Latający P.11 "Legendy lotnictwa"

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Re: Latający P.11 "Legendy lotnictwa"

Postprzez Kuba P. » środa, 11 lipca 2012, 12:46

A ja cieszę się niezmiernie, że znów na początku sierpnia w sobotę pojadę sobie do MLP na cały dzień i będę się napawał wspaniałością tego miejsca.

O tak nieco nie na temat, ale postanowiłem się spontanicznie podzielić radością :)
Kuba P.

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez ivn » środa, 11 lipca 2012, 17:44

faktycznie ma taki jakis niepowtarzalny (polski - w znaczeniu pozytywny) klimat. Nigdzie indziej tego nie doswiadczylem....

Jest niezle skoro dzieje sie cos pozytywnego. Piekny teren i p... komercyjni inwestorzy ( malo i malo, na Saharze jest duzo piasku wystarczy dodac troche cementu i wody, a bedzie parking na miliony samochodow, nstepnie to juz pryszcz na d, postawic super, super, super market z blachy falistej i jestesmy w domu ;) )

pozdrawiam
ivn
ivn

Postprzez jasio-g » środa, 11 lipca 2012, 18:56

Czarny napisał(a):Jasio, wszyscy znamy MLP wiemy jak wygląda i jaki wkład w zachowanie spuścizny lotnictwa ma. Z twoich słów wyłania się wręcz idylliczna wizja muzeum które zrobiło by wszystko tylko brakuje mu kilku milionów. Każdy kto zna tą placówkę z bliska wie, że jest to obraz szczerze przesadzony...

Na moje pytanie z poprzedniego postu nie odpowiedziałeś, a szczerze ciekaw jestem czy nadzór nd tymi pracami był.

Bo po prostu nie wiem, ale skoro teren wpisany w rejestr zabytków, to pewnie nadzór był. Nie jestem pracownikiem muzeum, tylko fanem szmatopłatów więc wszystkiego nie wiem. Też chciałbym, by wszystkie samoloty były pod dachem. Ale realia są jakie są. A czy obraz jest przesadzony - może, ale pamiętam to muzeum jak wyglądało w latach siedemdziesiątych ubiegłego wieku. W porównaniu z tamtym okresem to skok na inną planetę.
jasio-g

Postprzez Sparrow » środa, 11 lipca 2012, 19:24

Też pierwszy raz byłem tam pod koniec lat siedemdziesiątych. Szczerze mówiąc, byłem zawiedziony. Z jednej strony zobaczyłem P.11c i Spitfire'a, z drugiej strony większość samolotów stała na sflaczałych oponach i była pokryta grubą warstwą kurzu. Na dodatek obowiązywał zakaz fotografowania. Teraz, to rzeczywiście inna planeta.
Sparrow
Sparrow

Postprzez malinowski » wtorek, 27 listopada 2012, 12:28

na warsztacie:
Obrazek
malinowski

Postprzez Sparrow » wtorek, 27 listopada 2012, 23:49

Może dzięki projektowi Fundacji Legendy Lotnictwa krakowska jedenastka doczeka się kół o właściwej średnicy. Może być to zapłata "w naturze" za udostepnienie oryginału do pomiarów. Ciekawe, czy trzeba będzie wyprodukować nowe opony, czy tę może znajdzie się jakiś zamiennik?
Sparrow
Sparrow

Postprzez malinowski » środa, 28 listopada 2012, 08:23

Myślę że przy dzisiejszych technologiach zrobienie dobrych opon nie jest jakimś wielkim problemem.
na warsztacie:
Obrazek
malinowski

Postprzez Sparrow » środa, 28 listopada 2012, 19:34

Pewnie nie jest to problem techniczny, lecz finansowy. Nie znam się na produkcji opon, ale chyba trzeba zrobić coś w rodzaju formy, która odwzorowuje kształt opony i wzór bieżnika. Niezależnie od tego czy robisz dwie opony, czy dwieście. Chyba, że w oponach też można robić short runy.
Sparrow
Sparrow

Postprzez malinowski » czwartek, 29 listopada 2012, 08:29

Myślę że do muzealnego samolotu na wystawę można zrobić jakiś erzatz byleby dobrze wyglądał;)
na warsztacie:
Obrazek
malinowski

Postprzez Kuba P. » czwartek, 29 listopada 2012, 09:36

Ale tu chyba nie jest tylko kwestia opon ale całych kół?
Kuba P.

Postprzez Sparrow » czwartek, 29 listopada 2012, 16:40

Jasne, że chodzi o całe koła, ale o ile obręcz można wyciąć, wytoczyć w miarę bezproblemowo przez porządny warsztat mechaniczny, to wykonanie opon (w pełni użytkowych, nie na pokaz) wymaga zrobienia jakiegoś oprzyrządowania, form itd. W grę wchodzi tylko współpraca z firmami oponiarskimi.
Sparrow
Sparrow

Postprzez Aleksander » czwartek, 29 listopada 2012, 21:17

Na jednym ze zdjęć, na oponach kół "jedenastki" można zobaczyć napis "Dunlop" i rozmiar. Nie wiem, czy firma Dunlop jeszcze istnieje (jakiś czas temu na pewno była), ale jeżeli tak, to może można jej wejść na ambicję, żeby zrobiła coś w ramach wsparcia takiego projektu. To w końcu dużo mniej niż wyprodukowanie całego "Łosia".

Edit -w opisie jest, że ogumienie było firmy Stomil - to nawet chyba prostsze zwrócić się do nich z prośba o pomoc.
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez malinowski » piątek, 30 listopada 2012, 08:06

Coś mi się obiło o uszy że Stomil robił licencyjne opony Dunlopa.
na warsztacie:
Obrazek
malinowski

Postprzez ivn » wtorek, 4 grudnia 2012, 21:10

malinowski napisał(a):No to można zacząć jeździć;)

https://www.facebook.com/media/set/?set ... 087&type=3

i znowu to samo... a może w RedBull malnąć i po sprawie z kolorami ? Ludzie oglądają jakieś jotpegi na wypalonych elcedekach i dyskutują o kolorach. Fajnie. Ale po co ?
ivn

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste