Witam wszystkich Kolegów. Dziś chciałbym przedstawić relację z budowy modelu Forda Focusa RS WRC 2010 firmy Simil'r. Model ten to jak narazie jedyny produkt wspomnianej firmy. Jakość wykonania kasty jest porównywalna z modelami Hasegawy. Jeśli chodzi o pozostałe elementy to ich spasowanie pozostawia troszkę do życzenia. Poniżej kilka zdjęć pudełka i jego zawartości:

Producent dał nam do wyboru zbudowanie samochodu jednej z dwóch załóg: 3: Hirvonen - Lehtinen lub 4: Latvala - Anttila. Ja zdecydwałem się na załogę 4: Latvala - Anttila, ponieważ ponowie radzili sobie w sezonie 2010 zdecydowanie lepiej niż Hirvonen - Lehtinen, zajmująć drugie miejsce w całych mistrzostwach.

Budowę modelu rozpocząłem od posklejania kasty, która składa się z 5 elementów: 2 progi, zderzak przedni i tylny oraz reszta nadwozia. Po zmontowaniu wspomnianych elementów okazało się, że powierzchnia tylnego zderzaka nie przechodzi płynnie w błotniki. W ruch poszła biała szpachlówka Tamiya, po oszlifowaniu wspomnianych niedoróbek kasta została pomalowana szarym podkładem 1K (farba polecona przez kolegę BUJONA)

Gdy podkład wysechł, został przeszlifowany i przystąpiłem do odpowiedniego maskowania nadwozia:

W pierwszej kolejności nałożyłem kolor BP Green z palety firmy ZERO:

Następnie zamaskowałem całą kastę pozostawiając tylko prostokąt na dach, który został pomalowany na biało:

Kolejna operacja lakiernicza to (po uprzednim zamaskowaniu białego prostokąta oraz zielonego przodu samochodu) nałożenie koloru Ford Blue również firmy ZERO:

Kasta po wszystkich operacjach z kolorami bazowymi prezentowała się tak:

Po wyschnięciu całości nałożyłem kalki, których rozmiary i ilość wymagają od nas dużo czasu i jeszcze więcej cierpliwości. Mała rada dla wszystkich, którzy mają ten model w planach: kalki są dziełem firmy Cartograf i niestety te największe (mam na myśli kalki z grafiką Abu Dhabi) nie tolerują traktowania płynem zmiękczającym MR. Mark Softer. Najlepiej układać je podgrzewając ciepłym powietrzem (niezawodna suszarka do włosów)
Po nałożeniu kalkomanii kasta prezentuje się następująco:

Kilka zdjęć zrobionych w świetle dziennym: