Tygrys w strumieniu [skala 1/72]

Relacje z budowy, porady, zestawy, nowości dotyczące dioram - to właśnie tutaj.

Re: Tygrys w strumieniu [skala 1/72]

Postprzez Adas' » poniedziałek, 2 kwietnia 2012, 16:08

czak45 napisał(a):Brakujące "nakładki" na koła dorobiłem z patyczków do uszu na nie dałem szpachlę wamodu i odcisnąłem całość formą z plasteliny. Utrwalę to Super Glue może będzie się trzymało.

A przykleiles juz? Jak nie to sproboj odlewow dla biednych. Odcisnij jedna taka w plastelinie, i powoli warstwa po warstwie wypelniaj wikolem (pedzelkiem albo jak). Zrob od razu cztery, szesc takich "odelwow" i wybierz najlepsze. Nie wiem jak toto sie bedzie prezentowalo, pozytyw ma jakies srubki i detale, do relatywnie plaskich, czy prostych (i malych) elementow jest to dosc dobra metoda.
Robilem kiedys tak jakies duperele do ludzikow, i nie pamietam co, a wpadlem na to jak mi sie wikol rozlal na przygotowana podstawke do jakiegos chlopka, i wypelnil odciski po butach. W takich elementach czyszczenie jest o wiele latwiejsze, ale jak odlew takiej czesci sie uda to moze warte zachodu?

A jak juz pisze w nie swoim dziale, a ty jestes za eksperymentami, to moze podpowiem ci jeszcze cus.
Kiedys (za siedmioma gorami i za czteroma lasami) usilowalem zrobic sobie wode jak jakis Japonski gosc, mial dioramke, fantastyczna zreszta, gdzie Schwimmwagen przebijal sie przez fale, woda pryskala na wszystkie strony, pol samochodu bylo mokre, reszta sucha, bylo zdjecie w Hobby Japan ktore mnie kompletnie zauroczylo, i tez tak chcialem.
Wyprobowalem najpierw na starej Tamiyi, wode robilem z plasteliny, czy modeliny polukrowanej na rozne kolory (u ciebie to odpada, i jak koledzy podpowiadaja, woda Andrea jest tym co ja bym wybral), potem grube warstwy bezbarwnego (rownierz odpada), a sama piane, czy "ruch" wody, zrobilem z... Kleju. Ale nie jakiegos tylko z takiego ktorego naklada sie pistoletem na goraco. Pewnie jest w jakims sklepie z materialami budowlanymi. Klej jest w sztyftach, mleczno bialy, ale zasycha prawie przezroczysto, to prawie tu wlasnie starczy, nakladalem go bardzo ostroznie (w koncu goracy), malymi kroplami dookola modelu, i kazda krople z osobna traktowalem wykalaczka, az do uzyskania prawidlowej "postaci", i tak powtarzalem dookola.
Przy odrobinie wprawy mozna klej przenosic (ale trzeba miec tempo), z noza , czy lyzeczki na diorame i wtedy formowac.
Efekt bardzo fajny, tym bardziej ze po wyschnieciu mozna toto wszystko "przystrzyc" (Hmmm.. Strzygniecie, przystrzyc? Przystrzydz? Niepotrzebne skreslic, albo nie, slownik pomogl) nozyczkami. Trzeba tez uwazac, po pierwsze, sama lutownica jest dosc goraca zeby schrzanic model (klej nie), po drugie, klej ciagnie "nitki" i trzeba sie nauczyc to ciagniecie kontrolowac "w gore" i odcinac zeby nie zepsuc powierzchni wody. Efekt wynagradza, choc mojej dioramy nigdy nie skonczylem i powedrowala do kosza.

Milego probowania.

Edyta dodaje ze widziala na tym forum juz 399 rozmaitych wrakow, czy porzuconych gratow, i w dokladnie jednej ludziki nie stoja i nie gapia sie na takie cus. Narzuca to pewna mysl, o ile figurka w takich dioramach jest przedewszystkim dla pokazania skali, to ogladajac dziesiata narzuca sie pewna mysl, albo i dwie, albo trzy.
Po pierwsze, to wojacy na froncie nie mieli nic innego do roboty niz gapienie sie na takie rzeczy?
Po drugie, czy rzeczywiscie wysylali rozwiedczykow zeby poogladac (do zdecydowanej wiekszosci dioram, do duzego zepsutego dodaje sie malego ktorym przybyli gapie)?
Po trzecie, ogladajac zdjecia z jakiegokolwiek konfliktu, widze pelno niedobitkow i szrotow, dlatego mysle ze nie zatrzymal bym sie przy kazdym z nich zeby sobie "zobaczyc".
W ksiazkach natrafilem na dwa zdjecia gdzie zolnierze rzeczywiscie ogladaja wrak (oba ukazuja niemcow ogldajacych T-34), i jedno gdzie wrak zostal oznaczony do "zabrania" do dalszych testow (Sturmtiger).

Swego czasu mialem pomysl, ale tylko narysowalem w notesie, chcialem zrobic na wpol utopionego T-34 w jakims bajorze, czy rzecce jesienia 1945 roku, i dodatkiem mialy byc... Dzieci siedzace na pancerzu i lowiace ryby, a na drozce obok wieksza dziewczynka ktora miala ochrzaniac braci za to ze gramola sie na zelaztwo, choc mama nie pozwala...

Co chce wlasciwie powiedziec, jak masz dodac ludzika, to zrob to w swierzy sposob, masz smykalke do niecodziennych scenek (7TP), to i z tej zrob cos niespotykanego.
Adas'

Reklama

Postprzez czak45 » poniedziałek, 2 kwietnia 2012, 22:35

W tym projekcie nie będzie figurki żołnierza czy tam cywila.
Odlew już zrobiłem. Z wikolem próbowałem ale nie wyszło.
Nic na to nie poradzimy, że wrak plus figurka to najłatwiejsze, najprostsze i zarazem najmilsze dla oka rozwiązanie.
A zdjęć takich jest cała masa. To co Ty proponujesz to też jest już oklepane trochę.
Zresztą chcę tylko zrobić ładny czołg, ciekawy teren i wodę podobną do wody.
czak45

Postprzez micmal » poniedziałek, 2 kwietnia 2012, 23:07

Witam. Zdecydowanie polecam produkt Andrei. Testowałem z kolegą UKI i Aniołem i jesteśmy zdecydowanie na tak. W piątek po Świętach będziemy wylewać wodę pod mojego Chi-ha. Z testów, które przeprowadziłem wynika, że dobrze się formuje fale i można mieszać z żywicą Miga, co daje fajne efekty piany i załamania fal. Testowałem wylewanie w pojemniku po jakiejś margarynie, gdzie był wysypany i pomalowany piasek. Inną próbkę odgrodziliśmy plasteliną i nic nie przeciekło. Po zastygnięciu ścianka od opakowania margaryny bardzo łatwo "odeszła". Gorąco polecam Ci ten produkt Andrei.
Pozdrawiam Michał M.
Obrazek
micmal

Postprzez czak45 » poniedziałek, 2 kwietnia 2012, 23:14

Dzięki za info. Tylko gdzie go kupić. W tym linku podawanym wcześniej nie ma koszyka, a może trzeba się zarejstrować.
A na Allegro nikt nie widział?
czak45

Postprzez micmal » poniedziałek, 2 kwietnia 2012, 23:22

Z tego co ja wiem to masz dwie opcje: 1. sklep Jama (ale oni mają mieć ten specyfik w maju/czerwcu) albo Sahara Hobby (musisz napisać lub zadzwonić) :mrgreen: . Ale to tylko moje ustalenia i może jest jeszcze gdzieś, a jeżeli tak to przepraszam, ze kogoś pominąłem.
Pozdrawiam Michał M.
Obrazek
micmal

Postprzez czak45 » sobota, 14 kwietnia 2012, 21:52

Dzięki za info.
Przetestowałem już klej budowlany przezroczysty.
Można z niego zrobić fajną, ale mało statyczna wodę.
Tutaj się nie przyda.
Zastanawiam sie cały czas na Still Water Vallejo.

Kamienie wklejone.

Obrazek

Obrazek

Edit:

Może ktoś posiada plansze z malowaniem takiego tygrysa?
Dół biały góra w kamuflażu.

Obrazek
Pozdrawiam.
czak45

Postprzez Krzysiek Oniśk » sobota, 14 kwietnia 2012, 23:25

a proszę :)
Obrazek
źródło: Wyd. Militaria

Patrząc na zdjęcie to ta plansza wydaje się bardzo dobrym odwzorowaniem rzeczywistości.
Jedynie wątpie w te niebieskie numerki, bardziej wyglądają mi na całe żółte bądź biało-żółte.
Ostatnio edytowano sobota, 14 kwietnia 2012, 23:26 przez Krzysiek Oniśk, łącznie edytowano 1 raz
Krzysiek Oniśk

Postprzez spiton » sobota, 14 kwietnia 2012, 23:26

Skole w potoku piekne !!!
spiton

Postprzez czak45 » niedziela, 15 kwietnia 2012, 22:51

Dzięki za plansze. Malowanie to jest równie ciekawe co tajemnicze, bo jak wymalować górne części pancerza?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam.
czak45

Postprzez Abaddon » poniedziałek, 16 kwietnia 2012, 08:45

Czarku jeszcze odnośnie wody, czy myślałeś o zastosowaniu kleju polimerowego lub przezroczystego silikonu budowlanego?
Z tym, że silikon najpierw trzeba podgrzać aby zrobił się bardziej plastyczny. Wadą jest niemiłosierny smród.
Oczywiście to takie półśrodki najlepszym wyjście byłoby zastosowanie produktów o których wcześniej wspominali koledzy.
Czy będziesz wymieniał szynę pod MG na wieży? Czekam na finał bo zapowiada się kolejna super scenka. :)
Abaddon

Postprzez czak45 » środa, 18 kwietnia 2012, 11:36

Testowałem ten klej, jest dobry, ale konsystencja nie pozwoli na rozprowadzenie w tym strumieniu.
Podgrzewanie odpada. Zastosuje żywicę. Nie mniej dzięki za podpowiedzi.

Czarny podkład wysycha.

Obrazek

Pozdrawiam.
czak45

Postprzez Kuba G. » środa, 18 kwietnia 2012, 12:19

Czarku klej polimerowy można bez problemu i obawy o zmiane właściwości (przezroczystość, barwa, lepkość) rozcieńczyć np nitro lub innym tego typu specyfikiem, nawet do konsystencji wody ;o)
Kuba G.

Postprzez czak45 » czwartek, 19 kwietnia 2012, 12:08

No tak, ale nitro odparuje i uzyskamy efekt jak ze Still Water vallejo.

Etapy malowania:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam.
Ostatnio edytowano środa, 25 kwietnia 2012, 22:40 przez czak45, łącznie edytowano 5 razy
czak45

Postprzez qba » sobota, 21 kwietnia 2012, 17:05

Czak, strumyk wygląda jak strumyk :)
Pozdrawiam Kuba
qba

Postprzez panzerschreck » sobota, 21 kwietnia 2012, 20:59

Super strumień :).
panzerschreck

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Dioramy - warsztat