net_sailor napisał(a):I jeszcze jedno póki projekt nie jest za bardzo zaawansowany. Spitonie spójrz tutaj:
http://www.dws.org.pl/viewtopic.php?p=1556752#p1556752
Może Cię coś natchnie, bo projekt ten oparty na Karasiu jest całkiem ciekawy.

piotr dmitruk napisał(a): umieszczenie zbiornika paliwa zbyt daleko z tyłu......
Silnik od Łosia, jak dla perspektywicznego samolotu, to chyba zbyt stary grat. Podwozie półchowane chyba również.
Grzegorz2107 napisał(a):GrzeM napisał(a):Ja bym mu karabiny zostawił. Amunicja do działka jest ciężka i nie starczy na długo, a cele naziemne wcale niekoniecznie trzeba walić z działek. Bałbym się marnotrawstwa.
Ale takie działka niszczą niemiecką broń pancerną...
spiton napisał(a):moc wzrośnie z 680 do 920. Czyli dużo.
Mój Super Karaś to zupełnie inna koncepcja niż Sum.
Sum to samolot liniowy. Super Karaś to samolot szturmowy.
Obciążenie pow nośnej Karaś miał jak japoński myśliwiec, tak, że przy małej prędkości mógłby nieźle kręcić ,-))
Uzbrojenie:
Zrobię 2 x 20 i 2 x 7 mm Tak będzie bezpieczniej.
Przestrzeń na mój zbiornik z benzyną ma metr sześcienny, co daje zasięg dwa razy większy niż Łoś. Co oznacza, że mogę go zmniejszyć, przesuwając do przodu.
I wolał bym mieć zbiornik za plecami, niż przed kabiną !!! Zdecydowanie.
Śmierć w płomieniach to koszmar pilota samolotu ze zbiornikiem przed kabiną.
Myślałem jeszcze o stałych slotach . coś jak w Avengerze.
spiton napisał(a):moc wzrośnie z 680 do 920. Czyli dużo.
Mój Super Karaś to zupełnie inna koncepcja niż Sum.
Sum to samolot liniowy. Super Karaś to samolot szturmowy.
...

Slash napisał(a):... Kuna to samolot wsparcia pola walki niezdolny do samodzielnego decydowania o wyniku akcji czy prowadzenia samodzielnych zadań szczególnie zaczepnych....

merlin_PL napisał(a):Sorry spitonku , ale dla mnie konstrukcyjna droga donikąd.![]()
Robisz Super Karasia , a w 1939 roku latał już prototyp Suma . Samolot o lepszych osiągach i bardziej dopracowany aerodynamicznie. Wiem , wiem nie ma modelu w 1/72 do przeróbki![]()
![]()
_iceboy napisał(a):A co do ciekawostek - w którymś numerze "Lotnictwa" w roku 2011 był artykuł o zamówieniu pentagonu na zmilitaryzowane samoloty Air Tractor, które pierwotnie były turbinowym bliźniakiem "Dromadera".
Więc gdzieś potencjał jednak się kryje
spiton napisał(a):I w ogóle dzięki chłopaki za ten najazd na mój wątek. Właśnie tego mu było trzeba !!
Powrót do Lotnictwo - warsztat
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 19 gości