F-14A VF-154 Black Knight 1:48 Hasegawa

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: F-14A VF-154 Black Knight 1:48 Hasegawa

Postprzez alphard » środa, 11 kwietnia 2012, 23:03

Skoro malowanie w miarę się spodobało to prezentuję skrócony opis jak się to robi.

Najpierw lecimy zbiornik sido i zapuszczamy sobie linie na kolor jaki nam tam pasuje u mnie prawie czarny.

Obrazek

Później pacamy sobie olejną brązowo czarną czy jaką chcemy
Obrazek

następnie bierzemy taki o to przyrząd - wacik :D... nie musi być niczym nasączony bo farbusia jest świeża... i jedziemy z góry na dól lub w innym kierunku w jakim powstają zacieki, smugi czy cokolwiek innego
Obrazek

otrzymujemy takie coś
Obrazek

następnie bierzemy coś co rozcięcza nam oleje - w moim przypadku beznyzna do zapalniczek i czystym pędzelkiem robimy tak jak na filmiku... oczywiście efekt na filmie jest przerysowany w celu przedstawienia całego procesu. do tego nagrywany przez lupę i to lewą ręką ;)

EDIT:... jeżeli ktoś ma słabe oczy proponuję kliknąć film i obejrzeć w HD.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=0RxJ6lYb_po&feature=g-upl&context=G290e9e8AUAAAAAAAAAA[/youtube]

sorrki za odgłosy na filmie, ale mam katar i dysze jak dzika świnia podczas rui :D

jeżeli efekt nam się nie podoba bierzemy wacik lekko nasączony benzyną i zmywamy :)

EDIT. zapomniałbym - oczywiście przed jakimikolwiek kolejnymi krokami powstały efekt należy zabezpieczyć warstwą sido lub końcowym lakierem jeżeli już nic nie będziemy robić.
Obrazek
alphard

Reklama

Postprzez Jaho63 » czwartek, 12 kwietnia 2012, 00:34

Jakiego producenta te olejne?
Ostatnio edytowano czwartek, 12 kwietnia 2012, 07:24 przez Jaho63, łącznie edytowano 1 raz
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez spiton » czwartek, 12 kwietnia 2012, 06:25

F-14 to jeden z najbrudniejszych samolotów świata ( dla tego go lubię )
Masz książkę "Uncovering the Grumman F-14 " ?
Są w niej genialnie inspirujące fory z gatunku tych co Piotr wrzucił i jeszcze lepsze.
spiton

Postprzez alphard » czwartek, 12 kwietnia 2012, 07:13

Jeżeli masz na myśli publikację: DACO "Uncovering The Grumman F-14 A-B-D Tomcat" to mam "dostęp" do tej pozycji jak i kilkunastu innych.

Faktycznie fotki są świetne - zwłaszcza przedstawiające "zużycie" poszycia kocurka.

spiton napisał(a):F-14 to jeden z najbrudniejszych samolotów świata ( dla tego go lubię )

hehe... ja też go lubię z tego powodu - widać, że "maszyna pracująca", a nie jakieś cacko schowane w hangarze :D
Obrazek
alphard

Postprzez spiton » czwartek, 12 kwietnia 2012, 07:19

No, to widzę, że będzie się działo ,-))
Co do książki, do dokładnie ta miałem na myśli. Jak malowałem swojego F-18 to książka tego wydawnictwa o Hornecie była moja główna inspiracją.
spiton

Postprzez alphard » czwartek, 12 kwietnia 2012, 07:24

spiton napisał(a):No, to widzę, że będzie się działo ,-))

Może kiedyś ... prawdę mówiąc to pierwszy model na poważnie - maluchy w 1/144 to takie zapoznanie z tematem - jak narazie warsztat ubogi, wiedza mała i co najważniejsze doświadczenia brak - każda technika to dla mnie nowość i przy każdej jakieś eksperymenty i próby.
A do tego brak areo - miałem kupić sobie po wypłacie, ale moja ślubna postanowiła przetestować twardość lakieru na aucie (teraz lecą niecenzuralne słowa) i niestety środki finansowe na modelowanie w najbliższym czasie zostaną ograniczone do minimum :|

EDIT:
odpowiadając na pytanie dotyczące farb olejnych - to nie mam pojęcia jakie z czym najlepiej reagują, mieszkam w małej mieścinie i dostęp do sklepów specjalistycznych - tj. plastyczne, modelarskie itp. jest bardzo ograniczony więc oleje to jakiś zestaw z LIDLA ... jak na początek wystarczą;)
Obrazek
alphard

Postprzez spiton » czwartek, 12 kwietnia 2012, 07:31

F-14 to szary samolot. Kup sobie szary spray Tamki ,-)).
A co do dziania... to już się dzieje ! ,-)).
spiton

Postprzez alphard » czwartek, 12 kwietnia 2012, 22:30

spiton napisał(a):F-14 to szary samolot. Kup sobie szary spray Tamki ,-)).

