Hawker Typhoon Mk.IA

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Hawker Typhoon Mk.IA

Postprzez Hugar » środa, 18 lipca 2012, 13:24

Witam. Mam w zamiarze budowę Typhoona Mk.Ia niestety nie posiadam zbyt wielu zdjęć:/ W sieci też nie ma ich zbyt dużo, także prosił bym o pomoc. Jeśli ktoś ma jakieś zdjęcia był bym bardzo wdzięczny za podesłanie ich pod adres: Zakrzewski096@o2.pl

Z góry dziękuję za pomoc :)
Hugar

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Hawker Typhoon Mk.IA

Postprzez Grzegorz2107 » środa, 18 lipca 2012, 13:35

Hugar napisał(a):Witam. Mam w zamiarze budowę Typhoona Mk.Ia niestety nie posiadam zbyt wielu zdjęć:/ W sieci też nie ma ich zbyt dużo, także prosił bym o pomoc. Jeśli ktoś ma jakieś zdjęcia był bym bardzo wdzięczny za podesłanie ich pod adres: Zakrzewski096@o2.pl

Z góry dziękuję za pomoc :)

Mk.Ia jest rzeczywiście dość rzadko spotykany. Również w publikacjach. I w zasadzie nie ma ( w mojej świadomości) jakiegoś dobrze udokumentowanego egzemplarza, czyli kilku fotek jednego samolotu. Jaki model masz zamiar budować?
Grzegorz2107

Postprzez Hugar » środa, 18 lipca 2012, 16:11

Przeróbka modelu Froga ( wiem wiem szkoda czasu i pracy) :) Właśnie nie wiem jaki by tu egzemplarz zrobić:/
Hugar

Postprzez Hugar » środa, 18 lipca 2012, 16:17

Obrazek Znalazłem taka fotkę jedną z niewielu :)
Hugar

Postprzez Grzegorz2107 » środa, 18 lipca 2012, 20:24

Hugar napisał(a): Znalazłem taka fotkę jedną z niewielu :)

Prochu ten R7614 nie wąchał, cała służba w Aeroplane and Armament Experimental Establishment Boscombe Down.

Mam jedno zdjęcie liniowego Mk.Ia w monografii Masona, ale jeszcze przed wcieleniem do jednostki, od czoła i nie widać np. jak wyglądała tylna część osłony kabiny.
W monografii Moczulskiego też jest jedno w locie, ale nie jest możliwe zidentyfikowanie jednostki. Są tam natomiast przykłady malowań z jednostek używających Typhoonów w początku ich służby.

Ja się zdecydowałem na R7580, bo ten był jeszcze w brązowozielonym kamuflażu.
Obrazek
Obrazek z hannantsa

Przeróbka modelu Froga ( wiem wiem szkoda czasu i pracy) :) Właśnie nie wiem jaki by tu egzemplarz zrobić:/

Jak masz oryginalnego Froga, a nie model z CCCP , gdy forma była już b.zniszczona, to nie jest to całkiem beznadziejna sprawa. Ja tam tego staruszka nawet lubię.
Grzegorz2107

Postprzez GrzeM » czwartek, 19 lipca 2012, 01:33

Przeróbka modelu Froga ( wiem wiem szkoda czasu i pracy)

Bez herezji mi tu, udowodnione zostało, że da się zrobić!
http://www.britmodeller.com/forums/index.php?showtopic=76803&hl=typhoon
http://www.britmodeller.com/forums/index.php?showtopic=234909052&hl=typhoon
Powodzenia! Będę śledził, tym bardziej, że A.
GrzeM

Postprzez Hugar » czwartek, 19 lipca 2012, 18:37

Grzegorz2107 napisał(a):
Hugar napisał(a): Znalazłem taka fotkę jedną z niewielu :)

Prochu ten R7614 nie wąchał, cała służba w Aeroplane and Armament Experimental Establishment Boscombe Down.

Mam jedno zdjęcie liniowego Mk.Ia w monografii Masona, ale jeszcze przed wcieleniem do jednostki, od czoła i nie widać np. jak wyglądała tylna część osłony kabiny.
W monografii Moczulskiego też jest jedno w locie, ale nie jest możliwe zidentyfikowanie jednostki. Są tam natomiast przykłady malowań z jednostek używających Typhoonów w początku ich służby.

Ja się zdecydowałem na R7580, bo ten był jeszcze w brązowozielonym kamuflażu.
Obrazek
Obrazek z hannantsa

Jak masz oryginalnego Froga, a nie model z CCCP , gdy forma była już b.zniszczona, to nie jest to całkiem beznadziejna sprawa. Ja tam tego staruszka nawet lubię.

Właśnie chyba brązowo-zielone malowanie zrobię:)
GrzeM napisał(a):
Przeróbka modelu Froga ( wiem wiem szkoda czasu i pracy)

Bez herezji mi tu, udowodnione zostało, że da się zrobić!
http://www.britmodeller.com/forums/index.php?showtopic=76803&hl=typhoon
http://www.britmodeller.com/forums/index.php?showtopic=234909052&hl=typhoon
Powodzenia! Będę śledził, tym bardziej, że A.

;o) Lubie FROGA/NOVO mam kilka modeli na warsztacie:P:P
Hugar

Postprzez Hugar » czwartek, 19 lipca 2012, 18:48

Obrazek

Obrazek

Trafiłem dziś na takie coś. Hmmmm dość ciekawe a co najważniejsze przeszklona tylna część osłony kabiny :)
Hugar

Postprzez Grzegorz2107 » czwartek, 19 lipca 2012, 19:56

Hugar napisał(a):Trafiłem dziś na takie coś. Hmmmm dość ciekawe a co najważniejsze przeszklona tylna część osłony kabiny :)

Z tą wcześniejszą wygląda dla mnie ciekawiej. Nie jest to trudne do zrobienia, a może w wypadku kiepskiej oryginalnej części przezroczystej znacznie lepiej się prezentować w końcowym efekcie, o ile nie zamierzasz tłoczyć nowej osłonki.
Grzegorz2107

Postprzez Hugar » czwartek, 19 lipca 2012, 20:01

Grzegorz2107 napisał(a):
Hugar napisał(a):Trafiłem dziś na takie coś. Hmmmm dość ciekawe a co najważniejsze przeszklona tylna część osłony kabiny :)

Z tą wcześniejszą wygląda dla mnie ciekawiej. Nie jest to trudne do zrobienia, a może w wypadku kiepskiej oryginalnej części przezroczystej znacznie lepiej się prezentować w końcowym efekcie, o ile nie zamierzasz tłoczyć nowej osłonki.

Niestety tłoczyć nie potrafię :/ Może spróbuje choć wcześniejsze próby wytłoczenia kabinki do hellcata nie powiodły się :/
Hugar

Postprzez Hugar » czwartek, 19 lipca 2012, 20:11

Chyba jednak zdecyduje się na kamo brazowo-zielone :) Dziękuje za pomoc:)
Hugar

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste