1964 Pontiac GTO, Revell 1/24

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: 1964 Pontiac GTO, Revell 1/24

Postprzez marshall6 » środa, 11 kwietnia 2012, 18:09

Maćku masz rację, ale prawie wszystko związane z silnikiem z tego zestawu Revella jest bardzo uproszczone. Jak wiadomo nie mam jeszcze kompresora ani podkładu - to i tak nie jest mi teraz tak bardzo potrzebne bo roboty jest masa, a chcę jednak pchać ten warsztat do przodu, więc zacząłem od tych nieszczęsnych przewodów, jak będą już wszystkie i ładnie ułożone na swoich miejscach, to wtedy je odczepię i poczekają w pudełku. A gdy pomaluje silnik, to oczywiście każdy jeden przewód też będzie malowany z aerografu przed przyklejeniem.

To teraz pokażę, przy czym będę robił w najbliższym czasie.

Największym wyzwaniem będzie chyba zrobienie przepustnicy w całości od podstaw.
Ma wyglądać mniej więcej tak,
Obrazek

Przewody paliwowe też się pojawią.
Obrazek

Dobrze byłoby też zrobić coś ze spodem maski.
Hmmm, trochę słabo, prawda ?
Obrazek

A tak wygląda to w rzeczywistości.
Obrazek
Horsepower sells cars, torque wins races.
marshall6

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez Marcin_Matejko » niedziela, 22 kwietnia 2012, 20:57

Fajna bryka :shock: takie lubię :idea:
Będę kibicował, Marcin :D
Per Aspera ad Astra
IPMS Polska / IPMS Świdnica / IPMS Air-race / RCtank.pl / RC-trial.pl
Marcin_Matejko

Postprzez Macio4ever » poniedziałek, 23 kwietnia 2012, 07:32

Co do maski, to usuń dołki, pomaluj grubym matem (tam gdzie jest wygłuszenie) i będzie OK na poczatek.
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez marshall6 » poniedziałek, 23 kwietnia 2012, 16:04

Jak tylko przyjdą mi chęci to zacznę dorabiać konkretne detale. Na razie bawię się w wycinanie końcówek wydechu, bo rozwiertywać nie ma co, skoro producent patyczków higienicznych do uszu był tak wspaniałomyślny i zrobił je o odpowiedniej średnicy, pasującej do wydechu z '64 GTO w skali w której buduję.
Od kilku dni próbuję też zrobić mocowanie alternatora, to czarne ramię, jednak wszystkie próby zakończyły się niepowodzeniem. Zawsze albo wypale za dużą dziurę, albo przy wycinaniu mi pęknie, próbowałem ok. 7 razy ale spoko, jest czas. Przecież na żaden konkurs nie śpieszę się z budową ;o) . Za którymś razem w końcu to opanuję i wyjdzie.
Dziś zdjęć wydechu nie wrzucę bo wychodzę z domu, ale jutro już powinny się pojawić.

Marcinie, w większości będę budował właśnie takie pojazdy.
Maćku - jeszcze się zastanowię co zrobić z maską. Najpierw zacznę od dopasowania jej do błotników i grilla.
marshall6

Postprzez Kazik » poniedziałek, 23 kwietnia 2012, 19:02

A z czego robisz to mocowanie alternatora?
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez marshall6 » poniedziałek, 23 kwietnia 2012, 20:50

Aaa, z różnych rzeczy próbowałem ale chyba zostanę przy polistyrenie. Z blachy nie ma jak wyciąć otworu do regulacji, przynajmniej tym co mam pod ręką, a puszka po piwie jest za cienka jak na takie ramię.
marshall6

Postprzez Kazik » wtorek, 24 kwietnia 2012, 07:31

Na allegro można kupić arkusiki blachy mosiężnej, alpaki lub aluminiowej różnej grubości. Kosztuje niewiele a do dorabiania rożnych dupereli się przydaje.
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez marshall6 » sobota, 28 kwietnia 2012, 00:17

Wrzucę kilka zdjęć z pracy przy wydechach, trzeba dociąć i przeszlifować jeszcze tu i tam bo krzywo jedną końcówkę przykleiłem. Sprawdziłem nieco lepszy aparat niż ten co mam w telefonie, zdjęć robić tym nie potrafię a już na pewno nie o tej godzinie i przy takim świetle, ale da się ten sprzęt opanować - kodak C1530 jakby ktoś chciał wiedzieć, tło to biała kartka A4, oparta o monitor na którym był wyświetlony biały obraz + lampa błyskowa od góry z telefonu ale nie na każdym zdjęciu. Coś tam pozmieniałem w PhotoFiltre z kolorami i to w zasadzie tyle. Zdjęcia wklejam dzisiaj, (choć i tak trzeba przy tym jeszcze jeden wieczór posiedzieć) bo w weekend na pewno nie będę miał czasu.