Z rzuceniem szarego na kocura to sobie poradzę bez problemu pędzlem i tak większość ewentualnych smug zginie pod podczas późniejszych działań, najbardziej odczuwam brak areo kiedy trzeba właśnie zabezpieczyć np. sido elementy już "pobrudzone" muszę je odłożyć do pudełka na kilka dni żeby oleje dobrze wyschły i pędzel nie pozacierał całej pracy.

________
Kulturalnie mówiąc zmęczyłem się dziś w pracy i kompletnie nie miałem ochoty siadać do kocura... więc przemęczyłem się jeszcze bardziej przed TV do 20 i pomyślałem, że jednak zbiorniki trzeba przemalować ;) ... wczoraj troszkę przesadziłem z tymi plamkami - dziś też są, ale większe i słabiej widoczne (zwłaszcza na foto) - znajdzie się kilka lepszych miejsc na kocurze żeby je uwidocznić.

malowanie można uznać za skończone - no chyba, że coś się jutro przy dziennym świetle mi nie będzie podobać.

fotki strasznie słabe, ale przy lampce ciężko cokolwiek zrobić bo sido błyszczy się jak.... wiadomo co :roll:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek
alphard

Postprzez Rafał Szul » piątek, 13 kwietnia 2012, 07:22

Tak przeglądam zdjęcia Twojego Kocura i zwróciłem uwagę na jedną rzecz: "pokrywę" kokpitu radio-mana. (takie brązowe "cuś"). W rzeczywistości jest to pokrowiec wykonany z materiału, co ważne: z dwóch części. Jeżeli przyjrzysz się zdjęciom kokpitu w "Uncovering Grumman F-14 Tomcat" zauważysz, że o ile nie chcesz zrobić samolotu "prosto z fabryki" to prawie zawsze jedna jest jaśniejszego koloru. Częściej wymieniana jest lewa część - o wiele szybciej się zużywa przy wsiadaniu i wysiadaniu załogi. Niestety nie jest to element często fotografowany i w Internecie trudno znaleść ładne zdjęcie obu części na raz (ale w w/w książce zdjęcia są perfekcyjne, mogę podesłać jak wrócę z pracy).

Nie wiem, czy na obecnym etapie jesteś w stanie coś z tym zrobić, ale jakby Ci się chciało bawić... :-)

Pozdrawiam,
Rafał
Rafał Szul

Postprzez alphard » piątek, 13 kwietnia 2012, 10:09

Obrazek

Dzięki za sugestie, że jest z materiału to dobrze wiedziałem, ale nie zwróciłem uwagi, że wykonana jest z dwóch elementów, coś tam przy niej się pobawię żeby wyglądało trochę lepiej. Z założenia jest to PZP - nie mam jeszcze zbyt dużego doświadczenia żeby coś przerabiać w bardziej skomplikowany sposób.

Pozdr.
Obrazek
alphard

Postprzez p_bladek » sobota, 14 kwietnia 2012, 17:38

:mrgreen: W końcu ktoś sie wziął za Tomcata :mrgreen:

Pozdrawiam.
Przemek
Tomcatsky Group
p_bladek

Postprzez alphard » niedziela, 15 kwietnia 2012, 18:17

W piątek i w sobotę miałem urwanie głowy w pracy więc kocur leżał i odpoczywał.

Dziś też nie za wiele... za bardzo zmęczony jestem.

Poprawiłem to o czym wspominaliście. Na początek podziubałęm przy wylotach:

Obrazek

Później zabrałem się za materiał znajdujący się za fotelem pilota. Kilka warstw rozdzielonej chusteczki ułożonej przy pomocy pędzelka na rozrzedzony wikol.

Obrazek

Obrazek

następnie malowanie, sido, wash.
Obrazek

później trochę matowego bezbarwnego i lekkie wytarcia tu i tam.
Obrazek

na koniec skończyłem zabawę ze zbiornikami podmalowałem TARPS żeby z nimi współgrał.
Obrazek
Obrazek
alphard

Postprzez Maxek » niedziela, 15 kwietnia 2012, 19:36

Fju fju - coraz lepiej. Największe wrażenie robi to, że to wszystko bez aerografu.
Piotr Maksiak "Maxek"
Maxek

Postprzez shivadog » niedziela, 15 kwietnia 2012, 19:42

Maxek, taką ładną grupę nakręciłeś, sam nie robisz jakiejś efczternastki?
shivadog

Postprzez Maxek » niedziela, 15 kwietnia 2012, 21:17

Zacząłem Hasegawę jakieś dwa lata temu i niedawno rozpakowałem Hobby Bossa - wszystko 1/48. W "międzyczasie" urodził się syn i na dniach oczekuję córy więc wszystkie modele odstawiłem do lamusa. Może w te wakacje coś skończę.

Dwa zdjęcia tego co na razie wydłubałem.

Obrazek

Obrazek
Piotr Maksiak "Maxek"
Maxek

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat