Skyline R32 GTR 1/24 Fujimi

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Skyline R32 GTR 1/24 Fujimi

Postprzez Adas' » poniedziałek, 2 kwietnia 2012, 11:23

A powiedzcie mi cos, co drugi model idzie tutaj do "kreta", jak pamietam to jakas chemia od przepychania rur itd. Interesuje mnie czas "dzialania" tego diabelstwa, ja jestem na etapie plynu do hamulcow, i moczenie trwa od dwoch tygodni, do pol roku (zalezy jakie farby itd.). A ten wasz kret? Ile mu zajmuje przezarcie przez lakier? I czy jest jakis czas ktory trzeba odczekac zanim mozna lakierowac od nowa? Czytam tez ze ten kret wydaje sie byc specyfikiem na kazda bolaczke, czy taka karoseria posklejana i poszpachlowana rozleci sie? Znaczy czy dziala to na spoiny super glue albo inne?
Adas'

Reklama

Postprzez TomZak » poniedziałek, 2 kwietnia 2012, 14:14

Adas' napisał(a):A powiedzcie mi cos, co drugi model idzie tutaj do "kreta", jak pamietam to jakas chemia od przepychania rur itd. Interesuje mnie czas "dzialania" tego diabelstwa, ja jestem na etapie plynu do hamulcow, i moczenie trwa od dwoch tygodni, do pol roku (zalezy jakie farby itd.). A ten wasz kret? Ile mu zajmuje przezarcie przez lakier? I czy jest jakis czas ktory trzeba odczekac zanim mozna lakierowac od nowa? Czytam tez ze ten kret wydaje sie byc specyfikiem na kazda bolaczke, czy taka karoseria posklejana i poszpachlowana rozleci sie? Znaczy czy dziala to na spoiny super glue albo inne?

Krecikowi zajmuje to 1-2 dni - potem rękawiczki, szczoteczka i płyn do mycia naczyń i jak nówka ;o) Zależy też od stężenia.
Co do spoin właśnie nie wiem.
TomZak

Postprzez Adas' » poniedziałek, 2 kwietnia 2012, 15:19

1-2 dni? W takim razie nie szczypal bym sie z proba ratowania lakieru, bo wydaje mi sie ze przygotowanie powierzchni do korekty to wiecej czasu i roboty.

Serdeczne dzieki, teraz wiem co musza mi kolesie przywiezc z polski. Ciekawa pozycja obok papierosow, kiszonych ogorkow i serkow homogenizowanych...

A "jak nowka", znaczy ze szpachla tez schodzi?
Adas'

Postprzez TomZak » poniedziałek, 2 kwietnia 2012, 15:29

Właśnie nie wiem jak ze szpachlówką i klejem.
TomZak

Postprzez Pati » poniedziałek, 2 kwietnia 2012, 15:55

zdejmowałem chrom z felg i kretowi zajęło to 15 minut.
rano zmatowiłem powierzchnię i polizałem tamijowym white putty. jesli uda się wyprowadzić, będę bardzo zadowolony.
nie wiążę z tym modelem wielkich oczekiwań - to pierwszy robiony świadomie, więc też trochę eksperymentuje. mam kilka następnych modeli w zapasie (np takich z niepołamanym nadwoziem) i na nich będę się skupiał.
Pati

Postprzez Adas' » poniedziałek, 2 kwietnia 2012, 16:18

Ja zdejmuje chrom takim sprayem do czyszczenia piekarnika... Jeszcze szybciej. A powiedz, kret zostawia "blyszczacy" plastik? To co wychodzi od tego piekarnikowego zmywacza wyglada jakby bylo "tluste", choc wcale nie jest.

A co do Skyline, nie bawil bym sie naprawde w korekty, pierwszy czy dziesiaty model. Przeciez wiesz dlaczego stalo sie jak sie stalo, i za drugim razem nie popelnisz takiego bledu. Pozatym co szkodzi miec pierwszy model "na trzezwo" i do tego taki ktory moze sobie stac na polce przez pare lat, a nie od razu do szuflady? I potem zaczynac "galerie" od wytyczania wlasnych bledow, a nie od napisania ze jest sie zadowolonym z tego co wyszlo? Tym bardziej ze "naprawa" wydaje sie prosta, i malo czasochlonna. Bys mial na nim jakies grafiki, plomienie, naklejki ktorych niema jak odtworzyc, albo jak bys musial czekac pol roku, w takim razie to bym rzeczywiscie mial dylemat. A tak? Moj pierwszy cywil do dzis stoi sobie za szklem, i do dzis znalazlem tylko 3 babole ktore mnie denerwuja. Tez tak zrob.
Ostatnio edytowano poniedziałek, 2 kwietnia 2012, 18:49 przez Adas', łącznie edytowano 1 raz
Adas'

Postprzez TomZak » poniedziałek, 2 kwietnia 2012, 18:20

Pod chromem czasami producenci kładą lakier bezbarwny, ponoć schodzi tylko DOTem albo kretem (nie pamiętam) Chyba o to "tłuste" chodzi.

Adas' napisał(a):Moj pierwszy cywil do dzis stoi sobie za szklem, i do dzis znalazlem tylko 3 babole ktore mnie denerwuja. Tez tak zrob.

Dokładnie, jaka satysfakcja :D

Adas' napisał(a):Przecierz

Wiem, że nie mieszkasz w Polsce i trochę mi głupio ale przecież ;o)
TomZak

Postprzez Pati » poniedziałek, 2 kwietnia 2012, 18:41

wiem dlaczego tak sie stalo - pudełko się zgniotło w transporcie :-)
chce powalczyć z nadwoziem dla własnej nauki.
Pati

Postprzez Adas' » poniedziałek, 2 kwietnia 2012, 18:55

To walcz tak zeby wygrac, a nie na wojne bez kalesonów, bo i tak przegramy!
Adas'

Postprzez Pati » poniedziałek, 23 kwietnia 2012, 09:30

Podłubałem trochę przy nadwoziu. Krew mnie zalała jak przy polerowaniu dotarłem do podkładu i trzeba było malować od nowa. No ale nauczka jest.
Kalkomanie pod bezbarwnym Gunze Top Coat, światła wklejone na wikol, wklejona szyba naprostowała dach.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

No i aparat z prehistorii nie podaje. Chyba kalkulatorem dałoby się lepsze zrobić. :roll:
Pati

Postprzez Pati » środa, 25 kwietnia 2012, 21:11

Przymiarka:
Obrazek
Nie ma japońskiej fury, która by źle wyglądała z tym kołem... ;)
Pati

Postprzez jakub476 » czwartek, 26 kwietnia 2012, 07:13

Strasznie matowy ten lakier, Volki pasują.
Widzę, że nie założyłeś takie listewki pod spoiler nie chcesz się z nią rozstać? :)
jakub476

Postprzez TomekWnęk » czwartek, 26 kwietnia 2012, 09:44

Pati napisał(a):aparat z prehistorii nie podaje. Chyba kalkulatorem dałoby się lepsze zrobić.
Nie wiem czy dobrze rozumiem zwrot "aparat nie podaje" domyślam się, że chodzi o jego niewystarczające możliwości. Ale co w tym aparacie jest złego? Mała matryca (jak znalazłem 1/2,5'') to w tym wypadku zaleta, ręczne ustawienie przysłony i czasu jest możliwe, czego chcieć więcej?
'Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy.'
TomekWnęk

Postprzez jakub476 » czwartek, 26 kwietnia 2012, 14:43

TomekWnęk napisał(a):
Pati napisał(a):aparat z prehistorii nie podaje. Chyba kalkulatorem dałoby się lepsze zrobić.
Nie wiem czy dobrze rozumiem zwrot "aparat nie podaje" domyślam się, że chodzi o jego niewystarczające możliwości. Ale co w tym aparacie jest złego? Mała matryca (jak znalazłem 1/2,5'') to w tym wypadku zaleta, ręczne ustawienie przysłony i czasu jest możliwe, czego chcieć więcej?

Na coś trzeba zwalić. :mrgreen:
jakub476

Postprzez Krzychu126 » piątek, 27 kwietnia 2012, 11:09

Piękny samochód, strasznie mi się podoba... pewnie dlatego też mam model R-32...
Bardzo dobrze wygląda w srebrnym kolorze... mój jest czerwony... ale tak jak pisał poprzednik, wydaje się, że sie nie błyszczy.
Swoją drogą to białe felgi bardzo tu pasują, tak JDMowo :mrgreen:
Obrazek
Krzychu126

Poprzednia strona

Powrót do Pojazdy cywilne - warsztat