[G] Lamborghini Aventador /Fujimi 1:24/

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

[G] Lamborghini Aventador /Fujimi 1:24/

Postprzez portalus » niedziela, 26 sierpnia 2012, 13:09

Galeria końcowa.
Poniżej kilka uwag dla tych co to może mają zamiar zabrać się w przyszłości za ten model.
Moja ocena to 6/10 - tak słabo ponieważ model ma za dużo błędów wg mnie nie przemyślanych do końca rozwiązań.
No to po kolei:
- karoseria pocięta ze względu na bryłę auta, jednak spasowanie doklejanych paneli wymaga sporo roboty. Płaszczyzny zewnętrzne blach tworzą spore uskoki. O ile w panelach bocznych są to dość krótkie odcinki to maska silnika z pokrywami wlotów to trochę więcej dłubaniny. Maska też wymaga obróbki po krawędzi zewnętrznej. Przed malowaniem jest w miarę OK ale jak doszedł lakier to się zrobiło naprawdę ciasno. W moim egzemplarzu pocieniłem klapę oraz po malowaniu zadarłem frezem lakier na całek powierzchni styku wybierając przy krawędziach trochę głębiej. Tak samo pocienienia wymagają krawędzie natarcia przy górnych wlotach - propozycja Fujmi wygląda jak deskowanie. Fabryczne siatki pasują w większości idealnie - delikatnego modelowania kształtu wymagały tylko siatki w szczelinach po bokach przy tylnych kołach. Sporo wysiłku natomiast kosztowało mnie wpasowanie wlotów i wylotów na przedzie i tyle - wchodziły ciasno a kształt dość skomplikowany nie pozwalał dobrze dojrzeć gdzie należy wybrać naddatki i pewnie część roboty była niepotrzebna. Kolejny babol to lampy.
Tylne wymagają sporo uwagi w malowaniu i u mnie były to 3 wieczory malarskich poprawek - detal dość trudny bo podział skomplikowany a jednocześnie jeden z ciekawszych elementów samochodu. Lamy z przodu zbyt uproszczone - imitacja reflektora głównego do wywalenia i do zastąpienia np diodą - ja ją wykleiłem chromowanym BMF i wyszło to średnio. Na kloszu brak zaznaczenia spryskiwacza oraz sam klosz jest za mały. Byłem tym kompletnie zaskoczony ponieważ do tej pory klosze albo paskowały na wcisk albo wręcz musiałem je doszlifowywać bo lakier zmniejszał światło - tutaj brakuje około 0,5mm na szerokości. Klosz wkleiłem na bezbarwny Poxipol wypośrodkowując go tak aby szczelina była równo po obwodzie.
Drzwi - albo na stałe zamknięte albo otwarte. Chciałem być sprytny i mieć je otwierane ale po kilku spasowaniach otwarte nie trzymają się tak jak powinny a zamknięte nie dolegają idealnie pomimo tego, że przed malowaniem pocieniłem miejsca styku. Mocowanie szyby też nie jest najszczęśliwsze - kołki są zbyt blisko krawędzi i je po prostu widać. Zabrakło też odwzorowania zamków i uszczelki na górnej linii szyb z boku.
Wnętrze proste ale wystarczające - tak naprawdę nie ma co tam poza trawionymi pasami (klamrami), zegarami i pedałami dodać. Może trochę bardziej wyrazisty rysunek tapicerki foteli by był lepszy oraz jakaś imitacja panelu audio na boku tunelu od strony kierowcy.
Silnik - odlany w jednym kawałku z wanną i całym osprzętem może się prezentować dostatecznie tylko pod zamkniętą maską - bez niej szkoda czasu na jego oglądanie. Amortyzatory bez imitacji sprężyn tak charakterystycznego zamieszenia też są śmiechem na sali. Pomalować to się da ale życia nabierze tylko po modyfikacji.
Podwozie to płaska płyta i tutaj nie ma do czego się przyczepić. Zawieszenie jest również maksymalnie uproszczone ale jest ono całkowicie niewidoczne. Nie wiem już czy jest błąd w instrukcji czy ja sobie błędnie opisałem przednie kolumny ale po złożeniu przód miałem podniesiony jak do startu i musiałem zamieniać P z L stroną.
To tyle marudzenia teraz to co na plus:
- ładne równe i głębokie linie podziału blach
- ładne i proporcjonalne koła z oponami
- największy smaczek tego modelu to to, że po złożeniu kół tarcze hamulcowe kręcą się w zaciskach
Ogólnie model ten jest o tyle fajny, że nie wymaga jakichś spektakularnych nakładów pracy a po skończeniu prezentuje się całkiem przyzwoicie - oczywiście mówimy tu o PZPR. Ogólne spasowanie poza kilkoma wyżej wymienionymi wpadkami jest wzorowe.
Model idealny dla tych co to po kilku pierwszych modelach chcą się zabrać za modyfikacje i waloryzacje we własnym zakresie - poprawki do zrobienia są raczej proste.
Aoshima wydaje się być bardziej zawansowana i ambitniejsza przez to - jak się kiedyś u mnie pojawi to będzie szansa na porównanie.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
portalus

Reklama

Re: [G] Lamborghini Aventador /Fujimi 1:24/

Postprzez powerpablo » niedziela, 26 sierpnia 2012, 13:34

Bardzo mi się podoba ten model, mimo tego, że nie przepadam za super autami.
Kolor jest na prawdę znakomity i pasuję do tego Lambo.
Szkoda, że nie było pełnego, bardziej obszerniejszego warsztatu.

pozdrawiam
Paweł
ObrazekObrazek
powerpablo

Postprzez micheleangelo » niedziela, 26 sierpnia 2012, 14:40

Model bardzo ciekawy, jeśli chodzi o projekt firmowy i kolor, który jest wizytówką tego modelu Lamborghini.
Co do Twojej oceny, to sam chciałbym mieć kiedyś te 6/10 przy takim poziomie końcowym jaki tu prezentujesz.
Na pewno model wymagał wielkiego poświęcenia od Ciebie aby wszystko spasowało jak sam pisałeś. Inne modele niż TAMIYA mają chyba to do siebie, że gorzej ze spasowaniem, więc ja nigdy bym się nie odważył ich skleić.
Ale w końcu jesteś profesjonalnym modelarzem, który nie boi się nowych wyzwań i błędów. Fabryczni testerzy Fujimi od sklejania do prezentacji, na pewno by go gorzej zmontowali ;o)
Otwierane drzwi do góry dodają mu uroku i większej drapieżności
Mnie najbardziej rzucił się na Twoim warsztacie jego lakier, barwa robi ogromne wrażenie, a największe z całą pewnością jego połysk. Profesjonalne linie podziału dodają mu uroku (kropka nad i) w super lakierze.
Gratulacje za przepiękny model i resztę Twoich, które zostały już zaprezentowane wcześniej.
micheleangelo

Postprzez Macio4ever » niedziela, 26 sierpnia 2012, 16:31

Świętne wykonanie i super zdjęcia. Jak z katalogu. Kolor idealnie pasuje do tego samochodu. Fajny model.

Lewa tylna opona trochę pod kątem ale to może kwestia małej masy. Wydech w oryginale jest taki zamknięty (klapki?) czy odpuściłeś rzeźbę?

Czytając Twój komentarz na temat wykonania trochę można się osłabić podejściem firm do tworzenia (niektórych) modeli, szczególnie w dobie dostępności oprogramowania do projektowania oraz maszyn do wykonywania form.
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez Korowiow » poniedziałek, 27 sierpnia 2012, 11:34

Dla mnie rewelacyjny poziom. Ramki na szybach w drzwiach po prostu urywają głowę. Szkoda tylko troszkę tej szyby nad silnikiem bo ona jedyna zdradza, że to model, no ale to wina producenta a nie Twoja.

Gratuluję wykonania.
Obrazek
Tomek Rojek
Korowiow

Postprzez portalus » wtorek, 28 sierpnia 2012, 18:08

Bez przesady, ten model to miał być taki czysty PZPR w celu pokazania, że z samej zawartości pudełka można wystrugać coś całkiem przyzwoitego - np w konkursie.
Linie podziału miały być przyciemnione smokiem ale podeszła mi farba w kilku miejscach i przyciemniłem je ostatecznie czarnym.
Opony nie ułożyły się idealnie a dodatkowo przednie koła z czasem nabrały luzu.
Mnie też to imienniku zastanawiają takie wtopy w czasach dostępu do CADów i dokumentacji fabrycznej. Nawet pomijając to, coś takiego jak niedopasowanie w gotowym produkcie powinno być wychwycone przy testowym sklejaniu. Myślę, że chyba olewają to bo i tak modelarz sobie z tym poradzi a przeróbka sama w sobie nie jest zbyt skomplikowana - w dodatkach bywa jeszcze gorzej.
Szyby drzwi nie mają ramek, tylko taki słupek na przedniej krawędzi - ciemna ramka to refleksy. Co do szyby nad silnikiem to akurat jej poprawienie to prościzna - propozycja Fujimi robi za szablon i wycinamy w arkuszu folii do bindowania zamienniki i gotowe.
Teraz zmalowałem sobie taką konwersyjkę ciuchci w H0 i dłubię przy MiGu-15. Jakieś auto lub motor wkrótce pojawi się na tapecie (SLRa co jakiś czas biorę do ręki ) - mocno myślę o dublecie Diablo SV.
portalus

Postprzez Emilssi » wtorek, 28 sierpnia 2012, 23:48

Wprawdzie nie jestem fanem tego Lambo ale Twoj model wyszedl znakomicie, zwlaszcza w tym kolorze. Gratulacje!!!

Pozdrawiam
Emil
Emilssi

Postprzez bartek piękoś » środa, 29 sierpnia 2012, 00:19

Jeden z najlepiej wyglądających modeli jakie na tym forum widziałem.
Kapitalne linie podziału blach, czystość wykonania i ogólna jakość Twojej pracy jak dla mnie dowodzą, że nie potrzeba super detalowania, żeby model wyglądał realistycznie.
Przepiękne zdjęcia.
P.S.
Nie znałem wcześniej tego Lambo. Strasznie mi się spodobał.
..."a gdzie będziesz trzymał ten embrion, w pudełku?!"...
bartek piękoś

Postprzez PawełMT » czwartek, 30 sierpnia 2012, 02:24

Niesamowity model! :) Lakier wyszedł ci fenomenalnie! :)
PawełMT

Postprzez Mr_Benz » piątek, 31 sierpnia 2012, 16:02

Dobra, dobra...
A teraz poprosimy zdjęcia modelu :P

Cóż tu więcej napisać, poprzednicy już posłodzili odpowiednio. Ja się tylko mogę dołączyć do gratulacji.
No i prosimy o następne cuda na kółkach :mrgreen:
Naprawdę kawał świetnej roboty. Zawsze podziwiam twoje projekty.
.
Obrazek
MERCEDES SLK 230 AMG /FUJIMI 1:24/
Mr_Benz

Postprzez spiton » piątek, 31 sierpnia 2012, 16:31

O w mordę, ale model, ale foty !!!!!
I jaka ta czerwień wykwintna !!!!!
Bardzo estetyczna sprawa. Oglądanie tych fot to prawdziwa uczta.
spiton

Powrót do Pojazdy cywilne - galeria ukończonych modeli