F-14A VF-154 Black Knight 1:48 Hasegawa

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: F-14A VF-154 Black Knight 1:48 Hasegawa

Postprzez alphard » niedziela, 15 kwietnia 2012, 21:21

Maxek napisał(a):Zacząłem Hasegawę jakieś dwa lata temu i niedawno rozpakowałem Hobby Bossa - wszystko 1/48. W "międzyczasie" urodził się syn i na dniach oczekuję córy .....

Pracowity z Ciebie człowiek :)
Gratulację... trzymamy kciuki za mamę i przyszłą córę :) - dużo zdrówka.
Obrazek
alphard

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez LukaszS » poniedziałek, 16 kwietnia 2012, 15:34

Hej! Pozwolisz ze 'spapuguje' techniki brudzenia? Moj nie bedzie bardzo upaprany ale nie wypada aby byl czyscioszkiem.

No i ta imitacja oslony dla radio majstra. Super.
Pozdrowka,
Lukasz
LukaszS

Postprzez alphard » poniedziałek, 16 kwietnia 2012, 20:05

LukaszS napisał(a):Hej! Pozwolisz ze 'spapuguje' techniki brudzenia? Moj nie bedzie bardzo upaprany ale nie wypada aby byl czyscioszkiem.

No i ta imitacja oslony dla radio majstra. Super.

Działaj, działaj. Mam nadzieję, że efekty będą takie, jakich oczekujesz :)
Obrazek
alphard

Postprzez Marcin Witkowski » wtorek, 17 kwietnia 2012, 10:15

Bardzo ładne efekty osiągasz. Sugeruję jednak nieco mniej agresywne tony. Zwłaszcza, że chcesz odwzorować konkretne malowanie. VF-154 z okresu jaki reprezentuje pokazane przez Ciebie na wstępie malowanie częściej stacjonowali na lądzie (NAF Atsugi w Japonii), niż na lotniskowcu. Stąd efekty działania morskiego środowiska nie były zbyt widoczne na płatowcach.
Mimo wszystko bardzo ładnie. Oby tak dalej.
Marcin Witkowski

Postprzez alphard » wtorek, 17 kwietnia 2012, 22:07

Marcin Witkowski napisał(a):Bardzo ładne efekty osiągasz. Sugeruję jednak nieco mniej agresywne tony. Zwłaszcza, że chcesz odwzorować konkretne malowanie. VF-154 z okresu jaki reprezentuje pokazane przez Ciebie na wstępie malowanie częściej stacjonowali na lądzie (NAF Atsugi w Japonii), niż na lotniskowcu. Stąd efekty działania morskiego środowiska nie były zbyt widoczne na płatowcach.
Mimo wszystko bardzo ładnie. Oby tak dalej.

Dziękuje, że zechciałeś wypowiedzieć się w moim wątku. A jeszcze większe dzięki za miłe słowa. :oops:

Oczywiście całkowicie się zgdzam, że ten egzempalrz nie był tak mocno upaprany (znlazałem tylko 5 zdjęc tej maszyny), ale chcę zrobić kocura, który będzie mi się podobał i który będzie odpowiadał moim wyobrażeoniom o tym samolocie. Nie mam jeszcze doświadczenia żeby budować repliki konkretnych maszyn.

Jestem pewien, że to nie jest ostatnie moje podejście do tematu F-14 dlatego ze spokojem sumienia odpuszczam sobie mnóstwo szczegółów robiąc PZP - traktuję ten model troszkę szkoleniowo :) ws sumie jak narazie zrobiłem 6 maluchów w 144 :D więc przebieg służby znikomy :D

EDIT:
W sumie jak już piszę posta to przy okazji mały postęp prac ... zabrałem się za owiewkę.
Na jaki klej przyklejacie elementy fototrawione? To moje pierwsze spotkanie z tą materią - nie sądziłem, że te blaszki są tak elastyczne :/. oczywiście ja postanowiłem użyć CA - które oczywiście poleciało tam gdzie nie trzeba... debonder nie pomógł za wiele więc trzeba było rozmontować wszystko na czynniki pierwsze... przepolerować na nowo oszklenie - co wyszło mu na dobre i złożyć ponownie.

Jeszcze kilka małych poprawek i będzie gotowa. Dziś jestem po piwku (mecz był :D) więc nie tykam do modelu :)

Obrazek

Obrazek
Obrazek
alphard

Postprzez Jaho63 » wtorek, 17 kwietnia 2012, 22:40

Fajna, i super, że ma w środku coś na kształt tych haczyków, tylko dziwi mnie, że nikt nie robi tych podwójnych rzędów zaczepów w kadłubie. (to nie jest żadna presja!)
Przy nieraz pięknie zdetalowanym wnętrzu, te "duperelki" nie są odtwarzane. Po prostu lekko mnie to dziwi. Tym bardziej w większych skalach. ;o)
Niemniej kibicuję obu kocurom, bo z kolei coś się podpatrzy do mojego (np. zakonotowałem, że "brezent" na osłonie przyrządów RIO musi być w dwóch odcieniach). ;o)
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez alphard » wtorek, 17 kwietnia 2012, 23:06

Jaho63 napisał(a): tylko dziwi mnie, że nikt nie robi tych podwójnych rzędów zaczepów w kadłubie. (to nie jest żadna presja!)
)

Na poprzedniej stronie wstawiłem zdjęcie, na którym widać jak wygląda system "mocowania". Co masz na myśli mówiąc podwójny rząd?

Ps. presji nie ma bo to PZP :D
Obrazek
alphard

Postprzez Jaho63 » wtorek, 17 kwietnia 2012, 23:12

No tam właśnie widać, jest jeden rządek (chyba 7 sztuk) takich pozycjonujących kabinę "wypustów" a potem, troszkę niżej (trzeba by zrobić taki schodek) są zaczepy w formia haka (jak te w części ruchomej oszklenia, które trzymasz w łapce ;o) ), które zachodzą na siebie. Z resztą na zdjęciu, które wstawiłeś widać oba "rządki". ;o)
Jaho63

Postprzez alphard » wtorek, 17 kwietnia 2012, 23:14

No właśnie tak myślałem, że tak kombinujesz... rządek widoczny na górze jak to nazwałeś pozycjonujący można wykonać ..ale zaczepy na haki ... bardziej wewnątrz to już musztarda po obiedzie ... pomyślimy ;)
Obrazek
alphard

Postprzez Jaho63 » wtorek, 17 kwietnia 2012, 23:44

Spoks. Lepiej żebyś nie ugrzązł w jakichś pierdółkach, tak ogólnie pisałem. Że dziwnie akurat to nie jest odtwarzane. Ja mam w zanadrzu model Fujimi, 72-ka, więc też nie wiem czy to zrobię. Bo mam wprawdzie do niego małą blaszkę z Edka, ale tych elementów tam nie ma.
Choć podejrzewam, że jak będzie kabina otwarta, to może mnie to uwierać. ;o)
Jaho63

Postprzez alphard » środa, 18 kwietnia 2012, 00:03

Dokładnie tak samo myślę, nie mam zamiaru cackać się z tym modelem na nie wiadomo ile zwłaszcza, że już jest w bardzo zaawansowanym stadium budowy... więc jeżeli znajdę coś (ubogi warsztat ) co będzie się nadawać na te wypustki to je zrobię jak nie to nie :)
Obrazek
alphard

Postprzez alphard » środa, 18 kwietnia 2012, 16:36

Przy porannej kawie udało mi się:

Doprowadzić prace przy skrzydłach do końca.
Obrazek

zrobić nowe światła do stateczników pionowych:
Obrazek

oraz przeżyłem pierwsze spotkanie z żywicą... (bo chyba te elementy są z żywicy :D) były dziwnie wygięte w jedną stronę, ale delikatnie "podgrzałem" je nad płomieniem i wyprostowałem.
Obrazek
Obrazek
alphard

Postprzez LukaszS » poniedziałek, 23 kwietnia 2012, 06:21

Hej!

Gratuluje pierwszego spotkania z zywica. Mnie to czeka przy zakolejnym modelu. Widze ze powolutku idziesz na przod. Fajnie!
Pozdrowka,
Lukasz
LukaszS

Postprzez alphard » poniedziałek, 23 kwietnia 2012, 13:54

LukaszS napisał(a):Hej!

Widze ze powolutku idziesz na przod. Fajnie!

No właśnie nie zbyt - od tygodnia model w pudełku czeka na kontynuacje - aktualnie mam remont mieszkania u rodziców - więc cały wolny czas spędzam na malowaniu - niestety nie modelu, a ścian :)

W niedziele udało mu się chwilkę podłubać przy światłach na skrzydłach, ale byłem tak zmęczony, że robota szła jak krew z nosa ;/
Obrazek
alphard

Postprzez alphard » poniedziałek, 14 maja 2012, 18:01

Witam po małej przerwie - niestety ostatnio czasu na modelowanie jak i na inne hobby jak na lekarstwo.
Więc wrzucam kilka czysto podglądowych fot co i jak przy kocurku.

A i jeszcze jedna sprawa ... zmieniam aktualnie serwer więc inne zdjęcia się narazie nie wyświetlają, ale w przeciągu kilku dni powinny znowu działać.

trochę pomalowałem, gdzie nie gdzie wrzuciłem kalki - które niestety są bardzo łamliwe :(, w innym miejscu sido itp... czyli ogólnie wszystko w niezłej rozsypce.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek
alphard

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat