Ki-43 Oscar, Hasegawa, 1/48

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Ki-43 Oscar, Hasegawa, 1/48

Postprzez Aphar » poniedziałek, 21 maja 2012, 07:50

Tak właśnie kombinuję. Szablon z papieru, albo z taśmy Tamki lub ostatecznie zlecę to do wycięcia na folii. Taśma wydaje mi się lepsza, bo sama się przyklei, z papierem gorzej.
O maskolu zapomniałem :oops: , a to może być dobre rozwiązanie.

Macie jakieś sugestie co do kolejności kładzenia farb?
Logika karze pomalować najpierw na srebrno, a później w zielone plamy, ale wygoda maskowania skłania się ku odwrotnej kolejności - najpierw zielony, później maskowanie plam i na to dopiero srebrny po całości.

MIRO napisał(a):A ja bym jeszcze pokombinował z konsystencją farby i ciśnieniem. Ewentualnie możesz pomyślec o zmianie farb. Nie poddawaj się!

Tu niestety wiele nie poradzę, mam stary kompresor bez regulacji ciśnienia, a samą zmianą konsystencji farby wiele nie uzyskam - sprawdzałem i nie byłem zadowolony z efektów.
Swoją drogą kompresor i tak jest do wymiany, ale przynajmniej Oskara muszę zrobić jeszcze na tym co jest.
Pozdrawiam
Aphar
ObrazekObrazek
Aphar

Reklama

Postprzez Aphar » środa, 6 czerwca 2012, 17:35

Płatowiec już sklejony. Całość pokryłem surfacerem jako podkładem, a na to poszło Flat Aluminium (XF-16) Tamki:

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Dodatkowo zamaskowałem kilka paneli i popsikałem je lekko przyciemnioną farbą. Efekt ten jest bardzo delikatny, mam nadzieję, że widoczny na zdjęciach.
Niestety, po odklejeniu masek okazało się, że taśma Tamki zostawiła brzydkie ślady i całość trzeba jeszcze raz przemalować:
Obrazek

Mam też wątpliwości, czy aby nie popełniłem jakiegoś błędu z kładzeniem farby, bo nie wygląda mi ona jak aluminiowa powierzchnia. Czy coś pominąłem? Może powinienem ją przetrzeć, na to sido i dopiero maskowanie pod kolejną warstwę?
Będę wdzięczny za dobre rady.
Pozdrawiam
Aphar
ObrazekObrazek
Aphar

Postprzez piotr dmitruk » środa, 6 czerwca 2012, 18:46

Tammiya flat aluminium ma wyjątkowo duże ziarno, nigdy nie będzie przypominać blachy, najwyżej malowanie srebrzanką. Zainwestuj w Alclada White Aluminium- szybko, łatwo, przyjemnie i z dobrym efektem.
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez Aphar » piątek, 8 czerwca 2012, 15:59

Alclad aluminium (ALC 101) kupiony. Do tego Black Gloss Base (ALC 305). Wykonałem też kwerendę po wątkach forum w temacie alclada aby doczytać co i jak. Niestety nie wszystko jest jeszcze dla mnie jasne i pewnie będę się pytał o różne drobiazgi.

Na razie w ruch poszedł zmywacz wamodu, za którego pomocą mam zamiar pozbyć się starej farby.
I pierwsze pytanie, które przy tej okazji mi się nasuwa, czy po położeniu alclada można maskować (np. skrzydła do żółtych pasów identyfikacyjnych) czy też lepiej nie bo odejdzie z taśmą?
Pozdrawiam
Aphar
ObrazekObrazek
Aphar

Postprzez marco2607 » piątek, 8 czerwca 2012, 19:06

Z pasami leć na żywioł , potem maskuj . Alcad to dobra farba.Szkoda że zmywłeś, papier 2000 by wystarczył.
Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
marco2607

Animal Planet

Postprzez piotr dmitruk » piątek, 8 czerwca 2012, 19:33

Aphar napisał(a):Alclad aluminium (ALC 101) kupiony. Do tego Black Gloss Base (ALC 305).

Chłopie, poczytaj najpierw uważnie, 101 jest z gatunku matowych metalizerów, kładzie się go na Grey Primer, czyli w praktyce bezpośrednio na surfacer. Nie wierzysz?- przeczytaj na buteleczce.
I pierwsze pytanie, które przy tej okazji mi się nasuwa, czy po położeniu alclada można maskować (np. skrzydła do żółtych pasów identyfikacyjnych) czy też lepiej nie bo odejdzie z taśmą?

Trochę taśmę osłab, ale powinno być OK.
Na wszelki wypadek: Alclada kładź delikatnymi mgiełkami, w kilku warstwach, delikatnie nadbudowując efekt metaliczny, a nie kładąc mokrej warstwy, bo taka Ci nie wyschnie nigdy i efekt będzie kiepski.
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez boroda rus » sobota, 9 czerwca 2012, 17:53

Добрый вечер коллеги. Надеюсь поможете справильным переводом.
1)Краску можно смыть ватой (много) смоченной в спирте (пропанол тоже много).
2) Взять краску серебро (TAMIYA я беру акрил)в нее добавлять либо черного либо белого.
3) Можно затем ватой слегка полировать.
4) Наш клуб разработал "маска-скол" и сейчас будем пускать его в продажу. Если вы согласитесь подождать, то я вам вышлю для тестирования. (но ждать так утомительно). Придется покрывать весь метал.
С уважением Олег.
Na Syberii, żywe wilki, niedźwiedzie i modelarzy. http://contest.ucoz.com/, http://www.modelistbarnaul.com/
boroda rus

Postprzez Aphar » poniedziałek, 11 czerwca 2012, 17:21

piotr dmitruk napisał(a):Chłopie, poczytaj najpierw uważnie, 101 jest z gatunku matowych metalizerów, kładzie się go na Grey Primer, czyli w praktyce bezpośrednio na surfacer. Nie wierzysz?- przeczytaj na buteleczce.

Nie unoś się. Każdy z nas się uczy nowinek technicznych. Nie wykorzystam 305 teraz, to się przyda następnym razem ;o)

boroda rus napisał(a):Добрый вечер коллеги. Надеюсь поможете справильным переводом.
1)Краску можно смыть ватой (много) смоченной в спирте (пропанол тоже много).
2) Взять краску серебро (TAMIYA я беру акрил)в нее добавлять либо черного либо белого.
3) Можно затем ватой слегка полировать.
4) Наш клуб разработал "маска-скол" и сейчас будем пускать его в продажу. Если вы согласитесь подождать, то я вам вышлю для тестирования. (но ждать так утомительно). Придется покрывать весь метал.
С уважением Олег.

Mógłbyś napisać coś więcej o maskach?
Sam kończę przygotowywać szablon do kamuflażu na górne i boczne powierzchnie. Z ręki raczej nie będę go malował, bo 1/ wydaje mi się że krawędzie były ostre (wiem, może tylko mi się wydaje), 2/ sprzęt nie pozwoli mi na uzyskanie efektu zbliżonego do tego, co pokazał Hacz na swoim Toryu.
(Przepraszam, że nie po rosyjsku, ale nie używałem tego języka od 25 lat.)

Could you please write something more about masks you mentioned?
I am finishing masks for upper and side surfaces of this plane. I am not going to paint it by hand because it seems to me that 1/ the edges were sharp (I know it could be only my guessing) 2/ my tools are too limited to achieve the effect similar to this shown by Hacz.
(I'm sorry, I don't answer in Russian, but I have not spoken Russian for 25 years).

Model umyłem, wyczyściłem i przygotowałem do kolejnego malowania. Następnie dostał surfacera. Dzień później - aby całość dobrze wyschła, położyłem Alclada. Efekt jest taki:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Niestety nie jestem zadowolony. Po obu stronach kadłuba, na panelach powyżej łączenia ze skrzydłami powstała chropowata powierzchnia - nie była widoczna na surfacerze:

Obrazek

Czy jedynym rozwiązaniem jest zmycie i ponowne malowanie?
Pozdrawiam
Aphar
ObrazekObrazek
Aphar

Postprzez Jaho63 » poniedziałek, 11 czerwca 2012, 17:53

Aphar napisał(a):Czy jedynym rozwiązaniem jest zmycie i ponowne malowanie?

Ja bym wypolerował i prysnął jeszcze raz Alcladem.
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez MIRO » poniedziałek, 11 czerwca 2012, 20:04

Aphar napisał(a):Niestety nie jestem zadowolony. Po obu stronach kadłuba, na panelach powyżej łączenia ze skrzydłami powstała chropowata powierzchnia - nie była widoczna na surfacerze:

Obrazek

W tym miejscu zawsze dochodzi do zawirowań powietrza wyduchiwanego z aerografu, co powoduje, że siadają tam już zaschnięte cząsteczki farby. Przepoleruj to jak radzi Janusz i pryśnij Alcladem, ale przy niższym ciśnieniu i z nieco mniejszej odległości.
Pozdrawiam
Mirek
Путiн хуйло!
MIRO

Postprzez boroda rus » środa, 13 czerwca 2012, 10:41

Прошу прощения, я был на рыбалке.
Я тоже думаю, что надо все стереть и покрасить опять. Нашу маску можно посмотреть здесь, (я тоже стирал краску 2 раза).http://www.modelistbarnaul.com/forum/2-55-1
У нашей маски плюсы в том что она удобно наносится и хорошо удаляется. Опять же, как сильно разведена краска? Я предпочитаю более жидкую. Может быть есть смысл покрыть Alclad- Futura?
У меня не перевелось "Toryu Hacz". Что это?
Олег.

Myślę też, że wszystko musi być usunięte i malowane ponownie. Nasze maski można znaleźć tutaj (ja również zmywałem farbę 2 razy). Http://www.modelistbarnaul.com/forum/2-55-1
Zaletą naszych masek jest to, że są wygodne do stosowania i są łatwe do usunięcia. Ponownie, jak mocno rozcieńczona farba? Ja wolę rzadszą. Być może ma sens pokrycie Alclada - Futura? (chyba chodzi o nasz sido)
Nie przetłumaczyło się "Toryu Hacz". Co to jest?
Oleg.
Na Syberii, żywe wilki, niedźwiedzie i modelarzy. http://contest.ucoz.com/, http://www.modelistbarnaul.com/
boroda rus

Postprzez MIRO » środa, 13 czerwca 2012, 16:01

boroda rus napisał(a):У меня не перевелось "Toryu Hacz". Что это?

http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=279&t=21521
Pozdrawiam
Mirek
Путiн хуйло!
MIRO

Postprzez boroda rus » piątek, 15 czerwca 2012, 02:44

MIRO napisał(a):
boroda rus napisał(a):У меня не перевелось "Toryu Hacz". Что это?

http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=279&t=21521

Большое спасибо. Я посмотрел.
Dziękuję bardzo. Spojrzałem.
boroda rus

Postprzez boroda rus » piątek, 15 czerwca 2012, 02:50

Я посмотрел "Toryu Hacz". Там идет окраска пятнами ( это можно сделать и аэрографом). А у Aphar надо провести иммитацую краски которая слазит.
Ребят ваша версия что произошло на ЕВРО 2012?
Spojrzałem na "Toryu Hacz". Tam są malowane plamy (można to zrobić i aerografeem). A u Aphara trzeba malować naśladownictwo złażącej farby.
Koledzy, Wasza wersja tego, co wydarzyło się na Euro 2012?
boroda rus

Postprzez piotr dmitruk » piątek, 15 czerwca 2012, 08:33

Aphar napisał(a):
piotr dmitruk napisał(a):Chłopie, poczytaj najpierw uważnie, 101 jest z gatunku matowych metalizerów, kładzie się go na Grey Primer, czyli w praktyce bezpośrednio na surfacer. Nie wierzysz?- przeczytaj na buteleczce.

Nie unoś się. Każdy z nas się uczy nowinek technicznych. Nie wykorzystam 305 teraz, to się przyda następnym razem ;o)

Nie unoszę się, nie dałem nawet wykrzyknika, ani wersalików, chciałem tylko szybko zareagować, zanim zabierzesz się za niepotrzebną robotę
Niestety nie jestem zadowolony. Po obu stronach kadłuba, na panelach powyżej łączenia ze skrzydłami powstała chropowata powierzchnia - nie była widoczna na surfacerze:

Obrazek

Taki chropowaty odkurz jest wynikiem nieco zbyt gęstego Surfacera, choć czasem w zakamarkach trudno się tego pozbyć, a Alclad wyciąga wszystko. Nawiasem mówiąc efekt jest o wiele lepszy niż Tamki, choć widać takie plamy, jakbyś niezbyt równomiernie położył Alclada.
Spróbuj przepolerować, jeśli odkurz jest miękki- zejdzie, choć czasem nie daje rady.

boroda rus napisał(a): Может быть есть смысл покрыть Alclad- Futura?

Нет, это испортит металлический эффект
Nie, to zepsuje efekt metaliczny

boroda rus napisał(a):Koledzy, Wasza wersja tego, co wydarzyło się na Euro 2012?

Мы уже писали об этом. Дураки и глупые журналисты.
Już o tym pisaliśmy. Durnie i głupi dziennikarze.
viewtopic.php?f=43&t=21676&start=15
Pozdrawiam
Piotrek
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat