MiG-21M 2PLM Goleniów- Eduard 1:48 [OPEN]

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

MiG-21M 2PLM Goleniów- Eduard 1:48 [OPEN]

Postprzez potez » sobota, 5 maja 2012, 20:28

Ponieważ robota przy P7a przesunęła się w zupełnie inny obszar - totalnego przerobienia tego modelu na coś co będzie zdecydowanie bardziej przypominało P-7a, postanowiłem w międzyczasie na szybko ( hehe, co to u mnie znaczy:) ) zbudować sobie dla rozgrzewki pierwszy z wielu projektowanych 21-szych.
Dosyć prosta przeróbka z wersji MF na M, do tego komplet Brassinów - dysza, podwozie koła i kabina. Co podwieszę pod niego to jeszcze zobaczymy, muszę pogrzebać po szafkach w zasadzie wybór mam duży 8-)
na początek zdjęcie pacjenta na stole:
Obrazek
w pudełku oprócz modelu właściwego tony różnych dodatków mozolnie przez lata zbieranych do 21-szych jeszcze z Academy...:
Obrazek
Jak na razie dosyć radykalnie potraktowałem cockpit z Brassina, niezły jest ale łatwy do montażu to już absolutnie nie...
Zegary z kalkomanii, muszę jeszcze na nie nakleić szybki + zrobić sztuczny horyzont:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Zestawy Brassin to po prostu skopiowane w żywicy wydruki z drukarki 3D. Efekt jest nawet ciekawy, natomiast do szału doprowadzają mnie drukowane kolorowo blaszki Edka, są po prostu OKROPNE!!! Maja jakąś taka dziwną fakturę i naprawde trudno je "schować" tak aby nie odcinały sie od malowanych aerografem elementów...
cdn.
Ostatnio edytowano wtorek, 7 listopada 2017, 23:09 przez potez, łącznie edytowano 2 razy
tak, jestem #ponurymodelaż
potez

Reklama

Re: MiG-21M 2PLM Goleniów- Eduard 1:48 [OPEN]

Postprzez Maciek_66 » niedziela, 6 maja 2012, 10:11

potez napisał(a):(...)natomiast do szału doprowadzają mnie drukowane kolorowo blaszki Edka, sa po prostu OKROPNE!!!(...)

Popieram, dla mnie to też porażka. Wszyscy, z którymi rozmawiałem też tak myślą, ale Eduard się uparł i koniec. Poza tym dają blaszki z klejem - czyli dodatkowe zajęcie przy usuwaniu tego kleju. Może zainwestowali w jakąś maszynę i muszą? Albo po prostu idą na efekt, bo takie blaszki świetnie prezentują się w opakowaniu. Może liczą na sprzedaż dla tych, co ich nigdy nie sklejają i nie wiedzą w czym problem?
pozdrawiam

Maciek Żywczyk
Maciek_66

Postprzez young » niedziela, 6 maja 2012, 10:28

2PLM Goleniów

:shock: Bez żartów, srebrny z małym godłem? Komu się to podoba? :lol:
Ponieważ swój odłożyłem na cały maj do szafy, masz moje błogosławieństwo i pełne wsparcie merytoryczne :mrgreen: Pytaj, pisz na PW. Kalki masz? Mam projekt w cdr...
Pierwsza istotna uwaga. Dysza brassina to nie ten silnik... Musiałbyś zmienić piórka dopalacza.
young

Postprzez Aphar » niedziela, 6 maja 2012, 10:38

Maciek_66 napisał(a):[...]Poza tym dają blaszki z klejem - czyli dodatkowe zajęcie przy usuwaniu tego kleju.

Masz może jakieś sprawdzone sposoby na usunięcie kleju?
Też mnie to czeka. Nie w najbliższej przyszłości na szczęście, więc jeszcze nie szukałem rozwiązań.

Sorry za off topic.
Pozdrawiam
Aphar
ObrazekObrazek
Aphar

Postprzez potez » niedziela, 6 maja 2012, 10:43

young napisał(a):Kalki masz? Mam projekt w cdr...

A mam kupiłem ostatnio na Allegro od takiego jednego młodego :mrgreen:
young napisał(a):Dysza brassina to nie ten silnik... Musiałbyś zmienić piórka dopalacza.

