Tiger I późny - AFV - 1:48 - OPEN

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Re: Tiger I późny - AFV - 1:48 - OPEN

Postprzez klajus » piątek, 20 kwietnia 2012, 12:51

Modelarz napisał(a):klajus'ie - czemu kamuflaż mało realny ? Wzoruję się na czarno-białych fotkach, na których coś widać ...ale nie wiadomo co ;o) Nie odtwarzam żadnego konkretnego wzoru.

Twój kamuflaż wygląda jak taki późny kamuflaż dyskowy od szablony.
Nie widziałem zdjęć tygrysa w takim malowaniu.
Jak go namalowałeś?
Pozdrawiam z mojego brodzika intelektualnego, Paweł Klaja, Fun-sklejacz tworzący rzeczy z gruntu słabe albo przeciętne...
http://pawelklaja.blogspot.com
Tekst roku:
[..] ... więc nie ma go co manieryzmem rodem z "Super modelu" psuć. Modelarstwo redukcyjne to fakty w skali a nie mity i radosna twórczość. ... [...]
klajus

Reklama

Postprzez Modelarz » piątek, 20 kwietnia 2012, 13:28

Wybiłem sobie sporo takich szabloników:

Obrazek

trzymałem szablon tak, żeby plamki miały jakiś tam kształt ale jednocześnie żeby nie były zbyt ostre - fajna metoda bo eliminuje prószenie, którego zazwyczaj nie da się uniknąć malując plamy od ręki. Dodatkowo wtarłem białe i żółte Abteilungi.

Obrazek
"Przeklęte części, czyż nigdy nie wyzwolę się z was, o, co za bogactwo części i co za bogactwo mąk!" W.Gombrowicz, "Ferdydurke"
Modelarz

Postprzez Modelarz » sobota, 21 kwietnia 2012, 11:08

Zasuwałem jak rakieta.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
"Przeklęte części, czyż nigdy nie wyzwolę się z was, o, co za bogactwo części i co za bogactwo mąk!" W.Gombrowicz, "Ferdydurke"
Modelarz

Postprzez Modelarz » wtorek, 24 kwietnia 2012, 10:44

Tygrys pojechał na odpoczynek do Inowrocławia (to właśnie dlatego zasuwałem jak rakieta):

Obrazek

a ja przez weekend sporo rzeczy jeszcze raz przemyślałem i zdecydowałem się na szereg ulepszeń. Najwięcej pracy czeka mnie z odpryskami - muszę dokonać obijania w sposób bardziej kontrolowany.

Pierw zmieniłem kompozycję kamuflażu:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

nowa wersja bardziej mi się podoba, jest bardzie widowiskowa. Zaraz podoklejam brakujące klamry na narzędzia itd.
Modelarz

Postprzez klajus » wtorek, 24 kwietnia 2012, 10:56

Mam rozumieć, że już go skończyłeś, a potem wszystko zmyłeś i pomalowałeś od nowa?

Teraz kamuflaż mnie już nie drażni, choć widać "odkurz"...
Pozdrawiam z mojego brodzika intelektualnego, Paweł Klaja, Fun-sklejacz tworzący rzeczy z gruntu słabe albo przeciętne...
http://pawelklaja.blogspot.com
Tekst roku:
[..] ... więc nie ma go co manieryzmem rodem z "Super modelu" psuć. Modelarstwo redukcyjne to fakty w skali a nie mity i radosna twórczość. ... [...]
klajus

Postprzez Modelarz » wtorek, 24 kwietnia 2012, 17:14

Nie zmywałem go w całości - starłem biedronkę i odpryski, potem plamka tu, plamka tam... Odkurz jest minimalny, w wielu miejscach to po prostu resztki starego kamuflażu.
Modelarz

Postprzez Modelarz » środa, 25 kwietnia 2012, 13:11

Wash, odpryski, trochę błota...

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

W następnym odcinku będzie trochę biedronki oraz ciąg dalszy brudzenia.
Modelarz

Postprzez Modelarz » środa, 25 kwietnia 2012, 18:09

Ostatnie zdjęcia na dzisiaj bo słońce się kończy.

Udało mi się dojść do ładu z przestrzenią wokół włazów na kadłubie - wszystko się kolorystycznie uspokoiło pod pigmentem Europa Dust Miga.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Modelarz

Postprzez Modelarz » piątek, 27 kwietnia 2012, 18:56

Dobra, Tygrys ma już dosyć, ja zresztą też. Brakuje jednej liny holowniczej – zestawowa mi się przed chwileczką połamała. Do końca konkursu już nic z tym nie zrobię, potem będę miał kolejnego Tygrysa to mu jedną linę zabiorę ;o)

Obrazek

Przez 2 dni użerałem się z zapasowymi gąsienicami: 2 formy, 15 prób z czego tylko 2 w miarę udane odlewy. Ogniwa, które mam nie wystarczyły mi nawet na pełne opancerzenie wieży - wybrnąłem z tego problemu tak:

Obrazek

zadałem Tygrysowi cios w bok wieży – gąsienice odleciały, zimmerit odłupany ale 80 milimetrowy pancerz pozostał nienaruszony.

galeria :arrow: http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=283&t=21129&p=264053#p264053
Modelarz

Poprzednia strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat