Panhard 178 B RPM+PART+ARMO 1/72

Budujesz modele w 'małej' skali, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Panhard 178 B RPM+PART+ARMO 1/72

Postprzez temir2 » czwartek, 28 czerwca 2012, 15:13

Witam!

Tym razem ofiarą kolejnej edycji zabawy pt.”Zróbmy sobie czołg” padnie model tytułowego francuskiego samochodu pancernego Panhard 178B z wieżą FL-1( produkcji powojennej ) w wykonaniu rodzimego RPMu:

Obrazek

Prezentacja ofiary:

Wewnątrz pudełka znajdujemy trzy ramki z częściami + arkusik kalkomanii oraz czytelną i przejrzystą instrukcję montażu:

Obrazek

Producent przewidział cztery wersje oznakowania pojazdu: po dwa z Indochin i z Algierii – wszystkie w jednorodnym zielonym kamuflażu.

Zestaw prezentuje typową dla tego producenta jakość – dotyczy to zarówno jakości tworzywa, odwzorowania detali jak i spasowania części (postaram się to nieco rozwinąć w trakcie opisu prac nad modelem).

W celu większego urozmaicenia sobie zabawy postanowiłem wzbogacić delikwenta o dodatki w postaci dedykowanego zestawu blaszek PARTa i aluminiowej lufy ARMO:

Obrazek

Tak zaopatrzony mogłem przystąpić radośnie do zabawy czego efekty przedstawiają się następująco (ofiara wygolona i wydepilowana w oczekiwaniu na oblachowanie):

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W tym momencie można już się pokusić o pierwsze spostrzeżenia i uwagi które poczyniłem w tej fazie budowy:
Pierwsza z uwag dotyczy spasowania wanny i boków kadłuba – szczególnie w jego tylniej części, w okolicy zasobników - bez brzydkich wyrazów nie poradzi :mrgreen: :twisted: .
Oprócz tego zestaw posiada też niestety kilka istotnych błędów w stosunku do oryginału – szczęśliwie w większości dość łatwych do skorygowania :

- brak pancernej osłony na jednym z wlotów powietrza do silnika: zamiast tego jest kratka (babola powtórzył PART):

Obrazek

- nieprawidłowy kształt osłon peryskopów
- brak jednej pary peryskopów – do obserwacji tylnej półsfery
- nieprawidłowe rozmieszczenie peryskopów dowódcy i strzelca
- za szeroka osłona jarzma armaty
- uproszczony bieżnik opon – ostatecznie może być

I to byłoby na razie tyle, ciąg dalszy niebawem.

C.d.n.

Pozdrawiam!
Piękna wieś Bulowice
temir2

Reklama

Re: Panhard 178 B RPM+PART+ARMO 1/72

Postprzez spiton » czwartek, 28 czerwca 2012, 15:39

To był bardzo wybiegający w przyszłość koncepcją projekt. Będę oglądał z dużym zainteresowaniem.
spiton

Postprzez Jendrass » piątek, 29 czerwca 2012, 11:38

Ehhh szkoda że P178 mie mieliśmy we wrześniu z nkm 20 mm narobiły by bajzlu w walce przeciw Panzerwaffe.
Chętnie będę zaglądał.
http://www.whiteeagle.net.pl
Projekty "C2P "Goerz" "Przyczepy WP 1939"
Jendrass

Postprzez Panzer » piątek, 29 czerwca 2012, 13:34

Jendrass napisał(a):Ehhh szkoda że P178 mie mieliśmy we wrześniu z nkm 20 mm narobiły by bajzlu w walce przeciw Panzerwaffe.
Chętnie będę zaglądał.

Pod warunkiem, że nasi wodzowie wiedzieliby jak ich używać przeciwko takim siłom zbrojnym jak Panzerwaffe. Jak historia uczy Francuzi też nie umieli.

Modelik wygląda całkiem udanie jak na RPM :) . Koła jak na naszą skalę to wielce zgrabne są.
Pozdrawiam, Radek
Obrazek
Panzer

Animal Planet

Postprzez Jendrass » piątek, 29 czerwca 2012, 13:47

Panzer napisał(a):Pod warunkiem, że nasi wodzowie wiedzieliby jak ich używać przeciwko takim siłom zbrojnym jak Panzerwaffe. Jak historia uczy Francuzi też nie umieli.

Walka z czołgami szła nam o wiele sprawniej niż Francuzom. Przed wybuchem wojny wprowadzono do WP kilka rodzajów bardzo nowoczesnych konstrukcji br.ppanc. które z powodzeniem użyto (czego nie można powiedzieć o FR). Oczywiście można mieć żal, że owego sprzętu było za mało lub że nie zawsze był należycie skoncentrowany ale nie można stawiać zrzutu, że nie było u nas pomysłu na obronę ppanc.

Porównanie do FR jest nietrafione.
Jendrass

Postprzez spiton » piątek, 29 czerwca 2012, 14:50

Nie chodzi o walkę z czołgami, tylko walkę z przeciwnikiem sprawnie uprawiającym wojnę manewrową.
spiton

Postprzez temir2 » poniedziałek, 2 lipca 2012, 00:09

Witam!

Na początek mała skrzynka odpowiedzi:

Jendrass napisał(a):Ehhh szkoda że P178 mie mieliśmy we wrześniu z nkm 20 mm narobiły by bajzlu w walce przeciw Panzerwaffe.

W tym wypadku przedmiotem zabawy jest wersja powojenna uzbrojona w armatę 47mm. Niemniej miłośnicy poloników też znajdą coś interesującego: pojazdy Panhard 178 począwszy od II serii produkcyjnej były wyposażone w peryskopy patentu inż. Gundlacha któren to wynalazek został przekazany walecznym francuzom w ramach wymiany myśli technicznej pomiędzy „sojusznikami”. Swoją drogą ciekawe co dostaliśmy w zamian ;o) ?

Tu - również mała ;o) - dygresja: konstrukcja pojazdu okazała się na tyle udana że pojazd załapał się na cztery różne wojny, produkcję (po zmodyfikowaniu) podjęto po IIWŚ i pozostawał jeszcze przez dwie dekady w użyciu. Całkiem nie źle.

A teraz już kolejna odsłona dramatu w której można zobaczyć iż model osiągnął swój (chyba :?: ) ostateczny wygląd:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jak widać podjąłem wyzwanie i wymieniłem błotniki. Moim zdaniem warto.
Po za tym z istotniejszych zmian jakie przeprowadziłem to:
- zwęziłem osłonę jarzma armaty
- wymieniłem lufę choć ARMOwska wydaje mi się być ciut za cienka jak na 47mm puszkę ale może to tylko takie wrażenie...
- zrobiłem nową osłonę na wlocie powietrza do silnika
- wykonałem od podstaw peryskopy ( ów patent inż. Gundlacha)
- ...instalację antenową
- oraz trochę różnych drobnych dupereli.
Odpuściłem sobie wymianę drzwi na blaszane – wykorzystałem zestawowe, pocieniając je do odpowiedniej grubości. Zdecydowałem się też na pootwieranie niektórych włazów i klap.
Natomiast poddałem się z dorabianiem mnóstwa brakujących nitów – bo cały pojazd niczym „Sołdek” był na nitach :lol: .
Przy okazji poczyniłem parę spostrzeżeń:
PART dał ciała nie umieszczając w swoim zestawie blaszki z nazwą producenta pojazdu – szkoda :twisted: ...Oprócz tego chcąc wykonać model z kołem zapasowym trzeba odpowiednio zmodyfikować błotnik – PART niestety przekalkował go ślepo z zestawu dla pojazdu w wersji podstawowej: zbyt późno na to wpadłem i żal mi było pruć gotowe :twisted: ...Brak jest również pancernych zasuwek na szczelinach obserwacyjnych – otwory w częściach PARTa trzeba zaślepić samemu :( .

C.d.n.

Pozdrawiam!
Piękna wieś Bulowice
temir2

Postprzez Jendrass » poniedziałek, 2 lipca 2012, 05:54

temir2 napisał(a):W tym wypadku przedmiotem zabawy jest wersja powojenna uzbrojona w armatę 47mm. Niemniej miłośnicy poloników też znajdą coś interesującego: pojazdy Panhard 178 począwszy od II serii produkcyjnej były wyposażone w peryskopy patentu inż. Gundlacha któren to wynalazek został przekazany walecznym francuzom w ramach wymiany myśli technicznej pomiędzy „sojusznikami”. Swoją drogą ciekawe co dostaliśmy w zamian ;o) ?

Hej

Ciekawa to informacja, nie znałem tej historii o przekazaniu osprzętu patentu inż. Gundlacha. Nie wiem jak to do końca rozegrano de iure, ale np. ZSRR przywłaszczył sobie paten inż. Gundlacha i przez całą wojnę kopiował to rozwiązanie do potęgi. Gundlach wytoczył Sowietom sprawę dot. wykorzystania patentu i ... wygrał ;) Może więc chodziło bardziej o sprzedaż praw, niż przekazanie "za damkę". Rzecz warta sprawdzenia.

Model cóż... dla mnie cacuszko się zanosi ;)
Jendrass

Postprzez Panzer » poniedziałek, 2 lipca 2012, 08:55

Temir powiedz mi jak ze spasowaniem modelu, bo tak patrzę i patrzę i szpachli jakoś mało widzę, podobnie jak i innych znaczących śladów ingerencji skalpeli i pilników. Dorobione detale jak zwykle pierwsza klasa: w klasyfikacji ogólnej kategoria "zegarmistrzowska" :) Jak pogiąłeś tak skomplikowane kształty jak błotniki?
Pozdrawiam, Radek
Obrazek
Panzer

Animal Planet

Postprzez subgrafik » poniedziałek, 2 lipca 2012, 15:21

Fachowa robota

P
You need nothing to be happy. You need something to be sad.
~ Mooji.
subgrafik

Postprzez temir2 » poniedziałek, 2 lipca 2012, 23:59

Witam!

Jendrass napisał(a):Ciekawa to informacja, nie znałem tej historii o przekazaniu osprzętu patentu inż. Gundlacha. Nie wiem jak to do końca rozegrano de iure, ale np. ZSRR przywłaszczył sobie paten inż. Gundlacha i przez całą wojnę kopiował to rozwiązanie do potęgi. Gundlach wytoczył Sowietom sprawę dot. wykorzystania patentu i ... wygrał ;) Może więc chodziło bardziej o sprzedaż praw, niż przekazanie "za damkę". Rzecz warta sprawdzenia.

To miała być jak wspomniałem „wymiana” w ramach „zacieśniania sojuszy za pięć dwunasta” i stąd moje zainteresowanie tym co my dostatliśmy w zamian. Mam nieodparte wrażenie że było jak zawsze czyli „ my im wsio, oni nam g...” :mrgreen: . Co do sowietów to wiadome – biorą co chcą nie pytając nikogo o zgodę...

Wracając do głównego tematu:

Panzer napisał(a):Temir powiedz mi jak ze spasowaniem modelu, bo tak patrzę i patrzę i szpachli jakoś mało widzę, podobnie jak i innych znaczących śladów ingerencji skalpeli i pilników.

Spasowanie elementów kadłuba z powodu braku jakichkolwiek kołków montażowych czy czegoś podobnego sprawiło że klejąc to do kupy nader często odwoływałem się do profesji pań nie ciężkich obyczajów :twisted: . Najgorzej sprawa wygląda w okolicach zasobników za tylnym kołem – tu trzeba się trochę napocić i mocno popracować pilnikiem :evil: . Po za tym pomęczyłem się jeszcze nieco przy wieży.
Generalnie dużo jest opiłowywania i szlifowania przed sklejeniem żeby ww. części ze sobą spasować. Pewną osłodę stanowi brak jam skurczowych, śladów po wypychaczach i przesunięciach form na wypraskach czym można wytłumaczyć stosunkowo niewielkie zastosowanie szpachli.

Panzer napisał(a):Jak pogiąłeś tak skomplikowane kształty jak błotniki?

Dorobiłem się zginarki.

Pozdrawiam!
Piękna wieś Bulowice
temir2

Postprzez Panzer » wtorek, 3 lipca 2012, 07:29

temir2 napisał(a):
Dorobiłem się zginarki.

Kurczę, ja też coraz bardziej tęsknym wzrokiem spoglądam na stronę M-Zone. Możesz zdradzić firmę i rozmiar tego ustrojstwa, które posiadasz? Chętnie bym też poznał Twoją opinię o tym urządzeniu w odniesieniu do naszej skali.
Pozdrawiam, Radek
Obrazek
Panzer

Animal Planet

Postprzez temir2 » wtorek, 3 lipca 2012, 22:13

Witam!

Panzer napisał(a):Kurczę, ja też coraz bardziej tęsknym wzrokiem spoglądam na stronę M-Zone. Możesz zdradzić firmę i rozmiar tego ustrojstwa, które posiadasz?

Obrazek

Producenta nie pomnę za chińskiego boga :oops: ale nie pochodzi z ww. sklepu, to to było nabyte za granicą.

Panzer napisał(a):Chętnie bym też poznał Twoją opinię o tym urządzeniu w odniesieniu do naszej skali.

Bardzo subiektywnie:
O ile dla „większej skali” jest to wyposażenie obowiązkowe to przy „jedynej słusznej” jest to już dobro z gatunku „luksusowych” i nieco „zbytkownych” ze względu sporadyczność zastosowania przy dość wysokiej cenie zakupu :-/ .
Drobne elementy – a z takimi najczęściej mam do czynienia - bez najmniejszego problemu zginam płaskoszczypami a przy bardziej skomplikowanych kształtach i tak sporządzam indywidualne „kopyto” lub szablon.

Pozdrawiam!
Piękna wieś Bulowice
temir2

Postprzez Panzer » środa, 4 lipca 2012, 06:22

Dzięki bardzo za kilka słów i fotogram. Ja ciągle, jak to mówił baca, wahom sie. Z jednej strony patrzę na błotniki do BT, a z drugiej - no właśnie, co potem będę tym giął? Pytanie mam jeszcze takie: czy próbowałeś giąć tym blaszkę alumną z puszki, czy jakąś inną?
Pozdrawiam, Radek
Obrazek
Panzer

Animal Planet

Postprzez temir2 » środa, 4 lipca 2012, 21:51

Witam!
Panzer napisał(a):Dzięki bardzo za kilka słów i fotogram...Pytanie mam jeszcze takie: czy próbowałeś giąć tym blaszkę alumną z puszki, czy jakąś inną?

Nie – jak do tej pory „opędzam” takowe płaskoszczypami.

Panzer napisał(a):Ja ciągle, jak to mówił baca, wahom sie. Z jednej strony patrzę na błotniki do BT, a z drugiej - no właśnie, co potem będę tym giął?

Tu można sobie obejrzeć że jest to wykonalne przy zastosowaniu metod „konwencjonalnych”:
http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=87&t=7782

Pozdrawiam!
Piękna wieś Bulowice
temir2

Następna strona

Powrót do Pojazdy wojskowe w skali 1:72 i mniejsze - warsztat