Mig 25 P condor 1/72

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Mig 25 P condor 1/72

Postprzez Jaho63 » sobota, 19 maja 2012, 23:15

Spitonie. Model jest, moim zdaniem trochę "przebrudzony", ale w typowym dla Ciebie stylu. Co do wpisu Lecha, to chyba go odebrałeś jakoś inaczej niż reszta. Mnie też nie wydaje się specjalnie zaczepliwy, czy ironiczny.

Kochajcie się bracia i twórzcie w miłości modelarskie dzieła. :lol: :lol:
Pozdrowienia od Ojca Modelika! ;o)
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez spiton » sobota, 19 maja 2012, 23:36

Jaho63 napisał(a): Co do wpisu Lecha, to chyba go odebrałeś jakoś inaczej niż reszta. Mnie też nie wydaje się specjalnie zaczepliwy, czy ironiczny.

Racja . Leszku sorry, za przesadną rakcję, ale po 10 latach stania pod chmurka, model miałby czarne pionowe zacieki, a przecież mój takich nie ma ,-))
Pozdrawiam
spiton

Postprzez ROMAN » niedziela, 20 maja 2012, 06:07

"Lubi, nie lubi" poleciało w aleje HP.
http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=43&t=21394
ROMAN

Postprzez spiton » niedziela, 20 maja 2012, 13:35

A tymczasem znowu coś dolepiłem ,-))
Nogi stalowego potwora po wstępnym waszu. Musze jeszcze przemalować jaśniejsze miejsca:
Obrazek

I już na nogach
Obrazek

Obrazek
spiton

Postprzez LukaszS » niedziela, 20 maja 2012, 13:40

Kurka, obserwuje ten warsztat i nadziwic sie nie moge jaki brzydki ten samolot.

Pyskowki pyskowkami, ale mi sie podoba to jak go brudzisz. No i stringowa uszczelka na kadlubie tez dodaje smaczku. Czekam na final!
Pozdrowka,
Lukasz
LukaszS

Postprzez xmald » niedziela, 20 maja 2012, 15:41

Spiton ja tam na rurach się nie znam o ile tego kanciaka tak można określić ale Mig 25 zawsze mi się podobał i swoista mitologia, która została przez radziecką propagandę stworzona wokół tego samolotu. Twoja interpretacja tego latadła jest dla mnie naprawdę świetna i moim zdaniem to właśnie twój brudzing robi robotę. Lubię takie zmęczone życiem aeroplany i zgadzam się, że takie niezmęczone nówki wyglądają trochę zabawkowo. Tak trzymaj i czekam na galerię!
xmald

100-lecie Niepodległości

Postprzez lejgo_inc » niedziela, 20 maja 2012, 20:01

Są na tym modelu takie miejsca (zwłaszcza na zbliżeniach) że trochę jestem na nie. Że za bardzo impresjonistycznie. Cóż z tego kiedy całość w widokach ogólnych wygląda przekonywująco. Budzi emocje.
pozdrawiam, Leszek
http://www.shelfoddity.com
[Mankind has a perfect record in aviation; we never left one up there]
lejgo_inc

Postprzez spiton » niedziela, 20 maja 2012, 20:22

Pewnie wiem o czym piszesz. Ale te przegięte momenty porozmazuje jeszcze. ostatnia powłoka olejna jest nieutrwalona co oznacza, ze trochę brudzi, ale tez, ze można ją cały czas poprawiać.
A tymczasem mój najnowszy olejny malunek : dysza ,-))
Obrazek
Od środka jeszcze poprawie. Ale na zewnątrz jak na moje obecne umiejętności jest OK.
spiton

Postprzez spiton » niedziela, 20 maja 2012, 21:56

I foty które zawsze chciałem zrobić, a powiedział bym nawet, ze pomysł zlepienia Miga-25 podyktowany był chęcią sfotografowania na jego tle Gnata. Mig jeszcze nie gotowy, ale nie oparłem się pokusie.
Obrazek

Obrazek
spiton

Postprzez Jaho63 » niedziela, 20 maja 2012, 21:59

No, jest moc.
Jaho63

Postprzez Modelarz » niedziela, 20 maja 2012, 22:14

Kontrowersyjne te Twoje odrzutowce, masz oglądalność ;o) Ja też oglądam.
W tym modelu stateczniki pionowe negatywnie wpływają na odbiór całości i zielony "szpikulec" też za bardzo wybrudzony. Reszta do mnie przemawia, zdjęcia z Gnatem dodatkowo wzmagają moje pobudzenie podczas oglądania tej relacji.
"Przeklęte części, czyż nigdy nie wyzwolę się z was, o, co za bogactwo części i co za bogactwo mąk!" W.Gombrowicz, "Ferdydurke"
Modelarz

Postprzez spiton » niedziela, 20 maja 2012, 22:18

Stateczniki pionowe są w cieniu, bo światło pada z góry. Co nie znaczy, że są czyste ,-)).
spiton

Postprzez karambolis8 » niedziela, 20 maja 2012, 22:32

Tak się składa, że od dzieciństwa oglądam na ścianach obrazy olejne. Jeśli podejść bliżej, przystawić nos do płótna, to nie widać nic ciekawego. Smugi pędzla, mazy, niewiele szczegółów, malowane jakby od niechcenia. Natomiast jeśli spogląda się na obraz, to widać dzieło sztuki. Kompozycja, gra światła i cieni, kolory. To wszystko składa się w jedną, spójną całość i właśnie wtedy wygląda pięknie. Mocą obrazów olejnych nie jest detal, artyści nie napierniczali pojedynczych listków z żyłkami na każdym kwiatku. Skupiali się na przedstawieniu całości, wywołaniu u odbiorcy wrażenia. Tak samo odbieram modele Spitona. Powiedziałbym używając terminu informatycznego, że "rozdzielczość" jego brudzingu jest mała. I jeśli ktoś mi powie, że są ludzie którzy potrafią lepiej odwzorować pojedyncze plamki smaru, wycieki i ślady butów wraz ze wzorem podeszwy, to się zgodzę. Ale dla mnie największą wartością tych modeli jest wrażenie, jakie na mnie wywołują. Pomijając niepowtarzalny charakter zdjęć, którego nawet nie potrafię uchwycić słowami, to Spiton po prostu ma swój styl. Jeśli nie przykładam nosa do modelu, a ogarniam go jako całość, to wywołuje na mnie on wrażenie rzeczywistej maszyny. Myślę sobie "nie wiem, czy ten samolot mógł się pobrudzić aż tak bardzo. Ale cholera, nie obchodzi mnie to, bo jeśli byłoby to możliwe, to wyglądałby właśnie tak, jak ten model".

Nie chcę uchodzić za znawcę malarstwa olejnego. Wypowiadam się na podstawie tego, co widziałem. Także sama wypowiedź o obrazach nie jest tutaj kluczowa, a raczej porównanie do modeli, które pomaga mi wyrazić jak odbieram twórczość Spitona.
karambolis8

Postprzez Jaho63 » niedziela, 20 maja 2012, 22:36

karambolis8 napisał(a):Nie chcę uchodzić za znawcę malarstwa olejnego. Wypowiadam się na podstawie tego, co widziałem. Także sama wypowiedź o obrazach nie jest tutaj kluczowa, a raczej porównanie do modeli, które pomaga mi wyrazić jak odbieram twórczość Spitona.

Czyli trza patrzeć z trzech metrów? :) ;o)
Nie no spoks. Ja osobiście wolę te modele, które im bliżej patrzysz tym mocniej paszczę rozdziewasz. Ale nie znaczy to kurna, że tylko takie modele mają rację bytu!
Jaho63

Postprzez Modelarz » niedziela, 20 maja 2012, 22:45

Co nie znaczy, że są czyste ,-))

No właśnie :( Za bardzo nieczyste.
karambolis8, bardzo trafnie to ująłeś. Aż mi się Ferdydurke przypomniało - w modelach Sebastiana zwyciężyła Synteza !
"Przeklęte części, czyż nigdy nie wyzwolę się z was, o, co za bogactwo części i co za bogactwo mąk!" W.Gombrowicz, "Ferdydurke"
Modelarz

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat