Znalazłem jeszcze taki filmik jeżeli chodzi o przedział kierowcy:
http://www.youtube.com/watch?v=qoGg51J7f9sTym razem słów parę na temat wersji, którą zamierzam wykonać. W I poście napisałem, że będzie to wersja z Okinawy. Ale stwierdziłem, że ta wersja mimo ciekawego malowania nie do końca będzie ciekawa. Znalazłem gdzieś foto pojazdu, którego malowanie jest przedstawione w instrukcji (ten sam nr taktyczny). I z tego zdjęcia wynikało, że akurat ten pojazd był wyposażony w proste osłony karabinów nad silnikiem. Ja tymczasem chciałem mieć osłony bardziej "fikuśne" tj. te pół walce niby. Więc zacząłem grzebać w zgromadzonych materiałach no i znalazłem ciekawe zdjęcia 2 pojazdów z tej samej jednostki i plaży z okresu desantu na Iwo Jimę :

zdjęcia z magazynu Militaria XX wieku 4/2007
Jak widać osłony przy karabinach nad silnikiem mają kształt taki jaki chcę. I ilość modyfikacji jest nieznaczna bo oto co wyróżnia pojazd w takiej wersji (cyfra w nawiasie kwadratowym to odnośnik do zdjęcia na dole):
-> kamuflaż (dla każdego pojazdu inny układ plam - więc tu mogę pozwolić sobie na kreatywność)
-> oznaczenia [1] (specjalnie dla tego projektu zamówiłem kalki Bison Decals 35037, które zawierają oznaczenia dla jednego z pojazdów - A43; reszta oznaczeń z zestawu przyda się do przyszłych planowanych projektów)
-> dodatkowe przyspawane uchwyty na płytach będących dopancerzeniem boków kadłuba [2]
-> brak bocznych karabinów Browning cal 30 i kanistry w miejscu gdzie zazwyczaj leżały skrzynki amunicyjne Browningów [3]
-> niesymetryczne uzbrojenie od przodu tj. po prawej Browning 50 cal, po lewej 30 cal [4] (oba karabiny oczywiście wzbogacę lufkami z RB)
-> ładownia zawalona klasycznymi gratami typu skrzynie

Jutro model powinien otrzymać kolor bazowy tj ciemno oliwkowy.