny go już nie ma , czy był on specjalnie przez japońców demontowany :-/ :?:

Jeśli nie masz zdjęcia z konkretnym samolotem na którym widać czy jest czy nie to możesz się czuć swobodnie przy wyborze opcji. :D Japończycy często demontowali nie tylko tylne uzbrojenie, ale nawet całe uzbrojenie tego samolotu... szczególnie w misjach samobójczych gdy niektórzy z założenia używali ich do taranowania, gdzie uzbrojenie nie było im potrzebne.
pozdrawiam
Zbych

Obrazek
zegeye

Animal Planet

Postprzez hacz » niedziela, 25 marca 2012, 19:16

zegeye napisał(a):Jeśli nie masz zdjęcia z konkretnym samolotem na którym widać czy jest czy nie to możesz się czuć swobodnie przy wyborze opcji. :D Japończycy często demontowali nie tylko tylne uzbrojenie, ale nawet całe uzbrojenie tego samolotu... szczególnie w misjach samobójczych gdy niektórzy z założenia używali ich do taranowania, gdzie uzbrojenie nie było im potrzebne.

No to bombastycznie :D w takim razie mój będzie uzbrojony na full.
Posklejałem sobie dziś troszeczkę, niestety ze spasowaniem elementów nie jest rewelacyjnie już kilka klinów powklejałem i czeka mnie sporo szpachlowania :-/ . Ale sam sobie zgotowałem ten los.
Obrazek
Obrazek
hacz

BoB 3 miejsce

Postprzez Muśtax » niedziela, 25 marca 2012, 21:30

Bardzo lubię tą maszynę dlatego z zaciekawieniem podglądam Twoje postępy w budowie, a widzę że w przypadku tego zestawu to spacerek to nie jest, tym bardziej dopinguję w dalszych zmaganiach z plastikową materią :) bo fajnie Ci to wychodzi.
Pozdrawiam
Paweł
Muśtax

Następna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat