MAXIM.ua napisał(a):Все нормально.
Jest dobrze.
SNAFU
MAXIM.ua napisał(a):Все нормально.
Jest dobrze.

dymuwa napisał(a):Jaho63 napisał(a):piotr dmitruk napisał(a):Obiecałem, że będę tłumaczył
Kolego Piotrze mam zapytanie.
Co oznacza zwrot "запил-перепил"?...
Spróbuję Piotra wyręczyć. Jest to rosyjski slang modelarski z lat 90-ch, ponieważ właśnie wtedy zrobiły się modne konwersje. Rynek został nasycony standardowymi wykonaniami modeli NOVO i modelarze zaczęli "pilit'" czyli piłować , rzeźbić. Z tego ż samego czasu pochodzi pojęcie "drowa", czyli kłoda drewna, z której powstawał "zapił" lub "pieriepił", czyli zupełnie oryginalna i niepowtarzalna rzeźba.
yzerman napisał(a):...Przepraszam z góry za małego offtopa ale nie mogłem się powstrzymaćKolego dymuwa tu jest napisane "pierepił" a nie "pierepilił"
To są zupełnie inne czynności
Zarówno "zapił" jak i "pierepił" to czynności związane akurat... ze spożywaniem C2H5OH i chyba nie ma sensu dosłownie wyjaśniać na tym forum co znaczy ten idiom...

MAXIM.ua napisał(a):Koledzy!
Przepraszam, że swoim tekstem po rosyjsku wniosłem wśród Was niezrozumienie i chciałbym trochę wytłumaczyć sens słów
"запил" ("zapił"), "перепил в Ju87R" ("pieriepił").
"Zapił" można tłumaczyć na normalny slang jako "zaczął pić" lub "ma napad okresowego pijaństwa, opilstwa", ale miałem na myśli (od słowa PIŁA) w slangu modelarskim totalną przeróbkę (przepiłowywanie, rzeźbienie) modelu.
Od razu mamy odpowiedź na drugie pytanie nt. wyrazu "pieriepił w Ju87R", co oznacza - przerobił (przerzeźbił) modyfikację Ju87В do Ju87R.
Mój błąd polegał na tym, że nie od razu zmieniłem te słowa dla Waszego forum, za co jeszcze raz przepraszam.
Alkohol nie pije w ogóle![]()
Jeszcze raz dziękuję za opinie! Macie fajną atmosferę, jest tu ciekawie, dużo ładnych prac. Korzystając z okazji zapraszam Was wszystkich odwiedzić nasze (stworzone przeze mnie) forum:
http://maximodelizm.com.ua/
Życzę sukcesów w pracy!

MAXIM.ua napisał(a):Alkohol nie pije w ogóle![]()
MAXIM.ua napisał(a):Алкоголь я не пью вообще![]()

Powrót do Lotnictwo - galeria ukończonych modeli
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot], mnak24 i 14 gości