Ju87B-2 "STUKA" (конверсия в "R"), Tamiya/Italeri, 1/48

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Re: Ju87B-2 "STUKA" (конверсия в "R"), Tamiya/Italeri, 1/48

Postprzez RAV » środa, 19 września 2012, 09:10

MAXIM.ua napisał(a):Все нормально.

Jest dobrze.

SNAFU ;o)
Pozdrawiam
RAV
Obrazek
RAV

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez Pafko » środa, 19 września 2012, 09:12

Спасибо ;o) . Приветки :mrgreen: .

Dziękuję...pozdrawiam ;o) .
Pozdrawiam, Paweł.
Pafko

Postprzez posejdon » środa, 19 września 2012, 10:41

Wspólnie z Karasiem pięknie wykonane modele. Jak dla mnie mistrzostwo świata! Polać temu Panu! ;o)
posejdon

Postprzez Aleksander » środa, 19 września 2012, 17:46

Maksym (chyba tak po polsku powinniśmy Ciebie nazywać ;o) ) - Twój model jest niesamowity! Niby "szwabska" maszyna, ale ma w sobie coś z bojowej brzydoty, która przyciąga wzrok. Malowanie bardzo fajne, zwłaszcza ślady użytkowania. Podziwiam też wkład pracy w korekcję wszystkich (chyba) wad zestawu!
Pozdrawiam!
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez bartek piękoś » środa, 19 września 2012, 18:53

Doskonałe malowanie i świetnie oddane ślady eksploatacji, zwłaszcza wypłowienia kamuflażu na górnych powierzchniach.
Moim zdaniem nieco przesadzony wash na dolnych powierzchniach (zbyt ciemny).
Ogólnie - wspaniały model! Gratulacje!
..."a gdzie będziesz trzymał ten embrion, w pudełku?!"...
bartek piękoś

Postprzez yzerman » środa, 19 września 2012, 22:47

dymuwa napisał(a):
Jaho63 napisał(a):
piotr dmitruk napisał(a):Obiecałem, że będę tłumaczył

Kolego Piotrze mam zapytanie.
Co oznacza zwrot "запил-перепил"? 8-) ...

Spróbuję Piotra wyręczyć. Jest to rosyjski slang modelarski z lat 90-ch, ponieważ właśnie wtedy zrobiły się modne konwersje. Rynek został nasycony standardowymi wykonaniami modeli NOVO i modelarze zaczęli "pilit'" czyli piłować , rzeźbić. Z tego ż samego czasu pochodzi pojęcie "drowa", czyli kłoda drewna, z której powstawał "zapił" lub "pieriepił", czyli zupełnie oryginalna i niepowtarzalna rzeźba.

Przepraszam z góry za małego offtopa ale nie mogłem się powstrzymać :D Kolego dymuwa tu jest napisane "pierepił" a nie "pierepilił" :) To są zupełnie inne czynności :) Zarówno "zapił" jak i "pierepił" to czynności związane akurat... ze spożywaniem C2H5OH i chyba nie ma sensu dosłownie wyjaśniać na tym forum co znaczy ten idiom... :D
yzerman

Postprzez dymuwa » czwartek, 20 września 2012, 05:31

yzerman napisał(a):...Przepraszam z góry za małego offtopa ale nie mogłem się powstrzymać :D Kolego dymuwa tu jest napisane "pierepił" a nie "pierepilił" :) To są zupełnie inne czynności :) Zarówno "zapił" jak i "pierepił" to czynności związane akurat... ze spożywaniem C2H5OH i chyba nie ma sensu dosłownie wyjaśniać na tym forum co znaczy ten idiom... :D

Cóż mogę powiedzieć, do pułapki lingwistycznej zawsze ktoś się złapie :mrgreen: .
W każdym języku jest takie pojęcie jak gra słów. Rozumieją ją albo doskonale znający język, albo native speakers.
Rosyjski jest moim językiem ojczystym, żeby nie zapominać regularnie jestem obecny na rosyjskojęzycznym forum "karopka.ru". Każdy język nie jest skostniałą konstrukcją, co około 10 lat zmienia się, w rosyjskim, jak i każdym innym pojawiają się zupełnie nowe, niezrozumiałe dla obcokrajowców słówka.

Ciąg w który wpada alkoholik po rosyjsku nazywa się "zapoj". Podobnie nałogowy modelarz wpada w stan zwany "zapił".
Stan, który mamy rano po nadmiernym spożyciu C2H5OH po rosyjsku dawniej nazywano "pieriepoj" (obecnie używana jest nazwa "bodun"), odpowiednio w slangu modelarskim powstało słowo "pieriepił". "Zapił" i "pieriepił" to nie są czasowniki czasu przeszłego, tylko mianowniki. Mają one, owszem, humorystyczny "oddźwięk alkoholowy", ale korzenie od słowa "pilit'", czyli "piłować", odpowiednio i sens jest zupełnie inny.
Tak jak już pisałem wcześniej, używając sformułowania "zapił-pieriepił" moim zdaniem "autor chciał powiedzieć" że praca nad modelem bardzo go wciągnęła, została dokonana gruntowna przeróbka zestawu źródłowego. Prawdopodobnie, ponieważ została użyta kombinacja obydwu słów, a nie jedno "pieriepił" z jej efektu nie jest on do końca zadowolony (ale tu się nie będę upierać).
"Za zaistniałe niedogodności uprzejmie przepraszamy" (z ogłoszenia na dworcu PKP) ;o)
ObrazekObrazekObrazekObrazek
dymuwa

Anim_Ukr

Postprzez MAXIM.ua » czwartek, 20 września 2012, 13:17

Коллеги!
Прошу прощения, что внес своим русским текстом не понимание среди вас и хочу не много объяснить суть слов
"запил", "перепил в Ju87R".
"Запил" можно трактовать на нормальный сленг, как "начал пить" или "ушел в запой", но имелось ввиду (от слова ПИЛА) на модельном сленге - глобальное переделывание ( перепиливание ) модели.
Тут же ответ и на другой вопрос о слове "перепил в Ju87R", что означает - переделал (перепилил) модификацию Ju87В в Ju87R.
Ошибка моя была в том, что я сразу не изменил эти слова для вашего форума, за что прошу прощения.
Алкоголь я не пью вообще :roll:

Спасибо еще раз за отзывы! У вас хорошая атмосфера, здесь интересно и много красивых работ. Пользуясь случаем, приглашаю и вас всех посетить наш (мною созданный) форум:
http://maximodelizm.com.ua/

Желаю всем успехов!
MAXIM.ua

Postprzez dymuwa » czwartek, 20 września 2012, 13:39

Nie czekając na Piotrka Dmitruka pozwolę sobie przetłumaczyć post Maksyma.

MAXIM.ua napisał(a):Koledzy!
Przepraszam, że swoim tekstem po rosyjsku wniosłem wśród Was niezrozumienie i chciałbym trochę wytłumaczyć sens słów
"запил" ("zapił"), "перепил в Ju87R" ("pieriepił").
"Zapił" można tłumaczyć na normalny slang jako "zaczął pić" lub "ma napad okresowego pijaństwa, opilstwa", ale miałem na myśli (od słowa PIŁA) w slangu modelarskim totalną przeróbkę (przepiłowywanie, rzeźbienie) modelu.
Od razu mamy odpowiedź na drugie pytanie nt. wyrazu "pieriepił w Ju87R", co oznacza - przerobił (przerzeźbił) modyfikację Ju87В do Ju87R.
Mój błąd polegał na tym, że nie od razu zmieniłem te słowa dla Waszego forum, za co jeszcze raz przepraszam.
Alkohol nie pije w ogóle :roll:

Jeszcze raz dziękuję za opinie! Macie fajną atmosferę, jest tu ciekawie, dużo ładnych prac. Korzystając z okazji zapraszam Was wszystkich odwiedzić nasze (stworzone przeze mnie) forum:
http://maximodelizm.com.ua/

Życzę sukcesów w pracy!
dymuwa

Anim_Ukr

Postprzez yzerman » czwartek, 20 września 2012, 14:44

Dymuwa - pełen szacunek dla Ciebie :) Wiedziałem że "zapił - pierepił" oznacza hmmm "długą pracę na czymś" ale że w takim znaczeniu odnosi się to do modeli - tego niestety nie wiedziałem :)
Dziękuje za wyjaśnienie i pozdrawiam :)
yzerman

Postprzez dymuwa » czwartek, 20 września 2012, 14:52

Dziękuję, mamy tu klasyczny przykład dla studentów filologii rosyjskiej :D
Przynajmniej było wesoło.
MAXIM.ua napisał(a):Alkohol nie pije w ogóle :roll:

Jakiś nietypowy Ukrainiec... :shock:

Спасибо, это классический пример для студентов русской филологии :D
По крайней мере было весело.
MAXIM.ua napisał(a):Алкоголь я не пью вообще :roll:

Какой-то нетипичный украинец :shock:
Максим, просьба без обид.
dymuwa

Anim_Ukr

Postprzez skytles » piątek, 29 marca 2013, 20:46

Bardzo ciekawa praca, gratuluje warsztatu i pomysłów. Pozdrawiam
Ostatnio edytowano sobota, 30 marca 2013, 09:54 przez skytles, łącznie edytowano 1 raz
skytles

Postprzez Jacek K » piątek, 29 marca 2013, 22:04

Bardzo fajny "Stukas". To mój ulubiony niemysliwiec. Sama forma Ju 87 wydaje się raczej trudna do latania i brzydka a jednak tak ciekawa, Brawo.
Jacek K

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - galeria ukończonych modeli