"PUCYBUT" Diorama 1/35

Relacje z budowy, porady, zestawy, nowości dotyczące dioram - to właśnie tutaj.

"PUCYBUT" Diorama 1/35

Postprzez ROMAN » niedziela, 8 kwietnia 2012, 13:37

Witam. Jakiś czas temu zabrałem się za inny wynalazek MiniArtu. Dioramkę postanowiłem nazwać "Pucybut" Taka miejska scenka. Sporo malowania, jakieś pojazdy, kilka figurek. Bardziej to będzie balet choreograficzny niż podstawka pod model bo nie będzie jeden.

Prace zacząłem od sklejenia klocków z tego pudełka

Obrazek

W środku tradycja.

Obrazek

Mniej więcej taki uliczny zakamarek miał z tego wyjść. Będą gruzy pyły i zero zieleni tym razem.

Obrazek

Mur wydał mi się za gładki więc potraktowałem go starą szpachlą.

Obrazek

Podobnie jak te brzydkie zakończenia ceglane w produktach MiniArtu

Obrazek

Ta szpachlama bardzo dużą ziarnistość więc bardzo fajnie "robi" za potrzaskane cegły.

Obrazek

Całość pomalowana Surfiksem z odrobiną sody ku nadania tym gładkim ścianom faktury starego tynku

Obrazek

Do kostki dodałem co nie co z innego zestawu

Obrazek

Obrazek

Teraz wolna amerykanka malarska

Obrazek

Po jasnych barwach lekkie przyciemnienie cegieł humbrolkowym brązem

Obrazek

No i się mury pną do góry

Obrazek

By tak mdło nie było poszedł na tynki sidolux a na to gotowiec wosha

Obrazek

Obrazek

Na pozór grubaśnie troszkę ale "prosto w oczy" mówią na mieście że bardzo dobrze

Obrazek

Teraz kostka. Najpierw szarość, następnie "łaciata szarość" znaczy jaśniejszy. Sidolux i tradycyjne pastowanie olejami dla podbicia kontrastu

Obrazek

Następnie przetarcie a w zasadzie wytarcie tego brudu

Obrazek

Obrazek

Po lewo przed pastowaniem i wytarciem po prawo po zabawie olejowej

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Teraz wracamy do budynku. Malowanie fug może przysporzyć kłopotów dlatego też pomalowane cegły pomalowałem Sidoluxem a następnie przetarłem nie całkiem białą a bardziej kremową farbą olejną

Obrazek

Ma być nierówno i niedokładnie pokryte

Obrazek

Następnie całość wypucowana szmatką

Obrazek

Obrazek

Mniej więcej całość miałaby tak wyglądać

Obrazek

Od wewnątrz będą jeszcze stropy

Obrazek

Naturalnie szybopodobne wklejone zostanie z drugą częścią okna po pomalowaniu wszystkiego matowym lakierem

Obrazek

Obrazek

Teraz czas na pojazdy. Pierwszym będzie Mercedes:

Obrazek

Ale o tym później. ;o)
ROMAN

Reklama

Re: "PUCYBUT" Diorama 1/35

Postprzez MasterJanek » niedziela, 8 kwietnia 2012, 15:58

Diorama bardzo fajna, widać zapał do pracy i trud włożony w budowę. :) Na razie nie można prawie nic zarzucić chociaż kilka rzeczy mnie dziwi:
1. Urwana okiennica raczej tak by nie wyglądała, gdyż nie miała by się na czym oprzeć, a tak to wygląda jakby się na czymś opierała. Jeżeli ma być urwana, to powinna być mniej odchylona od okna. Będzie bardziej realistycznie.
2. Ta część okna na 2 piętrze nie przetrwała by przy takim stanie muru, na pewno by odpadła gdyż praktycznie nic jej nie trzyma. :)

Poza tym jest bardzo fajnie, realistycznie i praca bardzo mi się podoba, chętnie będę śledzić postępy. :)
MasterJanek

Postprzez spiton » niedziela, 8 kwietnia 2012, 17:21

Mam taka uwagę.
Wszystkie rozwalone mury ceglane ( w kupnych zestawach)wygladaja tak, jakby były oszlifowane przez jakąs niewidoczna siłę. Uwazam, ze powinny z nich wystawać również "ostre cegły tkwiące w murze, i ostre cegły z które częściowo wysunęły sie z wiązania. Tak byłoby bardziej realistycznie.
PS. Wiem Roman, ze nie ty jesteś autorem tego muru, ale może mógłbyś go trochę podbajerować ,-)).
Ostatnio edytowano niedziela, 8 kwietnia 2012, 18:50 przez spiton, łącznie edytowano 1 raz
spiton

Postprzez MasterJanek » niedziela, 8 kwietnia 2012, 17:46

I jeszcze boki w miejscu przerwań tych wystających ostrych cegieł mogą być w jasnym kolorze, żeby wyglądała jak świeżo pęknięta. Zawsze gdy rozbijemy cegłę, w miejscu przerwania jest ona w kolorze pomarańczowym. :)
MasterJanek

Postprzez matejson » niedziela, 8 kwietnia 2012, 18:46

A ja jeszcze by pobawił się z malowaniem ulicy - trochę większą mozaikę kolorystycznie bym zrobił :) Potem i tak pewnie stonujesz to pigmentami.

Pozdrawiam,
M.
Mateusz Mathea
http://matejson.blogspot.com
"Wyobraźnia bez wiedzy może stworzyć rzeczy piękne.
Wiedza bez wyobraźni najwyżej doskonałe." A.E.
matejson

Postprzez ROMAN » czwartek, 12 kwietnia 2012, 21:56

Dziękuje za sugestię, praca w toku coś tak pomyślimy z tymi cegłami. Zobaczę jek to się wszystko z gruzowiskiem ułoży podobnie jak kostka. Co prawda mam wątpliwości co do tej mozajki bo przed wojną to zdaje się były tylko granitowe nie wspominając, że były układane w ćwierć okręgi natomiast MiniArt lansuje w cegięłke. Inna sprawa to bruk z kamieni który pozornie wyglądał na mozajkowy. W starej Łodzi takich ulic było multum z przecydnej urody rynsztokami gdzie dzieć puszczała sobię papierowe łódki.

Okiennica to urywała mi się już kilka razy i za każdym razem ją doklejam tylko do zdjęć. Pewnie na koniec będzie jeszcze inaczej no i zawiasy by się jakieś przydały.

A teraz zapowiadany luksus końca lat trzydziestych czyli Mercedes 170. Wykonanie modelu jak i sam plastik taki "typowy na front", ale zabawa całkiem fajna.

Na razie składanie i sklejanie:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I malowanie ... szare bo jakie miałoby być ;o)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
ROMAN

Postprzez alphard » czwartek, 12 kwietnia 2012, 22:40

WOW :shock:
Rozwaliła mnie ta fota: Obrazek

Auto również bardzo fajne, zwłaszcza podoba mi się obita osłona chłodnicy/atrapa/gril czy jak tam się to kiedyś nazywało :mrgreen:
Obrazek
alphard

Postprzez PiterATS » czwartek, 12 kwietnia 2012, 23:13

ROMAN napisał(a):A teraz zapowiadany luksus końca lat trzydziestych czyli Mercedes 170.

Luksus :?: Raczej samochód klasy średniej, coś jak ówczesny Opel Olympia, czy Citroen 11 ;o)
Fajnie idzie Twoje dłubanie :)
PiterATS

Postprzez ROMAN » piątek, 13 kwietnia 2012, 09:41

Znaczy córuś taka wcale lususowa nie była. Dziś też nie jest. Mercedes się zdeklasował i to klasa średnia.
Ale by po Bożemu było model skończyłem to do galerii odsyłam http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=17&t=20901 takiej deczko filmowej w różnorakim oświetleniu. A ja biorę się za następny pojazd ;o)
ROMAN

Postprzez Ajak » piątek, 13 kwietnia 2012, 13:59

Obrazek

Obrazek

ROMAN - opisz jaki masz warsztat do robienia takich fot, albo daj linka jeśli gdzieś było. Są świetliste, wyraźne po prostu fajne.
Ajak

Postprzez ROMAN » piątek, 13 kwietnia 2012, 14:23

Kurcze nie mam jakiejś specjalnej wizji robienia zdjęć. Po prostu cykam sobie. Nie jestem fotografem. Jestem ignorantem w materii fotografii jak i modelarstwa bo mam za mało czasu by zgłębić tajniki tego co robię. Po prostu cykam jak każdy. To, że widzę co chcę zobaczyć to tylko moje spojrzenie. Tak widzę na każdej fotce jak chcę zobaczyć swój model.

Ostatnia fotka: to przeciętny aparat. Żarówka jak wiadomo 30 WAT 5400 barwy światła. Karton niekoniecznie biały, raczej wybitnie szary, rozświetlony żarówką.
ROMAN

Postprzez uki761 » piątek, 13 kwietnia 2012, 18:00

ROMAN napisał(a): Jestem ignorantem w materii fotografii jak i modelarstwa bo mam za mało czasu by zgłębić tajniki tego co robię.

Dobra ,dobra...skromniś się znalazł :lol:

Photoshopa rozumiem używasz? Bardzo dobre Twoje ostanie dłubanki są.... podziwiam.
Pozdrawiam, Łukasz
uki761

Postprzez viking » piątek, 13 kwietnia 2012, 18:58

Podoba mi się, że "naprawiasz" te budynki MiniArt. Osobiście uważam, że te foremki są niezłą podstawą pod dalsze prace dla np. tak niedoświadczonego modelarza jak ja. Bawiłem się kilka razy tymi domkami i była fajna frajda z dorabiania dachówek, stropów, belek itp. Ja to tak znajduję, jeżeli chodzi o te wypusty. Mają dziwnie pourywane mury, jedną i tą samą stolarkę okienno-drzwiową i inne tandetne elementy. Ale całościowo odbieram je pozytywnie. W Twojej pracy podoba mi się ta ziarnistość na murach, fajny efekt. Pozdrawiam i podpatruję.
viking

Postprzez ROMAN » niedziela, 15 kwietnia 2012, 11:36

I następny model z tej dioramy. Produkt Tamiyi z figurkami ICM. Model bardzo łatwy w sklejaniu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i tytułowy "Pucybut"

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dodatkem do pojazdu będą żywiczne klamoty.

Obrazek

I malowanie, też klasyczne szare jak Mercedesa

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
ROMAN

Postprzez bartek72 » niedziela, 15 kwietnia 2012, 12:09

Ups! Żywiczne główki jak dla mnie nie do przyjęcie - za duże!
bartek72

Następna strona

Powrót do Dioramy - warsztat