Tutaj widać tą krzywo przyklejoną końcówkę, jest też trochę za długa. Początkowo chciałem by była dłuższa ale jednak dotnę ją do długości tej drugiej. Powierzchnia wydaje się być bardzo nie równa, ale to tylko w środku bo tam wpuściłem trochę kleju CA, poprawić trzeba papierem miejsca na łączeniach coby ludzie nie powiedzieli, że jakiś fuszer to spawał...
Obrazek
Obrazek

To jest w całości odlane jako jeden element :oops:, hmmm widać też że wydechy zrobiłem za długie w porównaniu do drugiej strony, ale takie bardziej wystające mi lepiej pasują. Nie będę robił tego autka w 100% na oryginał.
Wydech boczny to jest to! 8-), - jeden z powodów dla którego wybrałem model z '64 zamiast '69
Obrazek

Dojdą jeszcze zjechane aż okrągłe łby śrub na osłonę dyferencjału, które będę wyrabiał z podgrzanej ramki po częściach z modelu, nie będzie to aż tak widoczne więc nie ma co zamawiać gotowych.
marshall6

Postprzez MesserDesign » sobota, 28 kwietnia 2012, 10:07

Gdyby wszyscy kierowali się tylko tym co widoczne, producenci dodatków do modeli nie mieli by z czego żyć. W prawdziwym samochodzie - customie - dba się o każdą śrubkę, czy jest widoczna czy nie. Czemu w modelarstwie miało by być inaczej ;o)
Pamiętaj o jednym - widoczne to będzie tak długo jak długo będziesz miał zdjęcia z warsztatu.

Oczywiście nie jestem zwolennikiem robienia wszystkiego na hura, ale jak już masz chęci, czas i wiesz jak coś poprawić to czemu by się do tego nie przyłożyć ;o)

Wydech zapowiada się nieźle, ale konkretnie to zobaczymy po podkładzie :)

Pozdrawiam
MesserDesign
MesserDesign

Animal Planet

Postprzez marshall6 » niedziela, 29 kwietnia 2012, 12:26

Chęci i czas są ale pieniędzy brakuje :mrgreen: Na pomalowanie tego modelu wydam grubo ponad 150zł, bo jednak żeby model wyglądał wszystko musi być w odpowiednim kolorze więc staram się ograniczać koszty robiąc dużo rzeczy samemu.
Są jednak rzeczy których nie zrobię bo nie potrafię np. zegary, arkusz kalek z pudełka zawiera tylko 2 zestawy tablic, i 2 kalki które idą przez cały bok auta. A na ebayu widzę tylko zegary i emblematy do skali 1:25, i to za 35 dolarów...
marshall6

Postprzez marshall6 » poniedziałek, 21 maja 2012, 18:28

Ok... tempo pracy trza zwiększyć bo chyba nic nie zrobiłem przez te 2 tygodnie, a i pewnie już ludzie zapomnieli, że jest warsztat z GTO także odkopujemy bo nie ma na co czekać. Hmmm rozważałem przez ten czas czy by nie wsadzić na silnik blowera z dwoma v-stackami na gaźnikach, ale zostanę przy fabrycznym Tri-power.
Wydechy wciąż do poprawki a przewody zapłonowe dalej tylko 4 bo uważam, że słabo się układają i trzeba poszukać czego innego do ich wykonania.

Teraz kilka rzeczy które wyglądają moim zdaniem głupio i warto je poprawić.
Prawidłowo zderzak powinien być osobno.
Obrazek
O właśnie tak.
Obrazek

A teraz coś czego nie pokazywałem wcześniej, spójrzcie na zderzak, fale Dunaju... Elegancko się prezentuje tył Pontiaca jak dla mnie :D, ale zderzak fatalny i do poprawy. Tablica wisi tylko tak o, do pokazu.
-
Najbardziej mnie boli mocowanie wydechów, bardzo słabo to wygląda.
Obrazek

A tak w instrukcji
Obrazek
Poszukam jeszcze zdjęć jak to ma wyglądać i coś wykombinuję. Wydechy będą sporo niżej niż fabrycznie, i będzie to widoczne więc warto się tego podjąć.

... ;o)
Obrazek
marshall6

Postprzez marshall6 » niedziela, 27 maja 2012, 16:55

Zobaczyłem w internecie zdjęcie z 1970 roku przedstawiające '64 GTO, i to jest najlepszy jakiego dotąd widziałem. Kolor pasuje idealnie, później będę szukał nazwy z oryginalnej palety kolorów. Jak już jesteśmy przy tym zdjęciu, to mam zamiar ten model budować tak, by jak najbardziej przypominał pojazd ze zdjęcia. Może jakaś podstawka ze zdjęciem, ale to na sam koniec zadecyduję. Co na pierwszy rzut oka zauważyłem to: Brak lusterka na drzwiach, wydechy jak z późniejszych modeli np z roku '65, pomalowane na czarno wloty na masce, i jest to hardtop a model Revella został odlany jako normalne coupe ze słupkami przy bocznych oknach.
Obrazek

Mało ostatnio zrobiłem.
Cewka zapłonowa, ale jeszcze zmieni trochę położenie jednak dopiero gdy będę wycinał te plastikowe kabelki biegnące pod nią.
Obrazek

Zderzak jest teraz osobno, tylko wyszlifować i będzie gotowy do montażu.
Obrazek

Tak wygląda przód z grillem, maska z lewej nie pasuje i generalnie wszystko wymaga odpowiedniego spasowania jak spojrzymy na zdjęcie oryginału niżej.
Obrazek
Obrazek
marshall6

Postprzez gracjan » poniedziałek, 28 maja 2012, 18:24

Jakim konkretnie narzędziem odciąłeś ten zderzak?
Jaki masz plan na wykonanie grilla - konkretnie chodzi mi o maskowanie i kolejność malowania. Pytam bo mam podobny model i na jednym elemencie trzeba położyć kolor nadwozia, czarny półmat i jeszcze chrom na czarny błysk.
gracjan

Postprzez marshall6 » poniedziałek, 28 maja 2012, 22:50

Słuchaj, zderzak odciąłem zwykłym nożykiem do tapet, bo ostrza skalpela jakich używam to przeważnie te najbardziej standardowe o oznaczeniu 11, były trochę za krótkie i niewygodnie mi się tym pracowało. Pierwsze naciąłem dość głęboką linię pomiędzy zderzakiem a grillem, później wystarczyło tylko jedno cięcie nożem do tapet. Musisz uważać bo łatwo jest naciąć grill tak ostrym narzędziem, przy drugiej połówce bardziej uważałem :mrgreen:, ale przyjdzie na to szpachla. Jak widać na zdjęciu odcięty zderzak jest dość mocno postrzępiony, bo nie zważałem akurat na to gdyż i tak będzie to całkowicie wytarte papierem tak jak jest to na zdjęciu w 1:1.

Hmmm co do malowania, sam nie wiem do końca jak to zrobić. Początkowo grill miał być cały czarny z chromowanym emblematem GTO, (drugie zdjęcie pierwszej strony tematu) ale urzekło mnie to zdjęcie GTO które wstawiłem niedawno, nie widać tam grilla ale jestem pewien, że jest fabryczny z chromami.

Wydaje mi się, że akurat w moim wypadku najlepszy efekt uzyskam gdy pomaluję cały grill czarny połysk + chrom i w odpowiednie miejsca wpuszczę czarny wash. Bo po prostu nie ma takiej możliwości by to zamaskować. Emblematy na karoserii będą robione suchym pędzlem - tej techniki nie zastosuję przy grillu bo chrom nie wyjdzie ładnie malowany z pędzla.

Jaki model robisz ?
marshall6

Postprzez gracjan » środa, 30 maja 2012, 08:30

Jako poligon doświadczalny z magazynku zaatakowałem Chevelle'a z 67'. Chcę się na nim podszkolić, aby potem wziąć sie za Buicka GSX 70'. Jak znajdę chwilę to pokaże jak wygląda mój grill od Chevy.
gracjan

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pojazdy cywilne - warsztat