McLaren MP 4/6 Honda Tamiya 1/12

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: McLaren MP 4/6 Honda Tamiya 1/12

Postprzez DarkWing » niedziela, 18 marca 2012, 18:54

Na początek cieszę się, że w końcu prace ruszyły :) .
Póki co postęp mały więc nie ma co zbytnio oceniać... ale, wnęki gniaz zaworów mają troszkę poszarpaną krawędź. Jeśli zaś chodzi o sam blok to czarny ładny, jednak... czy nie za ładny ??? Taki bardzo gładki, czy powierzchnia nie powinna mieć lekko chropowatej struktury ? Nie wiem jak w hondzie ale wiem, że taka jest np. w Lotusie... Ale nie wiem, dlatego tylko pytam ;o). No i ta skrzynia biegów :-/ , dokładnie tak jak pisze Jakub476 - brąz + szary metalik lub lepiej gunmetal. Domyślam się, że wszystkie skrzynie bolidów mają podobny kolor, co wynika z zastosowanego materiału. Ja w swoim Williamsie do tej mieszanki dodałem ciut złota (coby było ładniej :P - nie robie repliki więc pozwoliłem sobie na takie małe odstępstwo od oryginału). U Ciebie niestety nie widać różnicy miedzy blokiem a skrzynią (może to z powodu zdjęć).
Z niecierpliwością czekam na więcej :D
Pozdrawiam
Sławek (DarkWing)
DarkWing

100-lecie Niepodległości

Reklama

Postprzez cayman » niedziela, 18 marca 2012, 19:20

PiterATS napisał(a):
cayman napisał(a):
PiterATS napisał(a):A dlaczego skrzynię biegów pomalowałeś na czarno :?:

Przeczytaj wątek i tam napisałem w jakim kolorze pomalowana jest skrzynia biegów czyli dark iron (ciemny szarny )
tak jak miały oryginały.

Na pewno?

http://www.h3.dion.ne.jp/~mokei/image/mp6-eg2.jpg

Tutaj widać, że skrzynia ma bardziej brązowo-mosiężny kolor. Nie wiem co to jest za stop metali. Chyba że dysponujesz jakimś zdjęciem z czarną przekładnią?

To jest fotka modelu a nie oryginału.Tak sobie modelarz z instrukcji Tamiji wymieszał i tak ma.
Skrzynia biegów jest ciemnoszara szara a nie czarna

A to jest fotka oryginału( posiadam dokumentację zdjęciową)

Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam Piotrek

A kto nie ryzykuje ten nie pije szampana.
cayman

Carbon Master

Postprzez cayman » niedziela, 18 marca 2012, 19:47

DarkWing napisał(a):Na początek cieszę się, że w końcu prace ruszyły :) .
Póki co postęp mały więc nie ma co zbytnio oceniać... ale, wnęki gniaz zaworów mają troszkę poszarpaną krawędź. Jeśli zaś chodzi o sam blok to czarny ładny, jednak... czy nie za ładny ??? Taki bardzo gładki, czy powierzchnia nie powinna mieć lekko chropowatej struktury ? Nie wiem jak w hondzie ale wiem, że taka jest np. w Lotusie... Ale nie wiem, dlatego tylko pytam ;o). No i ta skrzynia biegów :-/ , dokładnie tak jak pisze Jakub476 - brąz + szary metalik lub lepiej gunmetal. Domyślam się, że wszystkie skrzynie bolidów mają podobny kolor, co wynika z zastosowanego materiału. Ja w swoim Williamsie do tej mieszanki dodałem ciut złota (coby było ładniej :P - nie robie repliki więc pozwoliłem sobie na takie małe odstępstwo od oryginału). U Ciebie niestety nie widać różnicy miedzy blokiem a skrzynią (może to z powodu zdjęć).
Z niecierpliwością czekam na więcej :D

Sławek nie będę pisał tego samego dwa razy ,fotki oryginałów wrzuciłem,a te dokładnie jak pisze Jakub 476 to jest tylko przepis kucharski Tamki :lol: .Posiadam całą dokumentację tych bolidów.Porowatość jest na całym silniku jak i również na skrzyni napędowej to widać na deklach zaworowych na fotce 7 i 8.
Wnęka z jednej strony jest do drobnej korekty ale to już pisałem wcześniej bo korekty będę robił w fazie końcowej.

Różnica jest widoczna na fotce 6 .Dekiel jest ciemnoszary a główka jest w czarnym półmacie.
Pozdrawiam Piotrek

cayman

Carbon Master

Postprzez Kazik » niedziela, 18 marca 2012, 20:01

Widzę Piotrze że koledzy Ci nie odpuszczą.
Wywindowałeś poziom swoich prac przy okazji konkursu i teraz jesteś rozliczany z takiego poziomu :)
Ale to bardzo dobrze będziemy mieli konkretne warsztaty na forum.

Faktycznie jak pokazałeś fotki referencyjne to widać że kolorystyka i faktura jest chyba ok. Chociaż ten szary słabo widać na fotkach.
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez cayman » niedziela, 18 marca 2012, 20:48

Kazik napisał(a):Widzę Piotrze że koledzy Ci nie odpuszczą.
Wywindowałeś poziom swoich prac przy okazji konkursu i teraz jesteś rozliczany z takiego poziomu :)
Ale to bardzo dobrze będziemy mieli konkretne warsztaty na forum.

Faktycznie jak pokazałeś fotki referencyjne to widać że kolorystyka i faktura jest chyba ok. Chociaż ten szary słabo widać na fotkach.

Marek fotki stare bo z lat 80-tych.Szary na oryginałach widać słabo to i u mnie musi być tak samo. :->
Na fotkach org. bloku silnika też nie widać dużej porowatości a raczej jak przejrzałem kilkadziesiąt fotek to też się delikatnie świecą.

Proszę oto następne fotki.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam Piotrek

cayman

Carbon Master

Postprzez PiterATS » poniedziałek, 19 marca 2012, 17:08

Dobre zdjęcie modelu potrafi kłamać i oszukać ludzkie oko :)
PiterATS

Postprzez jakub476 » poniedziałek, 19 marca 2012, 17:22

cayman napisał(a):Marek fotki stare bo z lat 80-tych.

No no, a bolid z 91'. :mrgreen:
jakub476

Postprzez Kazik » poniedziałek, 19 marca 2012, 20:37

jakub476 napisał(a):No no, a bolid z 91'.

Hehehe faktycznie Piotrze przesadziłeś o dyszkę :lol:
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez cayman » czwartek, 29 marca 2012, 20:58

Zabawy i wzmagań ciąg dalszy.

Zrobione jest dużo ale nie poskładane do tzw.kupy.

Dzisiaj prezentuję monocoque do którego dokleiłem listwy łączące .Monocoque fuknąłem X-18 i na to przyjdzie jeszcze mieszanka X-18 z domieszką X-10 gunmetal fuknięta z dalszej odległości.
Na podłogę położyłem folię termiczną :D i podłoga czeka na carbony SMS które zamierzam położyć niebawem.
Przednia część nosa też będzie oklejona carbonem SMS tak jak dekiel nosa co widać na fotkach.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ta cżęść fuknięta MR brass i na to lekka mgiełka X-26 clear orange

Obrazek

Fotel fuknięty dwoma kolorami szarego i to tak żeby imitowało lekkie zużycie a kabina obłożona caronem SMS

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tutaj przymiarka dorobionych mocowań pasów bezpieczeństwa bo oryginalne Tamki usunąłem

Obrazek

Te fotki pokazują przygotowane wahacze (nie wszystkie bo nie weszłyby w kadr) fuknięte Gunze C-92 a końcówki metalizerem MR brass.

Obrazek

Te fotki pokazują wzmagań ciąg dalszy z motorem do którego doszły już amortyzatory ,manszety półosi jak i również śruby na dekle zaworowe i inne elementy silnika i skrzyni.
Do dekli zaworowych dorobiłem listwy trzymające fajki świec zapłonowych(po trzy na stronę)
Na popychacz przepustnic nie zwracajcie uwagi bo na jego miejsce przyjdzie nowy z elementów aluminiowych.
Podstawę funeli przepustnic obłożę carbonem.
Funele przepustnic poszły do Kreta żeby usunąć chrom a następnie fuknąłem je czarnym połyskiem i Alcladem polished aluminium ALC-105 ale tak żeby w głębi funeli przebijał jeszcze lekko czarny dając efekt lekkiego przepalenia.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tutaj funele
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na tej fotce przymiarka pierwszego AN fittings (łączenia przewodów wodno olejowych) których trochę dojdzie.

Obrazek

cdn....
Ostatnio edytowano czwartek, 29 marca 2012, 22:06 przez cayman, łącznie edytowano 1 raz
Pozdrawiam Piotrek

cayman

Carbon Master

Postprzez Kazik » czwartek, 29 marca 2012, 21:27

Za dużo światła na niektórych fotkach masz kolego, np. ostatnie zdjęcie.

Ja nie będę krytykował bo się nic nie znam na F1 a tylko się trochę popytam to może się coś dowiem
cayman napisał(a):Na popychacz przepustnic nie zwracajcie uwagi bo na jego miejsce przyjdzie nowy z elementów aluminiowych.

który to?
cayman napisał(a):Do dekli zaworowych dorobiłem listwy trzymające fajki świec zapłonowych(po trzy na stronę)

z czego je dorobiłeś?
Dziwny wzór tego karbonu, taka kratka.
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez cayman » czwartek, 29 marca 2012, 21:48

="Kazik"]Za dużo światła na niektórych fotkach masz kolego, np. ostatnie zdjęcie.

To prawda coś fotki mi dzisiaj nie szły.

Ja nie będę krytykował bo się nic nie znam na F1 a tylko się trochę popytam to może się coś dowiem
"cayman"]Na popychacz przepustnic nie zwracajcie uwagi bo na jego miejsce przyjdzie nowy z elementów aluminiowych.
który to?

Przepraszam źle określiłem nazwę to jest cięgło które jest widoczne nad prawym deklem i będzie połączone z linką gazu.

"cayman"]Do dekli zaworowych dorobiłem listwy trzymające fajki świec zapłonowych(po trzy na stronę)
z czego je dorobiłeś?

Polistyren 0,25 mm wyprofilowany i fukniety C-92 ,wywiercone otworki 0,4 mm i śrubki 0,75 mm z HD pod klucz imbusowy.

Dziwny wzór tego karbonu, taka kratka.

W kabinie to SMS 1012 Twill Weave Carbon Fiber
A na monocoque to SMS 1412 Plain Weave Carbon Fiber
Pozdrawiam Piotrek

cayman

Carbon Master

Postprzez cayman » piątek, 30 marca 2012, 12:17

Dzisiaj na warsztat poszły przednie amortyzatory które postanowiłem podrasować .Fabryczny wyrób Tamki średnio mi pasował a one akurat będą widoczne w całej okazałości w przedniej części momocoque postanowiłem wymienić teleskopy dolnej części lag.Odciąłem plastikowe rury i dorobiłem z rurki stalowej 2 mm śr. nowe.Dolne części jeszcze pójdą do lakierni na poprawki po przeróbce.

To są el. wycięte.

Obrazek

a tutaj już po przeróbce

Obrazek
Obrazek

a tu złożone z górną częścią i sprężyną
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam Piotrek

cayman

Carbon Master

Postprzez cayman » niedziela, 1 kwietnia 2012, 19:42

Dzisiaj skończyłem fotel kierowcy z pasami.To co zmieniłem to wyciąłem patyczki które imitowały górne uchwyty pasów , nawierciłem osiem otworków i wpuściłem śruby i uchwyty które zrobiłem z drutu stalowego 0,5 mm i cztery tulejki.
Do górnych klamer dodałem osiem tulejek a w dolnej części fotela dorzuciłem naddatki pasów tak żeby panował lekki nieład.
Gałkę zmiany biegów fuknąłem metalizerem brass i jeszcze raz fuknąłem fotel ciemniejszymi kolorami.

A teraz foty z roboty.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Piotrek

cayman

Carbon Master

Postprzez Kazik » niedziela, 1 kwietnia 2012, 20:44

No wyglada czadowo ale zastanawiają mnie te kwadratowe otwory przy mocowaniu pasów.
Coś tam jeszcze będzie?
Bo taki otwór to przecież osłabienie materiałowe tamtego rejonu.
I jeszcze jedno te druciki co za nie zamocowane pasy są to nie za cienkie? :P
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez cayman » niedziela, 1 kwietnia 2012, 21:23

Kazik napisał(a):No wyglada czadowo ale zastanawiają mnie te kwadratowe otwory przy mocowaniu pasów.
Coś tam jeszcze będzie?
Bo taki otwór to przecież osłabienie materiałowe tamtego rejonu.
I jeszcze jedno te druciki co za nie zamocowane pasy są to nie za cienkie? :P

Druciki nie puszczą ,robiłem testy i atest dopuszczający dostały . :lol:
Wnęki-otwory podkleję od tyłu czarnym polistyrenem i wzmocnienie będzie a poza tym to i tak będzie stało w moim muzeum. :P
Pozdrawiam Piotrek

cayman

Carbon Master

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pojazdy cywilne - warsztat