I-16 Hasegawa 1/72

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Re: I-16 Hasegawa 1/72

Postprzez Grzegorz2107 » piątek, 25 maja 2012, 20:28

Czarny napisał(a):Jeżeli masz odwagę zmieszać kogoś z błotem

Nie bardzo wiem o czym przemawiasz? Jakie mieszanie z błotem? Nie zauważyłem.

Czarny napisał(a): wole świetnie zrobiony model, gdzie autor nie wchodził w poprawianie producenta, niż dzieło świetnego historyka i technika o kiepskimwarsztacie.

Twój wybór. Chociaż można jak widać zobaczyć więcej, jak wie się więcej. Co do jednego jeszcze mam wątpliwości: Czy model bez istotnych szczegółów konstrukcji jest istotnie "świetnie zrobiony"? Czy może po prostu poprawnie, a cały smaczek jest w tym malowanku? Dla mnie sam model jest przeciętny, a dzięki kamuflażowi górnych powierzchni ( bo spód jest akurat słaby) wydaje się rzeczywiście interesujący, nic więcej.

Stratocaster napisał(a):Słabiutko pomalowany, gruba warstwa farby zaciera szczegóły.

Nie wiem jaka jest grubość farby, bo to trudno ocenić, przede wszystkim kiepskie są zdjęcia. Może to jest podstawowym powodem braku widocznych szczegółów?
Stratocaster napisał(a):Jak to się mówi: Kto sieje wiatr, ten zbiera burze.

Gadanie, burze zbiera przypadkowa ofiara obrońców swoich estetycznych gustów :mrgreen:
Grzegorz2107

Reklama

Postprzez Bercik » piątek, 25 maja 2012, 20:34

Ojojoj, się narobiło :roll:

Grzegorz2107 napisał(a):Mała uwaga: Nie sądzę, żeby maziano białą farbą tę część kadłuba, która była przykryta wiatrochronem.

Zgadzam się...

dewertus napisał(a):A coś więcej w temacie - gdzie to było, bo mi to tak Chałchył-go'łem zleciało (tylko, że tam to jak coś to raczej na srebrno a nie biało). Bardzo mnie to zdjęcie zaintrygowało...

Trudno coś więcej powiedzieć - zdjęcie było znalezione bodajże na czeskim forum, nie było chyba opisane - mam kilka książek o I-16 ale nie znalazłem go nigdzie... Na profilu barwnym był typ 24 i bodajże 1942 rok podany. Ale pewnie kolega dymuwa powie coś więcej na podstawie analizy zdjęcia, widać, że zna temat.

Grzegorz2107 napisał(a):Jaho, ja się koncentruję na kwestiach technicznych i historycznych. Piękno do mnie nie przemawia. ;o)

Do mnie dokładnie przeciwnie, ale nie pierwszy raz to mówię...

dymuwa napisał(a):Na forum jestem nowy

Bez wątpienia, dołączyłeś dzisiaj i od razu przystąpiłeś do rzeczy. Na początek chciałbym serdecznie powitać Cię na forum. Gdybyś poświęcił jego lekturze więcej czasu, prawdopodobnie nie miałbyś problemów z prawidłowym wstawianiem zdjęć. Są też odpowiednie działy do zaprezentowania swojego dotychczasowego dorobku, można również się przedstawić.

dymuwa napisał(a):... tym nie mniej widziałem dużo lepiej odwzorowane modele tego "pięknego brzydala".

A czy ja gdzieś napisałem, że ten jest najlepszy? Dziwna sprawa oceniać model w skali odniesienia, zawsze można znaleźć lepszy...

dymuwa napisał(a):Model zmontowany dokładnie, Hasegawa na to pozwala.

Zaczynam wątpić, czy sklejałeś ten model. Spasowanie ma akurat słabe.

dymuwa napisał(a):...natomiast co do techniki wykonania - po prostu szkoda gadać.

A co technice wykonania masz do zarzucenia? Zamieściłem bardzo duże zdjęcie, tam można ocenić moje techniki. Inna sprawa merytoryka... Może trochę nazbyt radykalnie rzucasz słowami jednak?

dymuwa napisał(a):...żaluzje zamknięte, czyli kabina i silnik nie ruszone

Nawet bez rzutu z góry widać w kabinie pasy pilota. Nie widziałeś kabiny, a się wypowiadasz. Silnik? A po co mam robić silnik w modelu, w którym z założenia nie miał być on wyeksponowany?

dymuwa napisał(a):...rzutu z góry brak...

Robienie zdjęć w małym namiocie bezcieniowym skutecznie utrudnia focenie z góry. Raz, ciężko podejść z aparatem, dwa - ciężko odpowiednio doświetlić kabinę, tak schowaną, jak w iszaku szczególnie. Ale pewnie o tym wiesz.

Modelu Twojego nie oceniam, bo zrobili już to koledzy. Jeśli masz na to ochotę, możesz zaprezentować na forum osobną galerię. Wiedz jednak, że bez względu na ilość pracy i pieniędzy włożonych w model, cały efekt można położyć malowaniem. Dlatego dla mnie to najważniejsza część zabawy. Z resztą uwag się zgadzam.

dymuwa napisał(a):Jeśli interesuje, mogę podrzucić kilka prawdziwych majstersztyków z tegoż GroupBuild.

Nie w tym wątku poproszę.

Czarny napisał(a):Piękny model. Czy to zapowiedź powrotu na PWM?

No chyba jednak nie...
Obrazek
Obrazek
Bercik

Postprzez shivadog » piątek, 25 maja 2012, 20:53

Bercik napisał(a):No chyba jednak nie...

Mimo wszystko zapraszam.
Myślę, że znajdzie się tu miejsce na każdy rodzaj modelarstwa, "piękny" również.

Pasjonat I-16 (czy nnego samolotu w innym przypadku) może znajdzie jakiś niepoprawiony detal,
trzeba mu wybaczyć i też zrozumieć.
Przy okazji, uwaga taka może przydać się komuś, kto będzie budował taki sam zestaw.
shivadog

Postprzez lejgo_inc » piątek, 25 maja 2012, 23:10

Bercik - dzięki za zaprezentowanie przyjemnego dla oka modelu. Twoje podejście i jego efekty na modelu mnie przekonują. Mam nadzieję że spowrotem będzie można oglądać Twoje prace na forum.

dymuwa - dzięki za zwrócenie uwagi na istotne niedostatki merytoryczne modelu Hasegawy. To pomocne info dla kogoś kto będzie chciał z tego zestawu odtworzyć I-16 ze szczególnym zwróceniem uwagi na zgodność detali z oryginałem. Ta wiedza jest cenna.
pozdrawiam, Leszek
http://www.shelfoddity.com
[Mankind has a perfect record in aviation; we never left one up there]
lejgo_inc

Postprzez dewertus » piątek, 25 maja 2012, 23:20

Bercik napisał(a):Trudno coś więcej powiedzieć - zdjęcie było znalezione bodajże na czeskim forum, nie było chyba opisane - mam kilka książek o I-16 ale nie znalazłem go nigdzie... Na profilu barwnym był typ 24 i bodajże 1942 rok podany.

Hmmm... tym 1942 to mnie jeszcze bardziej zaintrygowałeś - czyżby może coś pomiędzy Leningradem a Murmańskiem??? Gdyby to się potwierdziło...
Pzdr. Hubert
Jeśli istnieje rozwiązanie martwić się nie ma po co,
jeśli nie ma rozwiązania martwić się nie ma sensu
dewertus

Postprzez Jaho63 » piątek, 25 maja 2012, 23:23

Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez dewertus » piątek, 25 maja 2012, 23:36

Janusz,
Podziękował - szkoda, że Iszak "południowcem" okazał się...
Pzdr. Hubert
dewertus

Postprzez spiton » piątek, 25 maja 2012, 23:37

Jakim południowcem ?? Może słowo wyjaśnienia. Nie wszyscy są tak oblatani ,-)).
spiton

Postprzez piotr dmitruk » piątek, 25 maja 2012, 23:43

Podpis pod rysunkiem:
Polikarpov I-16 type 24 “White 2″ (c/n 24600135) of the 282nd Fighter Regiment / 1st Squadron which saw action on the South-Western Front in February 1942
Znaczy się Południowo- Zachodni Front, a nie z ulubionej przez Huberta Finlandii
Obrazek
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez dewertus » piątek, 25 maja 2012, 23:45

Polikarpow I-16 typ 24 “Biała 2″ (c/n 24600135), 282 IAP, front południowo-zachodni, luty 1942

Edit: nie zauważyłem, że Piort był szybszy :D
Pzdr. Hubert
dewertus

Postprzez spiton » piątek, 25 maja 2012, 23:51

Jak klikam na link podany przez jaho to wyświetla mi się sam rysunek bez jakiegokolwiek podpisu.
W każdym razie dzięki.
spiton

Postprzez Tofik » sobota, 26 maja 2012, 13:16

Super modelik :) ten kamuflaż to pędzelkiem czy aerografem robiony ? a jak aerografem to jaki masz sprzęt ? bo moim pseudo-aerografem z chin to takiego czegoś nie wycisnę :)
Jak słodko zostać świrem. Choć przez chwilę Choć przez chwilę łoOłoOoŁ
Tofik

Postprzez dewertus » sobota, 26 maja 2012, 13:22

Tofik napisał(a): kamuflaż to pędzelkiem czy aerografem robiony ?

Czasem warto i ze słowem pisanym bliżej się zapoznać a nie tylko obrazki oglądać... ;o)
Pzdr. Hubert
dewertus

Postprzez Tofik » sobota, 26 maja 2012, 19:47

Zacząłem czytać ten watek od końca, a tu jakieś kłótnie więc poprzestrzelam na oglądaniu :mrgreen: teraz już doczytałem i wszytko wiem :)
Jak słodko zostać świrem. Choć przez chwilę Choć przez chwilę łoOłoOoŁ
Tofik

Postprzez piotr dmitruk » niedziela, 27 maja 2012, 12:39

Na prośbę autora wątku wyciąłem również wcześniejsze posty odnoszące się do osób.
Proszę o ścisłe trzymanie się tematu.
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - galeria ukończonych modeli