Hawker Typhoon Mk.IB, Hasegawa 1/48- standard

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Hawker Typhoon Mk.IB, Hasegawa 1/48- standard

Postprzez nariman » poniedziałek, 2 kwietnia 2012, 16:18

kugelblitz napisał(a):"Plasteline UHU " można kupićw marketach budowlanych (ale nie wiem czy w każdym), ja kiedyś w Liroyu kupiłem, sklepach dla plastyków, niektórych papierniczych.

A czy to jest polski produkt czy za granica też można go dorwać??
nariman

Reklama

Postprzez nariman » sobota, 7 kwietnia 2012, 21:46

Witam, założyłem sobie na ten tydzień pewien plan. Miało być zamknięcie kabiny, pasy inwazyjne itd...itd... .
Niestety nie udało się :cry: . Udało się jednak zrobić dwie rzeczy które juz od dawna mnie męczyły:
- pomalować przestrzeń pod kokpitem
- zrobić Tajfunowi nóżki
Przy okazji malowania, prysnąłem miejsca poszczególnych połączeń, i trzeba będzie jeszcze podszlifować i podszpachlować
Obrazek
Obrazek
Obrazek
A z goleni jestem bardzo zadowolony, cały tydzień o nich myślałem, "robić czy nie", w końcu zrobiłem i jak na pierwszy raz to moim zdaniem wyszło oki :mrgreen:
Obrazek
Zaczynam myśleć jak ugryźć pasy inwazyjne, o ile na skrzydłach nie powinno być problemu, o tyle na kadłub... No nic pożyjem, poprubujem...

Na koniec,
Wesołego Alleluja, mokrego dyngusa i bogatego zajca :!:
nariman

Postprzez nariman » poniedziałek, 16 kwietnia 2012, 20:12

Witam, mały upgrade tematu. Zamknięta kabina, wydechy na swoich miejscach, rakiety pomalowane, zrobiłem również szadołing i pomalowałem na czarno miejsca gdzie będą pasy inwazyjne :mrgreen:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Termin goni, a jeszcze tyle pracy trzeba włożyć :roll: , mam nadzieję, że się wyrobię.
Pozdrawiam
nariman

Postprzez Arcturus » wtorek, 17 kwietnia 2012, 06:12

Jak malujesz wnęki kół i wewnętrzne ich osłony? Też mam Typhoona na warsztacie, a zdania co do malowania tych elementów są podzielone. Ja pooglądałem trochę zdjęć i wydaje mi się, że najczęściej były w takim kolorze jak dolna część płatowca, a golenie podwozia były w kolorze metalu, i tak zamierzam pomalować swojego. Robię też otwarte klapy i tu kompletnie nie ma informacji (zresztą nie widziałem fotki Typhoona z opuszczonymi klapami na ziemi), wiec chyba pociągnę je zielonym od kokpitu, żeby ożywić wygląd. Gratuluję dotychczasowych wyników i zazdroszczę rakiet (ja kupiłam zestaw car-door, i zawiera tylko bomby :().
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Postprzez Adam » wtorek, 17 kwietnia 2012, 07:53

Ja do malowania pasów na kadłubie proponowałbym postąpić tak. Zaznaczyć ołówkiem np. na górze i na dole kadłuba miejsca malowania pasów. Następnie cienką taśmą Tamijowską połączyłbym wcześniej zaznaczone miejsca. Przestrzeń, która ma być niemalowana zamaskować maskonem. Po nałożeniu jednego koloru podobną metodą maskujemy tę część, która ma być niemalowana. Moim zdaniem im cieńszą taśmę użyjesz tym lepiej powinna się ułożyć.
Adam
Obrazek
Adam

Postprzez skusz » wtorek, 17 kwietnia 2012, 12:39

Dlaczego najpierw czarny? Może być ciężko białym teraz pomalować.
Pozdrawiam Sławek Kusz
Portfolio : http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=207&t=20734
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
skusz

100-lecie Niepodległości

Postprzez nariman » wtorek, 17 kwietnia 2012, 20:31

Arcturus napisał(a):Jak malujesz wnęki kół i wewnętrzne ich osłony? Też mam Typhoona na warsztacie, a zdania co do malowania tych elementów są podzielone. Ja pooglądałem trochę zdjęć i wydaje mi się, że najczęściej były w takim kolorze jak dolna część płatowca, a golenie podwozia były w kolorze metalu, i tak zamierzam pomalować swojego. Robię też otwarte klapy i tu kompletnie nie ma informacji (zresztą nie widziałem fotki Typhoona z opuszczonymi klapami na ziemi), wiec chyba pociągnę je zielonym od kokpitu, żeby ożywić wygląd. Gratuluję dotychczasowych wyników i zazdroszczę rakiet (ja kupiłam zestaw car-door, i zawiera tylko bomby :().

Miałem zamiar zrobić wnęki i golenie w tym samym kolorze, tzn. srebrnym, nie mam pod ręką planów akurat ale chyba własnie tak jest w instrukcji. Klapy dam po zamykane bo zestaw nie pozwala na ich otwarcie a nie chce mi się samemu ich robić :oops: , więc w kwestii klap Ci nic nie podpowiem. A czy ja wiem czy jest czego gratulować, a rakiet niema co zazdrościć, ja mam zaczepy do bomb a bomb niema :(. Cóż, producenci chcą zarobic :P

Adam napisał(a):Ja do malowania pasów na kadłubie proponowałbym postąpić tak. Zaznaczyć ołówkiem np. na górze i na dole kadłuba miejsca malowania pasów. Następnie cienką taśmą Tamijowską połączyłbym wcześniej zaznaczone miejsca. Przestrzeń, która ma być niemalowana zamaskować maskonem. Po nałożeniu jednego koloru podobną metodą maskujemy tę część, która ma być niemalowana. Moim zdaniem im cieńszą taśmę użyjesz tym lepiej powinna się ułożyć.
Adam

Skorzystam z tej opcji ale tylko połowicznie, mam zamiar odrysować czarne części pasów i zrobić je z taśmy tamiya. Potem wkleję je na swoje miejsce. Pasy mają 8mm grubości, więc odmierzę tak jak mówisz ich grubość z góry i dołu od krawędzi czarnego pasa i połączę je wąskim np.2mm-owym kawałkiem taśmy, no i zobaczymy co z tego wyjdzie :mrgreen: Oczywiście taśmę sam sobie dotnę na wymiar, no i nie użyje maskola. Mam taki z Mr.Gunze ale zawsze mi zmienia kolor farby na jaki go nałożę, choć ciekawe czy z czarnym też by tak było :roll: :?:

skusz napisał(a):Dlaczego najpierw czarny? Może być ciężko białym teraz pomalować.

Pożyjem, zobaczym, ;o) ja nigdy nie używam czystej białej farby, zawsze biorę, białą i szarą i mieszam je w takiej proporcji aby była bardziej biała niż szara, tak robiłem pasy w P-51 i wyszły cacy. Nie wiem dlaczego, ale białą farbą jakoś ciężko się maluje, słabo się lepi, słabo kryje, słabo w ogóle z areo wylatuje :evil:
nariman

Postprzez Jacek Bzunek » wtorek, 17 kwietnia 2012, 23:27

nariman napisał(a):Nie wiem dlaczego, ale białą farbą jakoś ciężko się maluje, słabo się lepi, słabo kryje, słabo w ogóle z areo wylatuje :evil:

Polecam Mr. Base White Gunze.
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Postprzez nariman » niedziela, 22 kwietnia 2012, 20:35

Witam, jak to weekend, było trochę czasu żeby updatować warsztat. A tak to było:
-Tata, czy mi się wydaję czy Ty idziesz malować zeberkę na Hawk Typhonku??
Obrazek
-tak dobrze Ci się wydaje synku :mrgreen:
-tatku a ja chyba miałem Ci pomagać chyba :?: :evil:
Obrazek
-no dobra choć.
I tak z małym pomocnikiem udało się pomalować "zeberkę".
Obrazek
Obrazek
Obrazek
-Tatku nie zapomnij podziękować panu Adamowi za podsunięcie pomysłu z pasami na kadłub
-Nie zapomne :mrgreen:

Dzięki za ten pomysł z pasami panie Adamie :!: :D

Pozdrawiam.
nariman

Postprzez nariman » niedziela, 24 czerwca 2012, 21:43

Witam, niestety nie udałomi się go skończyć w terminie przewidzianym w konkursie, jednak mam zamiar prowadzić warsztat dalej. Więc proszę moderatorów o przeniesienie wątku do zwykłego działu warsztatowego :mrgreen:
Udało się wygospodarować trochę czasu więc maleńki postęp w projekcie:
Obrazek
Obrazek
Pomalowałem dziś kołpak śmigła i pas w kolorze SKY, oczywiście do kołpaka poprzyklejały się jakies g....a,
musiałem też obczaić jak wyszły te pasy inwazyjne i jest całkiem nieźle, zdzierając z nich taśmę zrobiłem parę uszkodzeń pazurami ale to nic strasznego.

Pozdrawiam
nariman

Postprzez Jacek Bzunek » niedziela, 24 czerwca 2012, 21:56

Dziwna kolejność-malowanie kołpaka przed wycięciem z ramki.
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Postprzez nariman » niedziela, 24 czerwca 2012, 21:59

Jacek Bzunek napisał(a):Dziwna kolejność-malowanie kołpaka przed wycięciem z ramki.

"Spoko koko, mówi lis jak do kurnika wchodzi" :mrgreen:
Tzn. zrobie tak że nie będzie widać nic :P
nariman

Postprzez Adam » poniedziałek, 25 czerwca 2012, 08:44

nariman napisał(a):-Tatku nie zapomnij podziękować panu Adamowi za podsunięcie pomysłu z pasami na kadłub
-Nie zapomne :mrgreen:

Dzięki za ten pomysł z pasami panie Adamie :!: :D

Pozdrawiam.

Proszę bardzo. :mrgreen:
Wstyd mi :oops: że dopiero teraz się odzywam, ale w mniędzy czasie miałem remont mieszkania, kupę wyjazdów służbowych i musiał umknąć mi ten wątek.
Adam.
Obrazek
Adam

Postprzez nariman » poniedziałek, 25 czerwca 2012, 15:51

Proszę bardzo. :mrgreen:
Wstyd mi :oops: że dopiero teraz się odzywam, ale w mniędzy czasie miałem remont mieszkania, kupę wyjazdów służbowych i musiał umknąć mi ten wątek.
Adam.

Nie ma się czego wstydzić, mi ten wątek też umkną przez co nie zmieściłem się w ramach czasowych konkursu :oops:
nariman

Postprzez nariman » niedziela, 5 sierpnia 2012, 21:07

Hej, powoli acz kolwiek, do przodu idę z projektem ex konkursowym. Oto co udało się zrobić przez ostatni miesiąc:
Śmigło gotowe:
Obrazek
Położyłem pierwszy kolor kamuflarzu:
Obrazek
Obrazek
I to tyle, może kiedyś skończę ;o)
nariman

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat