1932 Cadillac Town Car

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

1932 Cadillac Town Car

Postprzez MasterJanek » środa, 30 maja 2012, 18:50

Witam, chciałbym zaprezentować wam mój nowy model, a właściwie stary model po przeróbkach. Jednak najpierw chciałbym opowiedzieć wam jego burzliwą historię.
Otóż był to mój pierwszy model. Tak, to pierwszy model jaki skleiłem :) . Najpierw był biały lakier, potem stwierdziłem, że lepiej będzie wyglądał na czerwono i pomalowałem na czerwono. Następnie model przechodził kilka zmian jak np. usunięcie zapasowych kół z boku i dodanie jednego z nich z tyłu, poza tym od modelu często coś odpadało(popełniłem kilka błędów przy klejeniu). Kleiłem słabym klejem wamod i kropelką. Zapaćkałem chromy, szyby i karoserię.
W modelu było tyle rzeczy zrobionych nieprecyzyjnie że po przeanalizowaniu błędów i przeczytaniu kilku artykułów o modelach cywilnych, odłożyłem go i kleiłem następne modele z uwzględnieniem porad co do modeli cywilnych. I tak np. w następnym modelu światła i szyby kleiłem na wikol a nie na kropelkę, kupiłem nowy klej do modeli, a karoserię pryskałem ze spray-a a nie malowałem z pędzla(jak na tym modelu). Po pewnym czasie powróciłem do tego modelu i postawiłem sobie za cel odnowienie go. Dostał nowy czerwony kolor, naprawiłem kilka rzeczy.
W końcu jednak stwierdziłem, że i tak nie da się tego modelu naprawić. Chociażbym nie wiem co zrobił, to będzie wyglądał jak przypudrowany gruchot.
Odstawiłem go ponownie. W międzyczasie zalogowałem się na pwm i tu zobaczyłem prace Adasia i volkswagena Siary. To z tych modeli zaczerpnąłem inspirację i znowu, po raz 4 wziąłem Cadillaca na warsztat. Wymalowałem rdzę, porobiłem rdzawe zacieki, dodałem kilka detali, "zbiłem szybę" wykonałem otarcia lakieru, itp. Teraz jestem naprawdę zadowolony z uzyskanego efektu. Teraz model nie udaje na siłę, że jest ok. Po prostu wygląda na wieloletni wóz, noszący ślady eksploatacji. To chyba tyle, zapraszam do oglądania i komentowania. :)

Fotki:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Fotki "w plenerze"

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Już czuję, że Adas na pewno się wypowie. ;o)
Zachęcam do komentowania i oceniania. :) Każda porada i uwaga mile widziana.
MasterJanek

Reklama

modele polskich samolotów

Re: 1932 Cadillac Town Car

Postprzez Mecenas...Kolekcjoner... » środa, 30 maja 2012, 20:00

Moze troszke mało realne aby taki Cadillac, był w takim stnie :-/
Mecenas...Kolekcjoner...

Postprzez MasterJanek » środa, 30 maja 2012, 20:07

Może mało prawdopodobne, ale zawsze możliwe. Na stronkach typu otomoto czy mobile eu można często spotkać super cadillaki z lat 50-70 w stanie prawie zawsze gorszym niż też mój. :)

Zachęcam do komentowania i oceniania. Wszelkie uwagi i porady mile widziane. :)
MasterJanek

Postprzez Macio4ever » piątek, 22 czerwca 2012, 10:23

Ubrudzenie czy rdza jest zawsze możliwa natomiast osiągnięty przez Ciebie efekt mnie osobiście nie przekonuje. Uważam, że może to być kwestia niedokładnego wykończenia i zbyt mocnych (poza skalą) efektów zniszczenia.
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez piotr dmitruk » piątek, 22 czerwca 2012, 10:31

Buda poobijana, a zderzaki i koła nowiuśkie.
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez SHERMAN222 » niedziela, 24 czerwca 2012, 20:59

Wozek ma niezły klimat, kojarzą mi się samochody z mafii 1

czy dobrze widzę, czy on ma skrzywiene koło z prawej strony, z tyłu
Rdza i wgniecenia+anatomia cywili http://www.accidenti-a-me.com/
trochę zdjęć : http://www.panzerpunkt.info/index.html
http://www.youtube.com/watch?v=InRDF_0l ... re=related
☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭
SHERMAN222

Postprzez MasterJanek » piątek, 3 sierpnia 2012, 20:07

Co do zniszczeń poza skalą to przecież tutaj jedyną zniszczoną rzeczą jest szyba, reszta to rdza, której na samochodzie może być dużo ze względu na zaniedbanie. :) Koła nowe bo to nie ma być gnijący w lesie wrak tylko jeżdzący pojazd nadgryziony przez rdzę. Co do zderzaków to może po prostu właściciel założył nowe bo ma w planach orestaurowanie samochodu a zaczął od nich. :)
MasterJanek

Postprzez KomandorG » wtorek, 18 września 2012, 08:18

Brakuje mi tylko wgniecenia jeszcze.
KomandorG

Powrót do Pojazdy cywilne - galeria ukończonych modeli