To wiem ale to akurat żaden problem, wsadze mu piórka z blaszki Parta od PFa- mam nadzieje, że będą pasowały. Teraz bawię się tablicą przyrządów, chcę ja dzisiaj zamontowac i miec to z głowy.
Aphar napisał(a):Maciek_66 napisał(a):[...]Poza tym dają blaszki z klejem - czyli dodatkowe zajęcie przy usuwaniu tego kleju.

Te akurat są bez kleju...
potez

Postprzez Jacek Bzunek » niedziela, 6 maja 2012, 11:08

Pytanie poza tematem-co złego jest w edkowych klejonych blaszkach? Mam ale nie używalem jeszcze.
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Postprzez young » niedziela, 6 maja 2012, 11:09

potez napisał(a):A mam kupiłem ostatnio na Allegro od takiego jednego młodego :mrgreen:

Obstawiałem raczej, że ktoś to godełko wywali na śmieci :P Proponuję Ci więc 1909 z żółtym początkiem zbiornika 490l (do pierwszego szwu) i WZL-3 tam gdzie zawsze. Krój cyfr standardowy ;o)
young

Postprzez Maciek_66 » niedziela, 6 maja 2012, 12:17

Jacek Bzunek napisał(a):Pytanie poza tematem-co złego jest w edkowych klejonych blaszkach? Mam ale nie używalem jeszcze.

Klej trzeba usunąć i normalnie użyć cyjanoakrylu. Ten ich klej to taki gumowaty, część się potrafi przesuwać i wygląda to słabo. Ja usuwałem mechanicznie, jest niebezpieczeństwo uszkodzenia nadruku.
pozdrawiam

Maciek Żywczyk
Maciek_66

Postprzez potez » niedziela, 6 maja 2012, 18:50

Tablica zrobiona, w naturze wygląda lepiej ;o) tu jest pewnie ze 4 razy większa niż w realu :mrgreen:
Obrazek
Ostatnio edytowano wtorek, 7 listopada 2017, 23:09 przez potez, łącznie edytowano 1 raz
potez

Postprzez Aleksander » niedziela, 6 maja 2012, 19:03

Fajna - w normalnej wielkości pewnie wyglada lepiej. Przy opkazji pytanie: ten biały, pionowy pasek na tablicy był w kżdym MiG-u 21?
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez spiton » niedziela, 6 maja 2012, 19:25

Maciek_66 napisał(a):
potez napisał(a):(...)natomiast do szału doprowadzają mnie drukowane kolorowo blaszki Edka, sa po prostu OKROPNE!!!(...)

Popieram,

W 72 to niezłe rozwiązanie, wygladają w miarę przyzwoicie ale w 48 to już masakra.
spiton

Postprzez tomek_chacewicz » niedziela, 6 maja 2012, 23:42

Zależy które, większość zgodzę się straszy rastrem i wygląda kiepsko ale ostatnio zaczęły pojawiać się blaszki z ładnym ostrym nadrukiem, nie wiem czy to powszechna tendencja w nowych wypustach edka ale mam nadzieję, że tak.
pozdrawiam
Tomek
tomek_chacewicz

Postprzez young » poniedziałek, 7 maja 2012, 09:53

Aleksander napisał(a):Fajna - w normalnej wielkości pewnie wyglada lepiej. Przy opkazji pytanie: ten biały, pionowy pasek na tablicy był w kżdym MiG-u 21?

Każdego z ponad 500 jakie mieliśmy nie widziałem, ale lepiej namalować ;o)
young

Postprzez Slash » poniedziałek, 7 maja 2012, 10:31

Aleksander napisał(a):Fajna - w normalnej wielkości pewnie wyglada lepiej. Przy opkazji pytanie: ten biały, pionowy pasek na tablicy był w kżdym MiG-u 21?

To chyba taki orientacyjny pion jakby się ktoś zbytnio zakręcił. A ukazuje się w kabinkach od czasów Miga-15 po dzisiejsze ruskoloty.
Slash

Postprzez Aleksander » poniedziałek, 7 maja 2012, 11:08

Dzięki!
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Następna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat