Junkers F-13 Revell 1:72

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Junkers F-13 Revell 1:72

Postprzez alphard » sobota, 7 kwietnia 2012, 12:59

uchwyty wyszły świetnie, ale dysza to już mistrzostwo :)
Obrazek
alphard

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez Marcin_Matejko » sobota, 14 kwietnia 2012, 06:46

Cześć Krzysiek,
dawno tu nie zaglądałem a tu się takie świetne rzeczy dzieją, model podoba mi się bardzo :shock:

Pozdrawiam Marcin
Per Aspera ad Astra
IPMS Polska / IPMS Świdnica / IPMS Air-race / RCtank.pl / RC-trial.pl
Marcin_Matejko

Postprzez Strużyn » wtorek, 8 maja 2012, 00:17

Jak zwykle podnosicie mnie na duchu :D

Projekt zaczął się trochę ślimaczyć, ale nie został zupełnie porzucony. Dorabiam powoli duperele. Dzisiaj odebrałem zamówiony fornir i nie mogłem się powstrzymać, aby nie zrobić z niego mojego pierwszego drewnianego śmigła. Co prawda jest to śmigło zupełnie próbne i odbiega sporo od tego oryginalnego, ale chciałem spróbować jakie niebezpieczeństwa niesie ze sobą ta technika. Oto co udało mi się wyskrobać przy pomocy pilnika i papierów ściernych. Następne będzie się składało z większej ilości warstw oraz będzie miało bardziej poprawny kształt ;o)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

W oryginale na łopatach śmigła były namalowane malutkie biało-czerwone szachownice. Orientujecie się czy, ktoś produkuje szachownice o wymiarach ok 1-2 mm ??

piotr dmitruk napisał(a):Pięknie wyszło! Ja swoje zwężki Venturiego sklejałem z igły i plastiku.

Piotrze, a jak uzyskałeś stożek ??
Pozdrawiam
Krzysiek
Obrazek
Strużyn

Postprzez spiton » wtorek, 8 maja 2012, 00:33

Wzorowałeś się na jakimś konkretnym modelu śmigła ?? Bo te na zdjęciach wygladaja inaczej.
Nie to, że jestem upierdliwy, ale sam sobie podniosłeś poprzeczkę ,-)).
spiton

Postprzez KayFranz » wtorek, 8 maja 2012, 00:47

Szachownice bywały (foto z 1926 r.) i to właśnie na takich "słojowatych" śmigłach:

Obrazek

Krzysztof, masz dobrej jakości kalkomanie polskich szachownic (np. Techmodu czy starego zestawu)? Poświęć dwie - dowolnej wielkości - i wytnij ze środka nożykiem kwadrat o potrzebnej wielkości. Krawędzie w przeciwstawnych kolorach dorobisz farbą - delikatnie dotykając pędzelkiem lub cienkim drucikiem. Aby łatwiej było trzymać kwadracik do malowania możesz przykleić go jakimś słabym klejem do czubka wykałaczki od strony podkładu - i tak podkład odchodzi po namoczeniu.
Obrazek
KayFranz

Postprzez piotr dmitruk » wtorek, 8 maja 2012, 01:02

Strużyn napisał(a):
piotr dmitruk napisał(a):Pięknie wyszło! Ja swoje zwężki Venturiego sklejałem z igły i plastiku.

Piotrze, a jak uzyskałeś stożek ??

Oszlifowałem końcówkę patyczka Plastructa w stożek,wkleiłem w rurkę z igły, odciąłem tyle ile trzeba i zrobiłem w końcówce dziurkę wiertełkiem.
KayFranz napisał(a):Krzysztof, masz dobrej jakości kalkomanie polskich szachownic (np. Techmodu czy starego zestawu)? Poświęć dwie - dowolnej wielkości - i wytnij ze środka nożykiem kwadrat o potrzebnej wielkości. Krawędzie w przeciwstawnych kolorach dorobisz farbą - delikatnie dotykając pędzelkiem lub cienkim drucikiem

Myślę,że są kalki przedstawiające małe szachownice, np. z "Polandem" z Mustangów (pewnie nawet w 1:144).
Ale rozwijając pomysł KayFranza, można też wyciąć dwa kwadraty, jeden nieco większy od drugiego i nakleić na siebie z obrotem jednego o 90stopni.
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez Strużyn » wtorek, 8 maja 2012, 07:37

spiton napisał(a):Wzorowałeś się na jakimś konkretnym modelu śmigła ?? Bo te na zdjęciach wygladaja inaczej.
Nie to, że jestem upierdliwy, ale sam sobie podniosłeś poprzeczkę ,-)).

Na razie chciałem spróbować i piłowałem sobie sporo materiału, żeby sprawdzić na ile można kontrolować ułożenie słojów i w ogóle na ile taka sklejka jest wytrzymała i czy się krawędzie nie kruszą przy szlifowaniu. Początkowym wzorem było śmigło z zestawu.....a potem zadziałała już moja fantazja :D W następnych ;o) będę próbował oddać oryginalny kształt śmigła Junkersa. Czy ktoś z Was ma jakiś sposób na wierne oddanie kształtu takiego śmigła. Ja na początku odrysowuję kształt zestawowego, a potem to już tylko patrze na fotki. Niestety to zestawowa odbiega od oryginału, a poza tym szlifowanie na czuja też może się skończyć wieloma przekłamaniami. Czy istniej coś takiego jak przekroje skrzydeł .....tak jak w przypadku kadłuba i profili skrzydła?

KayFranz, Piotrze
Pomysł z wykorzystaniem większej szachownicy jest wprost genialny....dzięki, zapewne skorzystam :D
Pozdrawiam
Krzysiek
Obrazek
Strużyn

Postprzez Adam » wtorek, 8 maja 2012, 07:52

Podziwiam ilość małych detali, które tu robisz, pełen szacun.
Na zdjęciu KayFranca śmigło masz prawie od czoła, może przeskaluj to zdjęcie tak aby otrzymać prawidłowy rozmiar i wydrukuj je.
Adam
Ostatnio edytowano wtorek, 8 maja 2012, 11:07 przez Adam, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
Adam

Postprzez Sparrow » wtorek, 8 maja 2012, 10:03

Nie chcę być upierdliwy, ale żeby było trudniej szachownica zawierała jeszcze napisy... :mrgreen:

Obrazek
Sparrow
Sparrow

Postprzez Marcin_Matejko » wtorek, 8 maja 2012, 22:19

Czy istniej coś takiego jak przekroje skrzydeł .....tak jak w przypadku kadłuba i profili skrzydła?

Tak, konstrukcja śmigła rządzi się swoimi prawami i niewiele jest tam na czuja. Wiele istotnych informacji na temat wykonania śmigła widziałem w książce W. Schiera "Miniaturowe lotnictwo" (jednak tytuł pamiętam jak przez mgłę?) Mam gdzieś te książkę, tylko dobre pytanie gdzie? Na pewno było tam wyjaśnione krok po kroku jak wystrugać dobrą śmigę.
Pozdrawiam Marcin.
Per Aspera ad Astra
IPMS Polska / IPMS Świdnica / IPMS Air-race / RCtank.pl / RC-trial.pl
Marcin_Matejko

Postprzez spiton » wtorek, 8 maja 2012, 22:54

Marcin_Matejko napisał(a):Wiele istotnych informacji na temat wykonania śmigła widziałem w książce W. Schiera "Miniaturowe lotnictwo"

No to już wiem Marcin skąd u Ciebie zamiłowanie do wyścigówek ,-)) Mi się w "Miniaturowym lotnictwie" najbardziej podobały samoloty "przelotowe". Vimy itp ,-))

A przekroje śmigła powinieneś znaleźć w necie. Dobrze przestudiuj temat, wtedy rzeźbienie śmigiełka, to będzie prawdziwa przyjemność.
Na szybko z netu Obrazek
spiton

Postprzez LukaszS » środa, 9 maja 2012, 00:00

Strużyn napisał(a):Czy istniej coś takiego jak przekroje skrzydeł .....tak jak w przypadku kadłuba i profili skrzydła?

Masz na mysli przekroje smigiel, tak?
Profile smigiel istnieja i sa tam samo wazne jak profile aerodynamiczne skrzydel.

Ba! Smiglo to tak na prawde wirujace skrzydlo, ale rzadzi sie troche innymi prawami z uwagi wlasnie na to ze wiruje i caly czas pracuje w strugach poprzedniej lopaty.

Jednym z popularnych profili smigla byl Clark YM. Pochodna Clarka Y - profilu plata wykorzystanego w Spitfire'rze.
Pozdrowka,
Lukasz
LukaszS

Postprzez Strużyn » poniedziałek, 4 czerwca 2012, 00:45

Poniżej krótki raport fotograficzny jak toczą się prace. Udało mi się skończyć śmigło. Są nawet szachownice. Bez zooma wyglądają nawet OK ;o). Jeszcze tylko kalki i będzie można wszystko zacząć sklejać do kupy.

Produkcja wiórów, czyli powstaje docelowe śmigło.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Tak wyszło. Mogło być lepiej, ale i tak jestem zadowolony :D .
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Duperele pomalowane...
Obrazek

Mój pomysł na kółko ogonowe.
Obrazek
Obrazek

Podwozie w rzeczywistości nie jest aż tak brązowe jak na zdjęciu :D
Obrazek
Pozdrawiam
Krzysiek
Obrazek
Strużyn

Postprzez spiton » poniedziałek, 4 czerwca 2012, 00:47

Noo. Teraz to się kolega ze śmigiełkiem postarał na piątkę !! Bardzo dobrze wygladaja te wszystkie drobne odpryski farby.
spiton

Postprzez Strużyn » poniedziałek, 4 czerwca 2012, 00:57

Dzięki Spiton. Widzę, że nie tylko ja nie mogę spać ;o)
Pozdrawiam
Krzysiek
Obrazek
Strużyn

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat