Czym rozcieńczać

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Re: Czym rozcieńczać

Postprzez wuen » środa, 11 czerwca 2008, 19:21

krzysiekk napisał(a):jechać kupować inną farbę

oraz
Żukow napisał(a):kup firmowy rozcieńczalnik

i powiesz kłopotom bye :lol:
człowiek bez pasji to producent g...
wuen

Reklama

Postprzez krzysiekk » środa, 11 czerwca 2008, 19:57

No dobra to teraz jeszcze pytanie jakie farby? Na forum znalazłem informację, że Model Master jest dużo lepszy od Humbroli a w tym wypadku nie wypadł dobrze...

Zresztą zacznę od kupienia rozpuszczalnika. Kupować jakiś specjalny do konkretnych farb, czy jaki?

pzdr
krzysiekk

Postprzez xenomorph » środa, 11 czerwca 2008, 20:27

Obrazek
Jarosław Rzemiński
xenomorph

Postprzez Marcin A. » środa, 11 czerwca 2008, 21:40

Cześć

Ja nie stronię od Humbrolli , rozcieńczam je Wamodem i nie mam problemu , przy malowaniu Pseudo Iwatą.

Pozdrawiam :)
Marcin A.

Postprzez Bercik » czwartek, 12 czerwca 2008, 08:13

Ale Człowiek maluje chyba pędzlem, po co mu rozcieńczalnik stricte pod aerograf, skoro jest też taki . Przy malowaniu pędzlem chyba jednak lepiej, aby rozcieńczalnik odparował w miarę szybko. Airbrush Thinner i WS, przynajmniej ten, których ja używam, nie są takie lotne... Może też popróbuj jednak innymi farbami, z Humbrolem pod pędzel nigdy nie miałem takich problemów, a ostatnie warstwy kładłem już praktycznie samym rozcieńczalnikiem, żeby powierzchnia była jak najgładsza. Kolega z powodzeniem malował Pactrą + opóźniacz, choć mi osobiście akryle nie leżą...
Dodam jeszcze, że kiedyś już zabezpieczoną sidoluxem powierzchnię pomalowaną MM, punktowo ubrudziłem jakąś olejną farbą. Chciałem zetrzeć to właśnie firmowym rozcieńczalnikiem MM, ponieważ myślałem, że własnej farbie nic złego nie zrobi. Po lekkim przetarciu, z modelu zlazł i sido, i cała farba łącznie z preshadingiem, do plastiku...
Obrazek
Obrazek
Bercik

Postprzez xenomorph » czwartek, 12 czerwca 2008, 09:23

Skoro kolega pędzlem, to proszę KLIK
Obrazek
Jarosław Rzemiński
xenomorph

Postprzez krzysiekk » czwartek, 12 czerwca 2008, 17:58

Ok dzięki wszystkim za podpowiedzi. Nabyłem dzisiaj rozpuszczalnik WAMODu i zobaczymy jak z tym będzie to działało :) Jeżeli nadal będzie źle to albo pozbędę się MM albo zakupie rozcieńczalnik MM. W każdym razie jeszcze raz dziękuję za pomoc :)

pzdr
krzysiekk

Postprzez aesCulus » niedziela, 10 czerwca 2012, 09:34

Witam,

Mam lakier bezbarwny satin cote od Humbrol'a w słoiczku.

Pisze na nim, że rozcieńcza się go z White Spirit.

Kupiłem ten specyfik w sklepie dla plastyków - jest to bezwonna benzyna lakowa.

Gdzieś wyczytałem, że rozcieńczać 1:1 - zatem nalałem do plastikowej buteleczki trochę lakieru i tyleż samo white spirit (dobrze rozumuję?).

Chciałem się dowiedzieć jaką konsystencję powinno to mieć po zmieszaniu, ponieważ wyraźnie widzę problem w ujednoliceniu tej mieszaniny - lakier jest raczej zbity w jednej kupie, bądź przy mocniejszym wstrzaśnięciu pływa w butelce grudami, a white spirit swobodnie krąży wokół.

Robię coś nie tak?.
aesCulus

Postprzez piotr dmitruk » niedziela, 10 czerwca 2012, 10:15

Prosto? Wyrzuć tego Satin Cota- najgorszy lakier jaki spotkałem. Kup inny- np. Tamiyi, Microscale, lub nawet Pactrę
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez aesCulus » niedziela, 10 czerwca 2012, 14:11

Czy te pozostałe, które wymieniłeś, również mogę rozcieńczać White spiritem?.
aesCulus

Postprzez piotr dmitruk » niedziela, 10 czerwca 2012, 16:37

To akrylowe, więc wodą, wódką itp.
Tu masz podpowiedź
viewtopic.php?f=10&t=12530
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez pilex7 » niedziela, 10 czerwca 2012, 17:34

piotr dmitruk napisał(a):Prosto? Wyrzuć tego Satin Cota- najgorszy lakier jaki spotkałem. Kup inny- np. Tamiyi, Microscale, lub nawet Pactrę

Czy mógłbyś napisać czemu uważasz go za "najgorszy lakier"?
Wprawdzie pookrywałem nim tylko parę modeli, ale przy rozcieńczaniu white spirytem (ze sklepu budowlanego) w stosunku 1:1 nie zauważyłem żadnych problemów z malowaniem aero. Na pewno przed malowaniem trzeba go dobrze rozmieszać (najlepiej mikserem), ale daje ładną powierzchnię i przy cienkiej warstwie wysycha w 15 minut.

aesCulus napisał(a):Kupiłem ten specyfik w sklepie dla plastyków - jest to bezwonna benzyna lakowa.

Czy mógłbyś pokazać fotkę tego pechowego specyfiku? Czy próbowałeś nim rozcieńczać jakieś inne farbki olejne?
pilex7

Postprzez piotr dmitruk » niedziela, 10 czerwca 2012, 17:45

pilex7 napisał(a):
piotr dmitruk napisał(a):Prosto? Wyrzuć tego Satin Cota- najgorszy lakier jaki spotkałem. Kup inny- np. Tamiyi, Microscale, lub nawet Pactrę

Wprawdzie pookrywałem nim tylko parę modeli, ale przy rozcieńczaniu white spirytem (ze sklepu budowlanego) w stosunku 1:1 nie zauważyłem żadnych problemów z malowaniem aero. Na pewno przed malowaniem trzeba go dobrze rozmieszać (najlepiej mikserem), ale daje ładną powierzchnię i przy cienkiej warstwie wysycha w 15 minut.

źle się miesza, potrafi dawać krupki, bywa że nie dosycha do końca i jest bardzo miękki. Żadnych zalet.
Pozdrawiam
Piotrek
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez aesCulus » środa, 18 lipca 2012, 11:18

pilex7 napisał(a):

aesCulus napisał(a):Kupiłem ten specyfik w sklepie dla plastyków - jest to bezwonna benzyna lakowa.

Czy mógłbyś pokazać fotkę tego pechowego specyfiku? Czy próbowałeś nim rozcieńczać jakieś inne farbki olejne?

Oto i on:
Obrazek

Innych nie rozcieńczałem, bo nie mam.
aesCulus

Postprzez kugelblitz » środa, 18 lipca 2012, 12:57

Spirit jak spirit. Mam taki sam i rozcińczałem nim olejne, washe robiłem i było OK.

Jak będe miał chwilę to zrobię test na lakierze Humbrola bo mam jakiś ale boję się użyć. Kiedyś mi właśnie nie wysechł przez miesiąc, a model złapał w międzyczasie tyle kurzu że nic się nie dalo zrobić.
Popatrzcie na jamniczka, wyturlał się z koszyczka
kugelblitz

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje