Sherman Firefly IcH DML 1:35

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Re: Sherman Firefly Ic DML 1:35

Postprzez Tomek Hejmo » środa, 13 czerwca 2012, 15:45

Oznaczenia dokładnie te same - B20.
Tomek Hejmo

Reklama

Postprzez subgrafik » środa, 13 czerwca 2012, 15:46

A to ciekawe, jako wzór SSC15 poradził mi ciemniejszy odcień na tym Cromwellu i doradził rozjaśniać zielonym.

Haha chyba jednak zapatrzyles sie na ta ocozejbna trawke malujac swojego Shermiego
Swoja droga to ta fotka gdzies byla pokazana w dyskusji o scc 15 na armoramie i tam
byly troche lepsze referencje niz model ...

http://www.armorama.com/modules.php?op=modload&name=SquawkBox&file=index&req=viewtopic&topic_id=193553&page=1

P
You need nothing to be happy. You need something to be sad.
~ Mooji.
subgrafik

Postprzez Tomek Hejmo » środa, 13 czerwca 2012, 15:51

subgrafik napisał(a):Haha chyba jednak zapatrzyles sie na ta ocozejbna trawke malujac swojego Shermiego
Swoja droga to ta fotka gdzies byla pokazana w dyskusji o scc 15 na armoramie i tam
byly troche lepsze referencje niz model ...

Możliwe ;) Z tego właśnie tematu wziąłem to zdjęcie.

A jak pasuje ten Churchill?
Obrazek

http://www.armorama.com/modules.php?op= ... _id=156463
Tomek Hejmo

Postprzez Tomasz Mańkowski » środa, 13 czerwca 2012, 16:20

Lepsze, na moje oko, jest posługiwanie się fotkami pojazdów ( choćby i reanimowanych po latach ) niż fotkami modeli...
Obrazek
Fotka z linku...

I jeszcze - znalazłem w sklepie drugi tom Warpaint'a Dicka Taylora.
Kolor SCC15 opisany tam jest jako
SCC15 - Olive Drab / Khaki Drab / Australian Standard Colour M - In use 1944-45.
Authorized by ACI 533 Apr.44 as standard overall colour in Europe.
More green then US Olive Drab.

A dodatkowo Xtracolor robi farbkę X816 - British Army Khaki Drab -> http://www.martola.com.pl/pl2681/produk ... rab_14_ml_
Może to jest jakieś przybliżenie? ( choć na moje oko zbyt jasny ten kolorek - ale, z drugiej strony, w chwili obecnej jak widuje się pojazdy pomalowane tą farbą blisko 70 lat temu, to i jej odcień się zmienił... )
Pozdrawiam TM
Obrazek
Tomasz Mańkowski

Postprzez subgrafik » środa, 13 czerwca 2012, 17:46

Lepsze, na moje oko, jest posługiwanie się fotkami pojazdów ( choćby i reanimowanych po latach ) niż fotkami modeli...

Nie... no Tomku - dla Modelarza realniejsze bedzie swiatlo lampki nad plastikowym modelem,
nizli wielki metalowy pojazd w sloncu, bez washa - w koncu to sa "realne" warsztatowe warunki
a nie taki realizm z realu. :)
You need nothing to be happy. You need something to be sad.
~ Mooji.
subgrafik

Postprzez martinello » środa, 13 czerwca 2012, 18:46

Głos w kwestii formalnej :arrow: prawidłowy temat to "Sherman Firefly IcH DML 1:35"

Głos w kwestii kolorystycznej :arrow: w dzisiejszych czasach (washe, biedronki, filtry itp) OD i SCC15 powinny chyba być malowane tym samym bazowym kolorem, a ewentualnie potem OD "ciągnąć" w kierunku szarego (czarny wash czy filtr ?) a SCC - zielonego (zielony wash czy filtr ?)

Głos w kwestii merytorycznej :arrow: ostatnimi czasy wszyscy lepiący shermany pozostawiają "futryny" wokół pistol-portu na wieży. A zasadniczo powinno być inaczej...
Obrazek

> No i chyba nie jestem modelarzem...
Jeśli musisz mnie klasyfikować - traktuj mnie jako wypraskowicza <
martinello

Postprzez Tomek Hejmo » środa, 13 czerwca 2012, 19:02

Dziękuję za pomoc. Marcinie, jak Tobie się widzi ten kolor na AVRE? Bo merytoryka merytoryką, ale dużo bardziej mi się ten odcień podoba niż ten na odrestaurowanym Shermanie.

Futryna została z niewiedzy i chęci zrobienia tego modelu z jak najmniejszymi zmianami.
Tomek Hejmo

Postprzez martinello » środa, 13 czerwca 2012, 19:26

Tomek Hejmo napisał(a):... jak Tobie się widzi ten kolor na AVRE? ...

Zacytowałbym klasyczną wypowiedź sędziego modelarskiego widząc shermana Kol. Archanioła - "ZA JASNY" :D

Ten na oryginałku za to - bardzo mi się podoba. Choć model pewnie trzeba by malować nieco jaśniejszym odcieniem.

Z tego co pamiętam to amerykanie poszli po najmniejszej linii oporu i OD produkowali wykorzystując dwa naturalne barwniki - bodajże czarny i jakiś ugier czy ochrę. Spróbuj pomieszać takie farbki (np. plakatowe) i zobacz co wyjdzie. Stawiam że kolor będzie szaro - buro - zielony...

martinello

Postprzez Tomek Hejmo » środa, 13 czerwca 2012, 20:53

Tylko że to są 2 kompletnie różne kolory - AVRE jest "ciepły", coś jak mieszanka Khaki i OD, a ten na Shermanie jest zgniłozielony. I wybierz tu dobry :mrgreen: To czy on będzie nieco jaśniejszy czy ciemniejszy to nie tragedia, jak ma być zupełnie odcień kopnięty jak jest w obecnym wydaniu.
Tomek Hejmo

Postprzez Tomasz Mańkowski » środa, 13 czerwca 2012, 21:41

Tomeczku,

Potrafisz czytać ze zrozumieniem słowo pisane?
Tomasz Mańkowski napisał(a):Lepsze, na moje oko, jest posługiwanie się fotkami pojazdów ( choćby i reanimowanych po latach ) niż fotkami modeli...

martinello napisał(a):Ten na oryginałku za to - bardzo mi się podoba. Choć model pewnie trzeba by malować nieco jaśniejszym odcieniem.

Moim zdaniem, oba Shermany ( modele ) pokazane w tym wątku, jak i Churchill AVRE ( też model ) mają na fotkach nie do końca trafione kolory...
A patrząc zarówno na fotkę oryginału, jak i wieczko puszki X816, to oba te kolorki ( z fotki, jak i z puszki ) są ewidentnie "ciepłe", a nie "zgniłe"...

martinello napisał(a):Głos w kwestii kolorystycznej :arrow: w dzisiejszych czasach (washe, biedronki, filtry itp) OD i SCC15 powinny chyba być malowane tym samym bazowym kolorem, a ewentualnie potem OD "ciągnąć" w kierunku szarego (czarny wash czy filtr ?) a SCC - zielonego (zielony wash czy filtr ?)

Ja "szary odcień" OD uzyskałem niegdyś wcierając BIAŁY pigment w pomalowany pojazd...
W przypadku Brytyjczyka, przy bazowym OD, starałbym się iść z washami czy pigmentami w kierunku ciepłych zieleni-brązów...
Ostatnio edytowano środa, 13 czerwca 2012, 21:46 przez Tomasz Mańkowski, łącznie edytowano 1 raz
Pozdrawiam TM
Obrazek
Tomasz Mańkowski

Postprzez martinello » środa, 13 czerwca 2012, 21:42

Tomek już chyba napisał o co chodzi.
Do mnie bardziej przemawia konkret (zdjęcie realnego pojazdu) niż model pomalowany farbką zapewne nic nie mającą wspólnego z rzeczywistością, za to (szczególnie po cieniowaniu) wywołującą miłe wrażenia w oglądających.

W ostateczności można oprzeć się na autorytetach (Mike Starmer and Mike Cooper) którzy tak definiują modelarskie odcienie SCC15 i OD w artykule "British Vehicle Camouflage":

S.C.C. 15 Olive Drab.
Mix: 150 + 159 + 33 in ratio 5:5:2. A reasonable match is 159 + 33 in ratio 8:1. Dyed tilts can be represented by Humbrol 150.
In use: Introduced April 1944 in A.C.I. 533 as new basic colour with or without S.C.C.1A or 14 disruptive paintwork as M.T.P.46 for operations in N.W.Europe and Italy.
Description: Fresh olive drab, a very dark drab inclined towards green. Unlike the US colour which it resembles when new, this fades green. Noticeable contrast with black and less so with S.C.C. 1A. Definitely NOT blue-green or like any Humbrol colours.

No.319/ No.9 Olive Drab.
Mix: 159 + 33 in ration 11:2 or Humbrol 155 + Revell 42 in 1 : 1 for true colour, adding more Humbrol 155 gives a good faded average. When fresh it is close to British S.C.C. 15 Olive Drab.
In use: 1860 – 1970. But 1941– 45 on Lend lease equipment on its own or in Italy with Light Mud and rarely black.
Description: Varies with manufacturer and fading. FS595A 34087 in some version is too brown and light, despite being widely cited as a match.
Nearest is FS595B 33070 a dark drab with a green hint when new , fading brown or grey in use.

Próbka :arrow: http://www.colorserver.net/showcolor.asp?fs=33070

Popatrz na zdjęcia zachowanych pojazdów np. na tej stronie http://the.shadock.free.fr/sherman_minu ... iants.html
...Ileż tu ocieni,od zielonawych po szarawe...

martinello

Postprzez Tomek Hejmo » czwartek, 14 czerwca 2012, 00:14

Dopóki Wy, znawcy tematu się wypowiadacie, to staram się dowiedzieć jak najwięcej. Jak Wam się znudzi wałkowanie tematu w te i we wte to dacie znać albo po prostu przestaniecie odpowiadać ;o)

Marcin, dzięki za próbkę.

Dodatkowe pytanie - Dragon każe nałożyć 2 komplety oznaczeń (liść klonowy i numer) na przód i tył. Na zdjęciu z tyłu ich nie ma, pytanie więc - z przodu kłaść czy nie?
Tomek Hejmo

Re: Sherman Firefly IcH DML 1:35

Postprzez Tomek Hejmo » sobota, 16 czerwca 2012, 02:21

Po biedronce. Ciężko się fotografuje model pokryty błyszczącym lakierem nawet przy rozproszonym świetle.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Teraz emalia Revella w kolorze Gelb-Olive i jazda. Podejrzewam, że do idealnego odcienia go nie doprowadzę, ale powinno być lepiej.

Przy okazji pobawiłem się nieco namiotem bezcieniowym - jak oceniacie zdjęcia?

Obok w bólach powstaje to
Obrazek
Tomek Hejmo

Postprzez Tomek Hejmo » sobota, 16 czerwca 2012, 22:34

Już nie bardzo wiem co zrobić, żeby lepiej wyglądał. Na ostatnim zdjęciu widać kolory którymi filtrowałem. Może trochę brązu?

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Tomek Hejmo

Postprzez martinello » sobota, 16 czerwca 2012, 23:05

szwarzgruena odstaw i nie używaj - za zimy i za bardzo butelkowy. Tylko oliwka. A może pomaluj jeszcze raz ?

Numery które nakleiłeś jakieś takie dziwne, jakby ze skali 1:16 i krój mają nienaturalny...
...skąd je wytrzasnąłeś ?

martinello

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat