FORD FOCUS RS WRC 2010 Rajd Bułgarii J-M Latvala

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

FORD FOCUS RS WRC 2010 Rajd Bułgarii J-M Latvala

Postprzez STI22B » czwartek, 19 lipca 2012, 16:35

FORD FOCUS RS WRC 2010 Rajd Bułgarii

Witam wszystkich Kolegów. Dziś chciałbym przedstawić relację z budowy modelu Forda Focusa RS WRC 2010 firmy Simil'r. Model ten to jak narazie jedyny produkt wspomnianej firmy. Jakość wykonania kasty jest porównywalna z modelami Hasegawy. Jeśli chodzi o pozostałe elementy to ich spasowanie pozostawia troszkę do życzenia. Poniżej kilka zdjęć pudełka i jego zawartości:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Producent dał nam do wyboru zbudowanie samochodu jednej z dwóch załóg: 3: Hirvonen - Lehtinen lub 4: Latvala - Anttila. Ja zdecydwałem się na załogę 4: Latvala - Anttila, ponieważ ponowie radzili sobie w sezonie 2010 zdecydowanie lepiej niż Hirvonen - Lehtinen, zajmująć drugie miejsce w całych mistrzostwach.

Obrazek

Budowę modelu rozpocząłem od posklejania kasty, która składa się z 5 elementów: 2 progi, zderzak przedni i tylny oraz reszta nadwozia. Po zmontowaniu wspomnianych elementów okazało się, że powierzchnia tylnego zderzaka nie przechodzi płynnie w błotniki. W ruch poszła biała szpachlówka Tamiya, po oszlifowaniu wspomnianych niedoróbek kasta została pomalowana szarym podkładem 1K (farba polecona przez kolegę BUJONA)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Gdy podkład wysechł, został przeszlifowany i przystąpiłem do odpowiedniego maskowania nadwozia:

Obrazek

W pierwszej kolejności nałożyłem kolor BP Green z palety firmy ZERO:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Następnie zamaskowałem całą kastę pozostawiając tylko prostokąt na dach, który został pomalowany na biało:

Obrazek
Kolejna operacja lakiernicza to (po uprzednim zamaskowaniu białego prostokąta oraz zielonego przodu samochodu) nałożenie koloru Ford Blue również firmy ZERO:

Obrazek

Obrazek
Kasta po wszystkich operacjach z kolorami bazowymi prezentowała się tak:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Po wyschnięciu całości nałożyłem kalki, których rozmiary i ilość wymagają od nas dużo czasu i jeszcze więcej cierpliwości. Mała rada dla wszystkich, którzy mają ten model w planach: kalki są dziełem firmy Cartograf i niestety te największe (mam na myśli kalki z grafiką Abu Dhabi) nie tolerują traktowania płynem zmiękczającym MR. Mark Softer. Najlepiej układać je podgrzewając ciepłym powietrzem (niezawodna suszarka do włosów)
Po nałożeniu kalkomanii kasta prezentuje się następująco:

Obrazek

Obrazek
Kilka zdjęć zrobionych w świetle dziennym:
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio edytowano środa, 25 lipca 2012, 20:11 przez STI22B, łącznie edytowano 3 razy
Projekty na warsztacie:

Obrazek Obrazek Obrazek
STI22B

Reklama

Re: FORD FOCUS RS WRC 2010 Rajd Bułgarii J-M Latvala

Postprzez posejdon » czwartek, 19 lipca 2012, 16:56

Zaczyna się świetnie. Te kolorki są bomba jak dla mnie :). Miło się patrzy na takie warsztaty.

W tej wersji Focusa WRC ciekawe są doklejone niby-klosze przednich lamp. Cywilnemu autu zrobili facelifting a rajdowego nie opłacało się robić w nowej budzie (bo pracowali przecież nad Fiestą WRC) więc trzeba było sobie radzić :P .
posejdon

Postprzez nasu » czwartek, 19 lipca 2012, 17:42

Jest super. Kasta prezentuje się świetnie no i te kolory bomba. Czekam na więcej powodzenia
Na Warsztacie
Obrazek
nasu

Postprzez WestBikers » czwartek, 19 lipca 2012, 18:01

No bardzo ładnie - kolory prezentują się świetnie, kalki też - postaraj się jednak zrobić jakieś dokładniejsze zdjęcia - te wyglądają jak z telefonu i nie są mimo wszystko zbyt wyraźne.
WestBikers

Postprzez krzysiekg » czwartek, 19 lipca 2012, 18:14

Ale mnie ucieszyles tym warsztatem :) Tempo widze szybkie, kasta prezentuje sie wysmienicie, czekam na "walke" z wnetrzem.
Wielu modelarzy narzeka bardzo na jakosc wykonania tego modelu. Owszem nie jest to idealnie pasujaca Tamiya, ale uwazam, ze jest on swietnym polem do zaprezentowania modelarskich umiejetnosci. Zycze powodzenia w budowie! A ja zabieram sie za swojego focusa.

ps. Focus jest pierwszym, ale nie jedynym produktem Simil'r, tu sa wszystkie aktualne propozycje:
http://similr.fr/index.php?option=com_c ... 12&lang=en

Krzysiek
krzysiekg

Postprzez powerpablo » czwartek, 19 lipca 2012, 19:28

No Piotrek cieszę się, że zdecydowałeś się pokazać warsztat Forda no i trochę odpoczniesz od Subarynek :D
Na zagranicznych forach kilku modelarzy na prawdę napociło się przy tym egzemplarzu, a i ja mam podobne odczucia co Ty odnośnie jakości wykonania przez firmę Simil'r tego modelu.
Nie wiem jak u Ciebie ale u mnie spasowanie drzwi z kasą będzie walką jak wstępnie przymierzałem.

krzysiekg napisał(a):...Owszem nie jest to idealnie pasujaca Tamiya, ale uwazam, ze jest on swietnym polem do zaprezentowania modelarskich umiejetnosci. Zycze powodzenia w budowie! A ja zabieram sie za swojego focusa...

Krzysiek

To tak jak Krzysiek wspomniał daje duże pole do popisu i można go wzbogacić.
A malowanie i kalkowanie wyszło znakomicie. Czy pod kalki dawałeś lakier bezbarwny?

Też mam w planach zrobienie fabrycznego Forda, ale pierw zrobię chyba Hołkowego Focusa......
.... no to Krzychu dawaj z warsztatem....będzie co oglądać i porównywać :P

Czekam na częstsze aktualizacje.

pozdrawiam
Paweł
ObrazekObrazek
powerpablo

Postprzez krzysiekg » czwartek, 19 lipca 2012, 19:46

Zamowielem u Hiszpanow kalki i blachy kilka dni temu - jak tylko dojda zaczynam.
krzysiekg

Postprzez powerpablo » czwartek, 19 lipca 2012, 19:58

krzysiekg napisał(a):Zamowielem u Hiszpanow kalki i blachy kilka dni temu - jak tylko dojda zaczynam.

Jakie kalki?
A blaszki jakiej firmy?

Paweł
ObrazekObrazek
powerpablo

Postprzez krzysiekg » czwartek, 19 lipca 2012, 20:08

Kalki i blachy z Renaissance, wersja malowania Tobie szczegolnie sie spodoba :mrgreen:
krzysiekg

Postprzez powerpablo » czwartek, 19 lipca 2012, 21:15

Ken Block? ..... a dla mnie?
Okej to czekamy z niecierpliwością na Twój warsztat Krzychu.
Ja szybko kończę prace nad kalkami z 66 Rajdu polski i ruszę i ja z warsztatem Focusa.

pozdrawiam
Paweł
ObrazekObrazek
powerpablo

Postprzez Salmi » sobota, 21 lipca 2012, 11:41

Świetnie położone kalki na takiej powierzchni, będziesz je pryskał bezbarwnym?
Salmi

Postprzez skwarciu21 » poniedziałek, 23 lipca 2012, 02:58

Położenie kalek i maskowanie pierwsza klasa ;o)
skwarciu21

Postprzez STI22B » poniedziałek, 23 lipca 2012, 19:25

Witam wszystkich, dziś kolejna mała aktualizacja w relacji z prac na Focusem RS WRC 2010, czyli kolejny odcinek z serii: "Wiec, że coś się dzieje..." :mrgreen:
Na początek zdjęcie pomalowanych i oklejonych drzwi rajdówki, wlotu powietrza do kabiny oraz lotki nad tylną szybą:

Obrazek

Następnie posklejana i pomalowana kolorem Pure White klatka bezpieczeństwa:

Obrazek

A teraz elementy, które wzbudziły u mnie mieszaninę politowania, smutku, złości a przede wszystkim żalu do firmy Simil'r, czyli odbłyśniki reflektorów:

Obrazek

Jak Koledzy sami widzą, wyglądają po prostu żałośnie :evil: :

Na szczęście miałem kilka pozostałości po budowie SUBARU IMPREZY WRC S12B, do którego jak wiemy potrzebowałem dawcy organów w postaci IMPREZY WRC Monte-Carlo 2005 firmy TAMIYA. Rzecz jasna Wersja S10 i S12/S12B mają zupełnie inne reflektory, więc postanowiłem wykorzystać bezużyteczne (do tego momentu) odbłyśniki z wersji S10. Po odpowiednim oszlifowaniu i wymodelowaniu ramek oraz wspomnianych odbłyśników, otrzymałem taki oto efekt:

Obrazek

Obrazek

Uważam, że teraz to jest właśnie "TO" reflektory po takiej przeróbce prezentują się niezwykle bojowo a przede wszystkim bardziej naturalnie.

Kolejne elementy to osłony pod silnik i tylni dyferencjał oraz zawieszenie:

Obrazek

A teraz kilka zdjęć płyty podłogowej z założonym zawieszeniem, wałem napędowym oraz wydechem. Na tarcze hamulcowe pójdą jeszcze nakładki fototrawione, ale na te elementy w tej chwili jeszcze oczekuje. Gdy już założe te elementy postaram się dodać kilka fotek kolumn McPherson'a.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zwracam uwagę wszystkich na bajeczne odwzorowanie krzywizny tylnych nadkoli, które wyglądają bardzo dziwnie:

Obrazek

Na koniec dzisiejszej aktualizacji, dwie fotki przedstawiające pierwszą przymiarkę kasty do płyty podłogowej. Myślę, że wygląda zachęcająco:

Obrazek

Obrazek
Ostatnio edytowano wtorek, 24 lipca 2012, 05:54 przez STI22B, łącznie edytowano 1 raz
Projekty na warsztacie:

Obrazek Obrazek Obrazek
STI22B

Postprzez powerpablo » poniedziałek, 23 lipca 2012, 19:30

No Piotrek reflektory pierwsza klasa.
Bardzo realistycznie wyszły.
Kawał dobrej roboty. Reszta też niczego sobie.
A jak wyszły drzwi chodzi mi o spasowanie do wnęki kasty czy wszystko pasuje?

pozdrawiam
Paweł
ObrazekObrazek
powerpablo

Postprzez STI22B » poniedziałek, 23 lipca 2012, 19:36

Nad drzwiami popracowałem przed malowaniem, myślę, że powinno być OK. Prawda niestety jest taka, że trzeba tam trochę się namęczyć, a też należy uważać, żeby nie przesadzić, bo plastik z Simil'r bardziej się szlifuje niż Tamka czy Hase...
Projekty na warsztacie:

Obrazek Obrazek Obrazek
STI22B

Następna strona

Powrót do Pojazdy cywilne - warsztat