Ojojoj, się narobiło
Grzegorz2107 napisał(a):Mała uwaga: Nie sądzę, żeby maziano białą farbą tę część kadłuba, która była przykryta wiatrochronem.
Zgadzam się...
dewertus napisał(a):A coś więcej w temacie - gdzie to było, bo mi to tak Chałchył-go'łem zleciało (tylko, że tam to jak coś to raczej na srebrno a nie biało). Bardzo mnie to zdjęcie zaintrygowało...
Trudno coś więcej powiedzieć - zdjęcie było znalezione bodajże na czeskim forum, nie było chyba opisane - mam kilka książek o I-16 ale nie znalazłem go nigdzie... Na profilu barwnym był typ 24 i bodajże 1942 rok podany. Ale pewnie kolega dymuwa powie coś więcej na podstawie analizy zdjęcia, widać, że zna temat.
Grzegorz2107 napisał(a):Jaho, ja się koncentruję na kwestiach technicznych i historycznych. Piękno do mnie nie przemawia.

Do mnie dokładnie przeciwnie, ale nie pierwszy raz to mówię...
dymuwa napisał(a):Na forum jestem nowy
Bez wątpienia, dołączyłeś dzisiaj i od razu przystąpiłeś do rzeczy. Na początek chciałbym serdecznie powitać Cię na forum. Gdybyś poświęcił jego lekturze więcej czasu, prawdopodobnie nie miałbyś problemów z prawidłowym wstawianiem zdjęć. Są też odpowiednie działy do zaprezentowania swojego dotychczasowego dorobku, można również się przedstawić.
dymuwa napisał(a):... tym nie mniej widziałem dużo lepiej odwzorowane modele tego "pięknego brzydala".
A czy ja gdzieś napisałem, że ten jest najlepszy? Dziwna sprawa oceniać model w skali odniesienia, zawsze można znaleźć lepszy...
dymuwa napisał(a):Model zmontowany dokładnie, Hasegawa na to pozwala.
Zaczynam wątpić, czy sklejałeś ten model. Spasowanie ma akurat słabe.
dymuwa napisał(a):...natomiast co do techniki wykonania - po prostu szkoda gadać.
A co
technice wykonania masz do zarzucenia? Zamieściłem bardzo duże zdjęcie, tam można ocenić moje techniki. Inna sprawa merytoryka... Może trochę nazbyt radykalnie rzucasz słowami jednak?
dymuwa napisał(a):...żaluzje zamknięte, czyli kabina i silnik nie ruszone
Nawet bez rzutu z góry widać w kabinie pasy pilota. Nie widziałeś kabiny, a się wypowiadasz. Silnik? A po co mam robić silnik w modelu, w którym z założenia nie miał być on wyeksponowany?
dymuwa napisał(a):...rzutu z góry brak...
Robienie zdjęć w małym namiocie bezcieniowym skutecznie utrudnia focenie z góry. Raz, ciężko podejść z aparatem, dwa - ciężko odpowiednio doświetlić kabinę, tak schowaną, jak w iszaku szczególnie. Ale pewnie o tym wiesz.
Modelu Twojego nie oceniam, bo zrobili już to koledzy. Jeśli masz na to ochotę, możesz zaprezentować na forum osobną galerię. Wiedz jednak, że bez względu na ilość pracy i pieniędzy włożonych w model, cały efekt można położyć malowaniem. Dlatego dla mnie to najważniejsza część zabawy. Z resztą uwag się zgadzam.
dymuwa napisał(a):Jeśli interesuje, mogę podrzucić kilka prawdziwych majstersztyków z tegoż GroupBuild.
Nie w tym wątku poproszę.
Czarny napisał(a):Piękny model. Czy to zapowiedź powrotu na PWM?
No chyba jednak nie...