marder napisał(a):Nie teoretycznie, a praktycznie jeśli chodzi o wczesną wersję B-1, ponadto miały też inną osłonę chłodnicy glikolu, co widać także i na zamieszczonym przez ciebie zdjęciu Dopiero w późnej serii produkcyjnej wprowadzono żaluzje.
Teoretycznie, bo różnicą między B-1 a B-2 jest właśnie silnik. Są zdjęcia samolotów z metalowym, przestawialnym śmigłem Hamilton (B-1) i żaluzjami właściwymi dla B-2 i także późnymi rurami. Ponoć te klapki za chłodnicą (lepiej tak napisać, bo Stuka ma prawdziwe żaluzje na wlocie do chłodnicy) były instalowane wcześniej w maszynach produkcji Wesserflug podczas gdy Junkers montował stary typ blach za chłodnicą. Tak samo nowe rury wydechowe weszły do użycia wcześniej i montowano je do silnika Jumo 211 A, ich obecność nie oznacza od razu silnika D (Ju 87 B-2).
Materiał fotograficzny to potwierdza.
Dlatego ja Stukasy B-1 od B-2 odróżniam po śmigle, tu nie ma pudła bo o ile wiem drewniane, przestawialne śmigło Junkersa VS 5 było przystosowane wyłącznie do użycia z silnikiem D, czyli tym z Ju 87 B-2.
Czy sama chłodnica cieczy była inna to nie wiem, jej osłona wygląda dokładnie tak samo (poza klapkami za chłodnicą) ale też nie dam głowy bo Stuka B/R to nie do końca mój temat.