Ki 43, Hasegawa vs Fine Molds - problem kadłuba

Nabyłeś nowy model, chcesz pokazać zawartość pudełka lub o nią zapytać, słyszałeś o fajnych nowościach - podziel się tym z innymi.

Re: Ki 43, Hasegawa vs Fine Molds - problem kadłuba

Postprzez LimaOscar » piątek, 24 sierpnia 2012, 01:07

Priviet ;)
Jeśli mogę się wtrącić, choć nie wiem czy mój post wniesie dużo do dyskusji. Kiedyś robiłem całą serię Oscarów znajomemu z UK. Facet naprawdę dobrze siedzi w temacie, tyle, że ma dwie lewe rączki w kontekście modelarskim czysto :). No i podesłał mi paczkę solidnych rozmiarów z tymi Ki-43. Ku mojemu zdziwieniu wszystkie był z FM. Zapytałem czemu nie Hase, a on na to stwierdził, że FM zdecydowanie lepiej oddaje, tu cytat 'klimat tego samolotu'. Ponoć jest idealny jeśli chodzi o wymiary i geometrię. Natomiast jak sam zdążyłem zauważyć, jest nieco prostszy niż Hase (którą to również kleiłem i to dwa razy). Choć skleja się go wg mnie lepiej - w ogóle nie używałem szpachlówki, natomiast w Hase już tak (acz też niewiele). No i zasadniczą przewagą FM jest to, że robi ostatnie serie produkcyjne, których nie ma Hasegawa.
A tak po prawdzie, jeśli ktoś nie jest prawdziwym purystą, to nawet stawiając oba sklejone modele obok siebie nie spostrzeże jakiejś zasadniczej różnicy :)
Jedynym problemem jaki miałem z tymi Oscarami, to prawdziwe szaleństwo na lotnisku, jak leciałem z nimi do Anglii :)))
pozdrawiam
LimaOscar
Plane called the tower and asked for a time check, but wouldn't identify. Finally the tower gave up trying to find out who they were and said : "if you re EASTERN, it is 3:30, if you are OZARK, the little hand is on the 3 and the big hand is on the 6, if you are BRANIFF it is Thursday".
;)
LimaOscar

Reklama

Postprzez marco2607 » piątek, 24 sierpnia 2012, 11:12

W modelach hasegawy jest jeszcze 1 numer. Ki43 I ma inny kadłub i na grubość jest niemal identyczny do tego co
jest w FM. Z Ki-43 II jest taki problem jak pokazał Kuba na zdjęciach.
Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
marco2607

Animal Planet

Postprzez 2rafael » piątek, 24 sierpnia 2012, 20:41

OK oto co mi wyszło, najpierw odrysowalem skan:
Obrazek
a po nałożeniu:
Obrazek
wnioski? no cóż, nie ma nic idealnego, także mój rysunek.
2rafael

Postprzez karwas » sobota, 1 września 2012, 10:44

Witam, jeśli mogę dorzucić słówko odnośnie modeli Ki-43, to model z FM ma wyraźnie za płytkie wnęki kół, w Hase ta sprawa wygląda znacznie lepiej, choć nie powala. Ja mam oba modele i do FM, dokupiłem w Martoli zestaw AML-a, żywiczne wnęki kół oraz wychylone klapy, cena była w miarę rozsądna. Jeszcze jedno w zestawie FM są bardzo ładne figurki pilota w pozycji stojącej i bodajże siedzącej, które znakomicie nadają się na małą winietkę z Oscarem.
karwas

Postprzez KaPSel » czwartek, 13 września 2012, 13:36

Witam, czytając Wasze posty przypomniałem sobie że mój syn dostał pod choinkę model Ki-43-I Hayabusa (Oscar) w skali 1/48 lecz ani nie FM ani Hase lecz.... Nichimo. Niestety nie mogę porównać tego modelu do wymienionych powyżej ale patrząc na jakość wyprasek jestem pod wrażeniem. Syn zaczął już składać to i będę wiedział jak to będzie wyglądało.
KaPSel

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - in-boxy, nowości, opinie