Sopwith F.1 Camel, 1/48, Eduard

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Sopwith F.1 Camel, 1/48, Eduard

Postprzez Mecenas » niedziela, 2 września 2012, 16:49

Razem z Adrianem wymyśliliśmy projekt, w którym równocześnie zaczniemy budowę tego samego modelu, ale każdy pójdzie w swoją stronę. Adrian będzie swojego giął, łamał i targał płótno wieszając na drzewie raczej luźno nawiązując do konkretnej maszyny czy wydarzenia historycznego a ja pójdę powiedzmy bardziej "klasyczną" drogą. Jeśli ktokolwiek ma ochotę dołączyć to serdecznie zapraszamy. Jedyny wymóg* to wspólny materiał wyjściowy.

(określenie "wymóg" proszę traktować bardzo luźno)

Zaczynamy od dobrze znanego i chyba lubianego Camela wydanego przez Eduarda, wersja Profipack.

Nadrzewny Sopwith F.1 Camel - wątek Adriana.

Jakiś czas temu zakupiłem edycję Dual Combo. Pierwszy mój Camel dostał szachownicę i godło 7 Eskadry im. Tadeusza Kościuszki, teraz zaczynam drugiego.

Obrazek

Mam nadzieję, że pójdzie trochę łatwiej niż za pierwszym razem. Mam zamiar też wprowadzić kilka poprawek, na które w pierwszym podejściu zabrakło mi zwyczajnie wiedzy lub czasu, jak np. lepiej wykonane naciągi, "dylatacja" w górnym skrzydle, czy pokazanie amortyzacji podwozia.

Skłaniam się ku maszynie Williama Barkera B6313, choć po głowie mi chodzi jeszcze W. J.McKenzie. Ważne, żeby miał "czorny pysk".

Obrazek

Obrazek

Kokardy będę malował z masek bo kalkomanie Eduarda są zdyskwalifikowane na starcie:

Obrazek
Pozdrawiam,
Michał Sindera
Mecenas

100-lecie Niepodległości

Reklama

Re: Sopwith F.1 Camel, 1/48, Eduard

Postprzez waran » niedziela, 2 września 2012, 18:25

Michał trzymam kciuki za Wasz projekt,z Adrianem chwilę porozmawiałem dziś na zawodach w Świdnicy.
Szmatopłaty ponad wszystko.
waran

Postprzez xmald » niedziela, 2 września 2012, 22:04

Jaki czas planujecie na zrealizowanie projektu? Pytam bo również mam rzeczony model i chętnie bym się przyłączył ale mam jeszcze do skończenia Avro a moje tempo jest raczej ślimacze. Niestety/na szczęście należę do tych co to jak rozgrzebią to muszą skończyć. Na pewno będę wpadał do obu wątków.
xmald

100-lecie Niepodległości

Postprzez Mecenas » poniedziałek, 3 września 2012, 07:19

Ścisłych ram czasowych nie ustalaliśmy, ale raczej na luzie, choć przyznaję, że nie wiem jakie plany ma Adrian. Ja się chcę tym razem uwinąć w parę tygodni. Budowę mam jako-tako zaplanowaną, pamiętam knify i sztuczki, wsparcie zdjęciowe gotowe a i w jakieś ekstrema sztuki nie planuję wpadać. Dołączaj bez strachu, jak się temat rozwinie to może pomyślimy o jakimś bardziej oficjalnym projekcie grupowym, ale nie jest to celem głównym.

waran napisał(a):Michał trzymam kciuki za Wasz projekt,z Adrianem chwilę porozmawiałem dziś na zawodach w Świdnicy.

Dzięki. Po cichu liczę też na wsparcie merytoryczne.
Pozdrawiam,
Michał Sindera
Mecenas

100-lecie Niepodległości

Postprzez Adrianowro » poniedziałek, 3 września 2012, 09:00

Mecenas napisał(a):Ścisłych ram czasowych nie ustalaliśmy, ale raczej na luzie, choć przyznaję, że nie wiem jakie plany ma Adrian. Ja się chcę tym razem uwinąć w parę tygodni. Budowę mam jako-tako zaplanowaną, pamiętam knify i sztuczki, wsparcie zdjęciowe gotowe a i w jakieś ekstrema sztuki nie planuję wpadać. Dołączaj bez strachu, jak się temat rozwinie to może pomyślimy o jakimś bardziej oficjalnym projekcie grupowym, ale nie jest to celem głównym.

waran napisał(a):Michał trzymam kciuki za Wasz projekt,z Adrianem chwilę porozmawiałem dziś na zawodach w Świdnicy.

Dzięki. Po cichu liczę też na wsparcie merytoryczne.

U mnie całość ma ujrzeć finał na festiwalu w Bytomiu.
Robota będzie się wlekła bo to mój dziewiczy samolot ;)
Adrianowro

Postprzez zbigniew_drabarek » poniedziałek, 3 września 2012, 09:35

Troche OT pytanie, ale bardzo mnie interesuje Twoj "Camel" w barwach kosciuszkowskich. Sam robiles do niego kalki, czy istnieje po prostu gotowy zestaw kalkomanii? Czy publikowales moze fotki tego Camela na forum? Jesli tak to poprosilbym bardzo uprzejmie o link do nich. Pozzzzzzz
zbigniew_drabarek

Postprzez Mecenas » poniedziałek, 3 września 2012, 09:49

zbigniew_drabarek napisał(a):Troche OT pytanie, ale bardzo mnie interesuje Twoj "Camel" w barwach kosciuszkowskich. Sam robiles do niego kalki, czy istnieje po prostu gotowy zestaw kalkomanii? Czy publikowales moze fotki tego Camela na forum? Jesli tak to poprosilbym bardzo uprzejmie o link do nich. Pozzzzzzz

Bardzo proszę:
Warsztat
Galeria

Kalki dostałem od Michała Molki z firmy PDT Decals - arkusz dołączany był do publikacji Kagero. W chwili obecnej dostępny raczej z drugiej ręki, choć może o czymś nie wiem...
Pozdrawiam,
Michał Sindera
Mecenas

100-lecie Niepodległości

Postprzez GEM » poniedziałek, 3 września 2012, 10:23

Przepraszam że wtrącę pytanie nie związane bezpośrednio z wątkiem.
Czy może mi któryś z kolegów podpowiedzieć jaki kolor powinny mieć ściągacze naciągów- inaczej - śruby rzymskie. Czy one były wykonywane z mosiądzu, czy ze stali nierdzewnej.
Pozdrawiam Grzegorz
Jak coś robisz - rób to dobrze. Jak masz robić źle, nie rób tego wcale - szkoda czasu !
Warsztat :
GEM

Postprzez xmald » poniedziałek, 3 września 2012, 12:19

Ja maluję je na miedziany, ale widziałem też w kolorze stali.
xmald

100-lecie Niepodległości

Postprzez GEM » poniedziałek, 3 września 2012, 12:45

Ja też pomalowałem na miedziany, ale wczoraj była mała dyskusja co do koloru i chciałem się upewnić.
Dzięki za podpowiedź.
Pozdrawiam Grzegorz
Jak coś robisz - rób to dobrze. Jak masz robić źle, nie rób tego wcale - szkoda czasu !
Warsztat :
GEM

Postprzez Mecenas » poniedziałek, 3 września 2012, 12:59

A nie mosiężny przypadkiem? Mosiądz mi jakoś bardziej pasuje niż miedź na te śruby. Też często widziałem stalowe na zdjęciach, ale jakoś tak dziwnie się składa, że na współczesnych replikach - rekonstrukcjach. Myślę, że nie będzie też wielkim błędem jeśli zostaną pomalowane kolorem kamuflażu (jak np. Camel w Krakowie).
Pozdrawiam,
Michał Sindera
Mecenas

100-lecie Niepodległości

Postprzez Grzegorz2107 » poniedziałek, 3 września 2012, 13:19

GEM napisał(a):Ja też pomalowałem na miedziany, ale wczoraj była mała dyskusja co do koloru i chciałem się upewnić.
Dzięki za podpowiedź.

Camel to w zasadzie nie ma klasycznych śrub rzymskich. Gwintowany koniec taśmy napinającej wchodził w uchwyt i był napinany nakrętką.
Na takiej zasadzie jak te współczesne:
http://www.steenaero.com/Products/flying_wires.cfm
Grzegorz2107

Postprzez Adam » poniedziałek, 3 września 2012, 20:11

Bardzo ciekawy temat, chętnie bym się dołączył, ale niestety ja mam rozgrzebanych tyle modeli, przede wszyskim moja najnowsza praca o ta:
viewtopic.php?f=12&t=22390
i cztery modele z Wietnamu.
Chętnie natomiast służę materiałami zdjęciowymi z muzeów opisanch w wątku powyżej i chyba mam coś z Krakowa. Teraz siedzę w hotelu w Dębicy i po powrocie mogę coś przygotować.
Co do naciągów Camela to Grzegorz2107 ma rację.
Pozdrawiam.
Adam.
Obrazek
Adam

Postprzez Grzegorz2107 » wtorek, 4 września 2012, 08:41

Mecenas napisał(a):Kokardy będę malował z masek bo kalkomanie Eduarda są zdyskwalifikowane na starcie:

Obrazek

Nie odpowiada Ci kolor, czy coś innego?
Grzegorz2107

Postprzez Mecenas » wtorek, 4 września 2012, 09:06

Grzegorz2107 napisał(a):Nie odpowiada Ci kolor, czy coś innego?

Kiepska jakość druku, widoczna zwłaszcza na kolorze niebieskim.
Pozdrawiam,
Michał Sindera
Mecenas

100-lecie Niepodległości

Następna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat