SW-4 1/48 Aeroplastu?

Nabyłeś nowy model, chcesz pokazać zawartość pudełka lub o nią zapytać, słyszałeś o fajnych nowościach - podziel się tym z innymi.

Re: SW-4 1/48 Aeroplastu?

Postprzez portalus » czwartek, 22 marca 2012, 21:51

Części 38 i 39 to są tylko szablony do wycięcia otworów siatek, tak?
Gdyby była deska z cywila z kliszą to blaszka była by pełna i uniwersalna.

O jakich kalkach myślisz Tomaj, na tapicerkę foteli militarnego?
portalus

Reklama

Postprzez tomek_chacewicz » czwartek, 22 marca 2012, 21:57

Myślałem raczej o oznakowaniach do wersji wojskowej, napisach eksploatacyjnych itp. bo kalki z zestawu są ubogie i kiepskiej jakości ale z tą tapicerką foteli to jest myśl :)
pozdrawiam
Tomek
tomek_chacewicz

Postprzez Łukasz Kędzierski » czwartek, 22 marca 2012, 23:59

Czy ktos wie jak mozna bezposrednio (email) skontaktowac sie z producentem? Staralem sie okrezna droga, ale nic mi z tego nie wyszlo.
Pozdrawiam.
Łukasz
www.pme.org.pl
Łukasz Kędzierski

Postprzez tomek_chacewicz » piątek, 23 marca 2012, 00:08

Zdaje się, że wypowiadał się już w tym wątku, nick measure.
pozdrawiam
Tomek
tomek_chacewicz

Postprzez Mecenas » piątek, 23 marca 2012, 09:50

Tak, kolega Measure ma dobre informacje na temat modelu.

Mnie się ta blaszka z Parta podoba, za niecałe dwie dychy mamy całkiem fajne uzupełnienie. Jakby tak jeszcze faktycznie się ta kalka pokazała jak postuluje Tomek... Może Techmod też czyta ten wątek albo PDT? :lol:
Pozdrawiam,
Michał Sindera
Mecenas

100-lecie Niepodległości

Postprzez bartek piękoś » wtorek, 27 marca 2012, 13:18

A ja w moim egzemplarzu mam oszklenie w takim stanie, że juz zacząłem procedurę reklamacyjną. Dla mnie ewidentnie wada fabryczna. Po co o tym piszę? Jeśli macie przed zakupem możliwośc rzucenia okiem na ramki, zwróccie szczególną uwagę na oszklenie. Poza rysami, pęcherzykami powietrza i zniekształceniami, w jednych drzwiach bocznych (w świetle otworu okiennego) mam dziurę na wylot!! :twisted:

P.S.
Poza tym części wyglądają ładnie, nawet przejrzystośc wspomnianego szkła jest w porządku, tylko pudełko mogłoby byc z grubszego kartonu. Ogólnie model godny polecenia.
Ostatnio edytowano wtorek, 27 marca 2012, 15:37 przez bartek piękoś, łącznie edytowano 1 raz
..."a gdzie będziesz trzymał ten embrion, w pudełku?!"...
bartek piękoś

Postprzez Ostach » wtorek, 27 marca 2012, 13:44

Kupiłem, trochę już skleiłem. Superowy modelik, moje gratulacje dla twórców!

Do Tamiyi brakuje naprawdę niewiele jeśli chodzi o składalność.

U mnie też jest wada na szkle. W obu parach tylnych drzwi są skazy w rogach szyb. Nieakceptowalne w tych z płaską szybą, do przeżycia w tych z wybrzuszoną.

Sklejenie śmigła to będzie niezła zabawa, strasznie delikatne będzie :P praktycznie punktowe łączenie...
"Mr. Spock, the women on your planet are logical. That's the only planet in the galaxy that can make that claim."
Ostach

Postprzez portalus » wtorek, 27 marca 2012, 15:55

Ostach napisał(a):Sklejenie śmigła to będzie niezła zabawa, strasznie delikatne będzie :P praktycznie punktowe łączenie...

W swoim robię to po mojemu - propozycja producenta to złamanie gwarantowane od razu.

Moje oszklenie miało tylko 2 delikatne rysy w narożniku szyby przedniej i zostawiłem to tak jak było.
portalus

Postprzez measure » wtorek, 27 marca 2012, 20:51

Koledzy modelarze.
1.Po dłuższym czasie ( bo nie interesują mnie dywagacje o ciałku "pilotki" ) odpowiadam .
Kolego Łukasz Kędzierski . Informacje o chęci kontaktu przekazałem do firmy Aeroplast. A adres e-mailowy jest na pudełku i brzmi aeroplast@mgd.com.pl
2. Grzecznie wysłuchałem uwagi na temat modelu SW-4 .
Model został opracowany na podstawie dokumentacji technicznej oryginału i wszelkie zmiany sa podyktowane albo wymogami technologicznymi do wykonania w formie wtryskowej , albo w trakcie produkcji następowały zmiany i to może być widocznym odstepstwem.
3. Sądzę że moje przeszło 30 letnie doświadczenie w modelarstwie plastikowym ( dokumentacja i wykonanie formy) w tym modelu jest odzwieciedlone i cieszę się że model jest jeszcze udoskonalany przez modelarzy , bo to pozwoli mi na lepszą ocenę podczas konkursów modelarskich.
Podsumowując . Następny model zapewne też wywoła sporo zainteresowania i dyskusji - bowiem zawsze jest analiza pomiędzy kosztami produkcji form , ceną modelu i zainteresowaniem handlu. a brak drobnych detali nie przeszkodzi w wykonywaniu modelu.
Koledzy sprawa ewentualnych niedolewek na oszkleniu. Starałem się wykonać je jak najdelikatniejsze lecz płynięcie tworzywa nie zawsze pozwala na spełnienie wymogów dokumentacji i stąd są niedolewki lub wciągi.
Ja za te wszystkie błędy przepraszam ale i jestem cały "happy" kiedy czytam te opisy . ( tak dobre jak i złe )
Pozdrawiam forumowiczów.
measure

Postprzez Łukasz Kędzierski » środa, 28 marca 2012, 00:05

measure napisał(a):Koledzy modelarze.
Kolego Łukasz Kędzierski . Informacje o chęci kontaktu przekazałem do firmy Aeroplast. A adres e-mailowy jest na pudełku i brzmi aeroplast@mgd.com.pl

Dzieki, kontakt zalapalem. Niestety pudelka nie widzialem, dlatego maila nie mialem.
Pozdrawiam.
Łukasz
www.pme.org.pl
Łukasz Kędzierski

Postprzez Wojciech Perkowski » środa, 28 marca 2012, 06:56

measure napisał(a):.... Następny model zapewne też wywoła sporo zainteresowania i dyskusji ....

Czyli możemy być pewni, że swietny :!: :!: :!: SW-4 to nie jednorazowy wybryk ?
Czy można nieco uchylić rąbka tajemnicy na temat "następnego" - polski/zaganiczny, smigłowiec/samolot, IIWŚ / powojenny, duży/mały ?
Wojtek
Wojciech Perkowski

Postprzez measure » piątek, 30 marca 2012, 12:59

Narazie nie mogę nic podać, bowiem żaden ze zleceniodawców nie pozwala na ujawnienie takich danych w czasach gdy można szybko wyprzedzić konkurenta.
Ale parafrazując kabaret "Tey" z Laskowikiem i Smoleniem mogę napisać ...Panie , produkujemy tu bomki w asortymencie od A do N ...choinkowe też ...
Więc będzie ciekawiej gdy nowy model pokaże się na rynku i zaskoczy kolegów modelarzy.

A tak a propos... blaszki z "Parta" oglądałem i są bardzo dobre
Polecam i pozdrawiam z życzeniami świątecznymi.
Wielkiego strusiego jaja z modelem w środku !!!
measure

Postprzez Mecenas » sobota, 31 marca 2012, 14:17

Lista życzeń doczekała się swojego własnego wątku: viewtopic.php?f=77&t=20727
Pozdrawiam,
Michał Sindera
Mecenas

100-lecie Niepodległości

Postprzez MARIO » sobota, 31 marca 2012, 14:37

Cytuję "Narazie nie mogę nic podać, bowiem żaden ze zleceniodawców nie pozwala na ujawnienie takich danych w czasach gdy można szybko wyprzedzić konkurenta. "
Panowie jak to, że w Czechach pojawia się tyle dobrych modeli a zaraz edek wypuszcza blaszkę, aries czy cmk żywicę, inni dodatkowe kalki? A tutaj w dalszym ciągu ściśle tajne/poufne :cry:
MARIO

Postprzez raptorf22 » czwartek, 5 kwietnia 2012, 08:47

Tak w tremacie Puszczyka jeszcze, jeżeli szukacie siateczek do tego modelu, dziś zakupiłem w "naszej biedronce" herbatę "GreenHills", piramidki siateczkowe, przeźroczyste. Myślę że podejdą idalnie.
raptorf22

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - in-boxy, nowości, opinie