ŁaGG 3 Roden 1:72

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Re: ŁaGG 3 Roden 1:72

Postprzez Grzegorz2107 » piątek, 25 maja 2012, 15:19

Jaho63 napisał(a):Ale podwozie fakt, chyba jest OK. Choć wiem o których zdjęciach pisał Dewertus. Faktycznie robią wrażenie, że są prze-prostowane.

Nie wiem jakie okulary nosicie kolego Jaho, ale podwozie nie jest OK. 8-) Różnica jest rzędu 5 stopni. Wyraźnie widoczna na bocznym zdjęciu, potwierdzającym to co Dewertus zauważył.
Grzegorz2107

Reklama

Postprzez Jaho63 » piątek, 25 maja 2012, 15:48

Ja noszę 0,75! ;o)
Głowy nie dam... Wygląda mi OK.
Tzn, jak wyznaczysz sobie linię odpowiadającą przebiegowi goleni podwozia i przedłużysz ją w stronę owiewki, to jakaś minimalna różnica się pojawia... W stopniach nie ocenię, ale naprawdę niewielka... Na zdjęciach wyglądało jakby golenie były prostopadłe do skrzydła.
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez Grzegorz2107 » piątek, 25 maja 2012, 16:45

Jaho63 napisał(a):Ja noszę 0,75! ;o)
Głowy nie dam... Wygląda mi OK.
Tzn, jak wyznaczysz sobie linię odpowiadającą przebiegowi goleni podwozia i przedłużysz ją w stronę owiewki, to jakaś minimalna różnica się pojawia... W stopniach nie ocenię, ale naprawdę niewielka... Na zdjęciach wyglądało jakby golenie były prostopadłe do skrzydła.

Wyznaczyłem trzy linie kontrolne, linię między kołpakiem i usterzeniem, proste przedłużające krawędź grzbietu i spodu tylnej części kadłuba. I we wszystkich przypadkach linia podwozia jest zbyt prostopadła do nich na modelu w porównaniu z tym co na rysunku.
Grzegorz2107

Postprzez Flyzloty » piątek, 25 maja 2012, 17:52

Ja w kwestii podwozia ;o)
Pewnie jest i odchylenie 4-5 stopni,ale to nic w porównaniu z grubością klap podwozia.Grube jak cholera ;o)
Tak na serio to je przygnę trochę,ale zaznaczam przeklejac mi się nie chcę!!
Może według tego rys jest lepiej?
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek
Image
Obrazek
Flyzloty

Zimna Wojna 2

Postprzez Flyzloty » piątek, 25 maja 2012, 17:56

A z oznaczeniami zwycięstw to Ty bardzo podpadłeś Januszowi.. ,-))

Kiedy właśnie ja chciałem żeby on był taki "goły "bez oznaczeń,więc wybrałem wariant minimum :lol:
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek
Image
Obrazek
Flyzloty

Zimna Wojna 2

Postprzez dymuwa » piątek, 25 maja 2012, 18:16

Model mi się b.spodobał mimo kuchy z kolorystyką. Co to za "cudo" wiem, ponieważ dosłownie z tydzień temu skończyłem LaGG-3 serii 66 pilota Szypowa z Floty Czarnomorskiej tegoż Rodena/TOKO. Rosyjscy koledzy jednoznacznie bardziej wolą model z "Wostocznyj Ekspres / Dakoplast" - mniej piłowania i szpachlowania.
PS. Na przyszłość radzę robić sesję nie na pstrym tle. Najprostszy "lightbox" mogą dać dwa arkusze białego brystolu, przypięte do krzesła.
Ostatnio edytowano sobota, 26 maja 2012, 10:05 przez dymuwa, łącznie edytowano 1 raz
ObrazekObrazekObrazekObrazek
dymuwa

Anim_Ukr

Postprzez Flyzloty » piątek, 25 maja 2012, 19:42

dymuwa napisał(a):Model mi się b.spodobał mimo kuchy z kolorystyką. Co to za "cudo" wiem, ponieważ dosłownie z tydzień temu skończyłem LaGG-3 serii 66 pilota Szypowa z Floty Czarnomorskiej tegoż Rodena/TOKO. Rosyjscy koledzy jednoznacznie bardziej wolą model z "Wostoczhnyj Ekspres / Dakoplast" - mniej piłowania i szpachlowania.
PS. Na przyszłość radzę robić sesję nie na pstrym tle. Najprostszy "lightbox" mogą dać dwa arkusze białego brystolu, przypięte do krzesła.

Pokażesz tego swojego ŁaGG-a?
Hmmm...została mi kalka na Mironova(świetna czarna błyskawica z równie czarną gwiazdą) może zrobię jeszcze jednego z Toko dla porównania :)
Tylko jakoś ciężko to Toko dostać.
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek
Image
Obrazek
Flyzloty

Zimna Wojna 2

Postprzez dewertus » piątek, 25 maja 2012, 23:30

Roden to nic innego jak przepak TOKO ;o)

Tutaj znajdziesz moją wariację w temacie RODEN/TOKO: http://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=13&t=13360
a tutaj wynalazek ŁaGGopodobny z EMHART'a: http://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=13&t=13429
Pzdr. Hubert
Jeśli istnieje rozwiązanie martwić się nie ma po co,
jeśli nie ma rozwiązania martwić się nie ma sensu
dewertus

Postprzez spiton » piątek, 25 maja 2012, 23:35

Mi sie ten zestaw Rodena podoba. Ma kilka wariantów przodu. I dla modelarzy nie bojących się szpachli i pilnika jest OK. A model kolegi Flyzloty pokazuje, że można go dobrze wyszpachlować, i zlepić do kupy ,-)). I chyba tylko Roden robi "łacha" w pierwszej wersji. Zatem jak ktoś chce zrobić to sowieckie cudo z bajeranckimi przetłoczeniami na masce, to nie ma wyboru.
spiton

Postprzez Flyzloty » sobota, 25 sierpnia 2012, 14:26

Troszkę lepsze foty ;o)
Obrazek
Obrazek
Obrazek

i w parce z Italiańcem
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek
Image
Obrazek
Flyzloty

Zimna Wojna 2

Postprzez Flyzloty » wtorek, 9 września 2014, 17:11

Korzystając z ładnej pogody postanowiłem zrobić kilka zdjęć Łagga z mojej pierwszej galerii.Teraz mam nadzieję przynajmniej coś widać.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek
Image
Obrazek
Flyzloty

Zimna Wojna 2

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - galeria ukończonych modeli