T-64A - Skif 1/35

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Re: T-64A - Skif 1/35

Postprzez spiton » niedziela, 22 kwietnia 2012, 04:06

Ja sam w te klocki jestem cienki bolek, ale wiem, że naprawdę trudno pewne rzeczy przewidzieć i pancerka jest od tego, by się pozbyć schematyczności ,-)). Jak ktoś w pancerce siedzi to nawet tego nie widzi pewnie, ale my "lotnicy" dzięki klejeni czołgów mamy okazje się wyluzować i pobawić.
spiton

Reklama

Postprzez Przemek - MaXus » niedziela, 29 kwietnia 2012, 21:15

Już po wash'u. Muszę jednak przyznać, że ta niby tak banalna metoda, sprawia mi niejako problemy, a już na pewno nie jestem pewien poprawności osiąganych wyników :( .
Dlatego też wrzucam zdjęcia z kolejnymi etapami prac (kolejno od lewej: sido; naniesienie olejnej - brąz 'Van Dyke', rozcieńczony WS; usunięcie nadmiaru) z pytaniem, czy czasami nie popełniam jakichś błędów. Napiszę może tylko, że mam duży problem z kontrolą ostrości/wyrazistości tego całego wash'a. Z jednej strony to nie jest takie złe, ponieważ taki rozmyty efekt jest imo bardziej naturalny, ale dręczy mnie sama ta niemoc/trudność uzyskania tej ostrości ;o). Zbyt stanowcze maźnięcie gąbką po wash'u i usuwa mi się prawie całość, więc muszę być przy tym bardzo ostrożny (ścierałem kilka godzin po nałożeniu, wash z kolei nakładałem dość mocno rozcieńczony).

W linku pod zdjęciem - jego duży format:

Obrazek

Wieża - Duży format

Obrazek

Kadłub - Duży format
Przemek - MaXus

Postprzez spiton » niedziela, 29 kwietnia 2012, 21:45

I co teraz planujesz zrobić ? Zacząłeś z pewną nieśmiałością ,-))
spiton

Postprzez Przemek - MaXus » poniedziałek, 30 kwietnia 2012, 05:11

A to zależy, co masz konkretnie na myśli? ;)
Przemek - MaXus

Postprzez Przemek - MaXus » czwartek, 3 maja 2012, 02:23

Doszły kalki, po ich zamaskowaniu filtr, który nieznacznie rozjaśnił bazę. Następnie delikatne obicia/otarcia MM Green Zinc Chromate - te z kolei wytłumiłem delikatnie olejnym Van Dyck.
Stan po powyższych zabiegach :

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Przemek - MaXus

Postprzez spiton » czwartek, 3 maja 2012, 02:39

Jeśli chcesz osiągnąć efekt "prosto z fabryki" to OK ,-)).
spiton

Postprzez rollingstones » czwartek, 3 maja 2012, 06:57

no właśnie - jaki chcesz uzyskać efekt? Jak prosto z fabryki to idziesz dobrą drogą.
płotka
rollingstones

Postprzez Michal » czwartek, 3 maja 2012, 09:56

A jak chcesz go trochę "wymęczyć" to na przetłoczeniach błotników powinny być solidne wytarcia do gołego metalu.
Michal

Postprzez Przemek - MaXus » czwartek, 3 maja 2012, 19:55

Prawdę mówiąc improwizuję :oops: ;o) .
Praktycznie wszystkie te malarskie metody to dla mnie novum, dlatego też nie mając wprawy w ich stosowaniu, nie chcę przesadzić/przerysować zamierzonego efektu.
Dwa, nie wszystko pewnie wyjdzie mi, jak zamierzałem i nie wszystko też będzie mi się chciało (ew. będę uważał za stosowne) poprawiać.
Trzy, model jest w konwencji poligonowej ale też, zadbanej. Czy prosto z fabryki? Nie wydaje mi się, ale też nie będę specjalnie dyskutował, bo na żywo ich nie widziałem a wszelkie zdjęcia kolorowe mam praktycznie z walkaround'ów egzemplarzy muzealnych, więc nimi zbytnio nie mogę się sugerować.
Cztery, to to, że jednak zdjęcia takiej dużej bryły w takiej rozdzielczości nie oddają w pełni wrażenia 'na żywo'.
Przeglądam jeszcze zdjęcia np.T-72 i te również nie są jakoś drastycznie 'zmaltretowane', niemniej dojdzie jeszcze parę efektów zróżnicowania powierzchni. Generalnie jako ściągawkę wziąłem sobie SBS'a Sergiusza z planetArmour oraz Twojego, Sebastian afgańskiego T-62, z tym, że właśnie dużo bardziej subtelnie chciałbym część efektów zastosować u siebie. Jak już wspominałem kiedyś, swoje modele chciałbym waloryzować malarsko raczej w stonowanej konwencji, aczkolwiek, jeśli podstawka i scenka wymusi inaczej, nie wykluczam, że spróbuję i mocniej 'pobrudzić' swoje zabawki ;o), także dlatego, że i takie w wielu przypadkach mi się podobają.
W moich pracach starać będę się jednak opierać na fotografiach i własnej interpretacji (choć taka akurat, wiadomo, logiczna jest inaczej dla każdego z osobna).
Ufff, znowu się rozpisałem, w każdym razie nie wspominałem wcześniej, ale modelowi powoli na boku szykuję podstawkę, będzie w konwencji suchej, raczej lekko zakurzonej i to wszystko.
Przemek - MaXus

Postprzez spiton » czwartek, 3 maja 2012, 20:13

W tej chwili czołg wygląda na nóweczkę. Ale nie na plastik malowany aerografem!! Tylko na czołg po śladach konserwacji stojący od godziny na przedfabrycznym parkingu. Po kilku dniach będzie już trochę brudniejszy ,-)).
Gdybyś zastosował oleje, to miałbyś możliwość bawienia się bez końca, bowiem bardzo łatwo je usunąć, nawet zwykłą szmatką.
Hej pancerniacy podpowiedzcie koledze.
spiton

Postprzez uki761 » czwartek, 3 maja 2012, 21:05

Przemek, dla mnie masz stanowczo za ciemną bazę a zabawa olejami tylko go przyciemni. Może spróbuj metodą suchego pędzla rozjaśnić niektóre panele i elementy aby model nabrał większej trójwymiarowości . W tej chwili to wszystko jest płaskie i wygląda jak zielony plastik. Próbowałbym też później pobawić się na górnych powierzchniach jasnymi pigmentami.
Powodzenia ;o)
Pozdrawiam, Łukasz
uki761

Postprzez Przemek - MaXus » poniedziałek, 7 maja 2012, 17:52

Faktycznie, to pierwsza ważna lekcja: baza jaśniejsza, bo potem ściemnieje. Nic to, brniemy dalej. Pomalowałem osłonę jarzma - i nawet mi się podoba ;), pomachałem trochę suchym pędzlem, ale na razie brązem = symulacja startej farby, potem jeszcze rozjaśnię krawędzie. Dzisiaj wziąłem się za olejne. Robiłem taką niby biedronkę; niby, bo potem to wszystko tonuję w zależności od 'widzimisie'. Dojdą na koniec jeszcze pigmenty, trochę też jeszcze pobawię się jaśniejszymi olejami, ale to może jutro.
Efekty po powyższych:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Przemek - MaXus

Postprzez spiton » poniedziałek, 7 maja 2012, 18:12

Zaczyna być fajnie.
spiton

Postprzez Przemek - MaXus » sobota, 12 maja 2012, 09:42

Powoli składam całość w jedność ;o).
Po złożeniu wszystkiego będą jeszcze końcowe podmalunki i korekty, ponieważ czasem przy montażu nie daje się uniknąć zarysowań czy odprysków, ale to nic wielkiego, tym bardziej, że całość jeszcze przykurzona będzie:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Przemek - MaXus

Postprzez Paweł Czarnocki » sobota, 12 maja 2012, 12:44

Chciałbym teraz zobaczyć miny, tych wszystkich co tak psioczą na SKIFA...
Zakup w MARTOLI portfela nie boli.
Paweł Czarnocki

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat