Legionista Cezara 75 mm

Właśnie skończyłeś figurkę, chciałbyś ją zaprezentować - poddaj ją tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Moderator: xenomorph

Legionista Cezara 75 mm

Postprzez mirek74 » wtorek, 24 kwietnia 2012, 15:46

Witam.
Nawiazujac do centuriona z Andrei,pozostając w tych samych klimatach, przedstawiam moją ostatnią figurkę legionisty rzymskiego z czasów podboju Galii przez Cezara.
Pozdrawiam. Mirek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
mirek74

Reklama

Re: Legionista Cezara 75 mm

Postprzez spiton » wtorek, 24 kwietnia 2012, 15:55

Piękna !! I świetne foty.-
od razu nominacja do foty tygodnia.
Chyba najgorzej wyszła tunika. Chyba jest zbyt mocno wycieniowane. Ale pozostałe elementy rewelacyjne. Tarcza !! Onuce !!
Łapy też ciekawe.
spiton

Postprzez dziabik » wtorek, 24 kwietnia 2012, 16:56

Zdjęcia klasy mistrzowskiej,aż się chce oglądać i przypatrywać!Figurka świetna,szczególne wrażenie robi tarcza i uzbrojenie,ciekawie podświetlone od spodu.Jestem naprawdę pod wrażeniem.
Tło jest naturalne czy wstawione w programie?Jak nauczyć się robienia TAKICH fotek? :roll:
dziabik

Postprzez Piotr Kalinowski » wtorek, 24 kwietnia 2012, 17:23

Wygląda naprawdę dobrze. Lepiej, nawet bardzo dobrze. Myślę, że jedna z najlepszych jak do tej pory na forum. Mimo tego mam kilka uwag. Nie jestem ekpertem w dziedzinie, więc traktuj to ze spokojem.

Tunika - uważam, że nie jest za mocno wycieniowana, ale najjaśniejszy ton ucieka Ci w różowy, co przy cieniowaniu czerwonego nie jest najbardziej korzystne.

Zbroja - tutaj zdecydowanie za mało kontrastu. Wyszła dość jednolicie i płasko.

Włosy i zarost - tutaj też więcej kontrastu dodałoby głębi.

Oczy - ze zdjęcie wygląda, że źrenice są całkowicie czarne. Przy tej skali pokusiłbym się jednak o pomalowanie więcej detalu. Mam na myśli inny kolor źrenic oraz charakterystyczne dla oczu bliki.

To wszystko co rzuca mi się w oczy. Zachęcam do pokazywania więcej i cześciej. Trzeba rozruszać dział figurek.
Piotr Kalinowski

Postprzez spiton » wtorek, 24 kwietnia 2012, 17:27

Piotr Kalinowski napisał(a):

A mi się właśnie podoba . Jest realistyczna bez przegięć. I właśnie w tym kontekście delikatniej potraktowałbym tunike.
spiton

Postprzez Piotr Kalinowski » wtorek, 24 kwietnia 2012, 18:05

spiton napisał(a):

A mi się właśnie podoba . Jest realistyczna bez przegięć. I właśnie w tym kontekście delikatniej potraktowałbym tunike.

Spiton, ja wiem, że jesteś fanem malowania bezkontrastowego. Dla Ciebie pewnie najbardziej realistyczne byłoby naturalne oświetlenie jednej warstwy farby. Tylko, że w praktyce, mniejsza figurka pomalowana jedną warstwą farby lub delikatnie cieniowana, byłaby strasznie płaska i zupełnie bez detalu.

Zasada jest prosta, stosowana przez wszystkich renomowanych artystów w świecie figurek. Im większa skala tym mniejszy konstrast. Mniejsza skala = większy kontrast, żeby figurka nabrała głębi(trójwymiaru) oraz aby uwydatnić detal na figurce.
Piotr Kalinowski

Postprzez mirek74 » wtorek, 24 kwietnia 2012, 20:34

Dzięki za wszystkie opinie, szczególnie krytyczne, bo to one najbardziej mi pomagają i inspirują do dalszego doskonalenia warsztatu.
Spiton, co do tuniki masz może troszkę racji, ale ja właśnie lubię taki sposób cieniowania i nic na to nie poradzę.

Piotr Kalinowski napisał(a):Włosy i zarost - tutaj też więcej kontrastu dodałoby głębi.

Oczy - ze zdjęcie wygląda, że źrenice są całkowicie czarne. Przy tej skali pokusiłbym się jednak o pomalowanie więcej detalu. Mam na myśli inny kolor źrenic oraz charakterystyczne dla oczu bliki.

Piotrku, trafne uwagi, w przyszłości popracuję nad tym elementem.
Piotr Kalinowski napisał(a):Zbroja - tutaj zdecydowanie za mało kontrastu. Wyszła dość jednolicie i płasko.

Jeśli chodzi o kolczugę, właśnie taki efekt chciałem uzyskać i nie przedobrzyć z cieniowaniem, to samo z "różem" na tunice, efekt był zamierzony,tunika miała być lekko spłowiała,przy stosowaniu naturalnych barwników czerwień wpada właśnie w podobny odcień.
Piotr Kalinowski napisał(a):Tło jest naturalne czy wstawione w programie?Jak nauczyć się robienia TAKICH fotek?

Zdjęcia wykonane w namiocie bezcieniowym, tłem jest granatowa tkanina zakupiona w komplecie z namiotem.
Figurka podświetlona od spodu niewielkim halogenem i to wszystko. Troszkę mi zajęło wykonanie przyzwoitych zdjęć wykonywanych figurek, ale jak to mówią " trening czyni mistrza".

Pozdrawiam. Mirek
mirek74

Postprzez spiton » wtorek, 24 kwietnia 2012, 20:53

Zasada jest prosta, stosowana przez wszystkich renomowanych artystów w świecie figurek. Im większa skala tym mniejszy konstrast. Mniejsza skala = większy kontrast, żeby figurka nabrała głębi(trójwymiaru) oraz aby uwydatnić detal na figurce.

Pewnie tak jest, ale ostateczna weryfikacją tej zasady jest efekt. Dla mnie twarz i tarcza są pomalowane wzorcowo. Tunika i ręce daje efekt lekkiej sztuczności. A zbroje i włosy nie są dla mnie problemem.
Generalnie malowanko tej figurki i tak uważam za rewelacyjne(żeby była jasność ,-))
spiton

Postprzez mirek74 » niedziela, 17 czerwca 2012, 09:54

Witam.
Nawiazujac do centuriona z Andrei,pozostając w tych samych klimatach, przedstawiam moją ostatnią figurkę legionisty rzymskiego z czasów podboju Galii przez Cezara.
Pozdrawiam. Mirek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
mirek74

Postprzez subgrafik » niedziela, 17 czerwca 2012, 12:22

Bardzo ladnie, lubie te wasze tla "figurkowcy" fajnie oswietlone z kolorem...
Pieknie

P
You need nothing to be happy. You need something to be sad.
~ Mooji.
subgrafik

Powrót do Figurki - galeria ukończonych figurek