piotr dmitruk napisał(a):Chłopie, poczytaj najpierw uważnie, 101 jest z gatunku matowych metalizerów, kładzie się go na Grey Primer, czyli w praktyce bezpośrednio na surfacer. Nie wierzysz?- przeczytaj na buteleczce.
Nie unoś się. Każdy z nas się uczy nowinek technicznych. Nie wykorzystam 305 teraz, to się przyda następnym razem
boroda rus napisał(a):Добрый вечер коллеги. Надеюсь поможете справильным переводом.
1)Краску можно смыть ватой (много) смоченной в спирте (пропанол тоже много).
2) Взять краску серебро (TAMIYA я беру акрил)в нее добавлять либо черного либо белого.
3) Можно затем ватой слегка полировать.
4) Наш клуб разработал "маска-скол" и сейчас будем пускать его в продажу. Если вы согласитесь подождать, то я вам вышлю для тестирования. (но ждать так утомительно). Придется покрывать весь метал.
С уважением Олег.
Mógłbyś napisać coś więcej o maskach?
Sam kończę przygotowywać szablon do kamuflażu na górne i boczne powierzchnie. Z ręki raczej nie będę go malował, bo 1/ wydaje mi się że krawędzie były ostre (wiem, może tylko mi się wydaje), 2/ sprzęt nie pozwoli mi na uzyskanie efektu zbliżonego do tego, co pokazał Hacz na swoim Toryu.
(Przepraszam, że nie po rosyjsku, ale nie używałem tego języka od 25 lat.)
Could you please write something more about masks you mentioned?
I am finishing masks for upper and side surfaces of this plane. I am not going to paint it by hand because it seems to me that 1/ the edges were sharp (I know it could be only my guessing) 2/ my tools are too limited to achieve the effect similar to this shown by Hacz.
(I'm sorry, I don't answer in Russian, but I have not spoken Russian for 25 years).
Model umyłem, wyczyściłem i przygotowałem do kolejnego malowania. Następnie dostał surfacera. Dzień później - aby całość dobrze wyschła, położyłem Alclada. Efekt jest taki:

Niestety nie jestem zadowolony. Po obu stronach kadłuba, na panelach powyżej łączenia ze skrzydłami powstała chropowata powierzchnia - nie była widoczna na surfacerze:

Czy jedynym rozwiązaniem jest zmycie i ponowne malowanie?