przez lejgo_inc » poniedziałek, 18 czerwca 2012, 19:24
Jasno szary. Zdecydowanie.
Pytanie - czy jesteś na 100% pewien że na pokład PoW użyto teaku? Spotkałem się z informacją (dotyczącą co prawda transatlantyków brytyjskich, ale statki i okręty te powstawały w tych samych stoczniach) że teak stosowany był tylko na forkasztelach, a reszta pokładów zadowalała się sosną. Kwestia kosztów.
Po dłuższej przerwie jak widać walczę dalej )) Położyłem pierwszy kolor z kamuflażu i zamaskowałem taśmą. Były obawy, czy aby taśma nie zerwie okapników i innych elementów, ale na szczęście próby wykazały, że nie )) Zobaczę jak będzie po nałożeniu drugiego koloru. Co do pokładu nie mam pewności, ale w źródłach, które posiadam Teak.
Kamuflaż został położony )) Taśmy maskujące zerwane, a elementy dalej są tam gdzie były ))) Jednak taśma TAMIYA rządzi )) Zostało pomalować pokłady i uzupełnić o małe elementy relingi i troszkę pobrudzić i będzie kolejny etap z głowy. Działa trzeba pomalować na górze oraz lufy, a na dwóch wykonać relingi i umieścić skrzynie oraz dwa pom-pom.
przez Marek(Thrawn) » piątek, 10 sierpnia 2012, 22:59
Trochę pogrzebałem przy nadbudówce i w końcu po wielu testach mam materiał na relingi i już wszystkie będę wykonywał właśnie z tego. Jedne relingi zrobiłem z drutu i nitki, ale to nie było fajne co zresztą widać na fotce poniżej. Kolejne już były wykonane z drutu miedzianego plus to: http://www.e-sklepwedkarski.pl/sklep-vm ... -01mm.html
przez Marek(Thrawn) » poniedziałek, 3 września 2012, 14:47
Witam. Mam problem (( chodzi o szyny katapulty i inne mechanizmy z tym związane. Katapulta wygląda w tej chwili tak i nie wiem co jeszcze w niej było do końca. Nie chce improwizować zbyt mocno ale sądzę, że musi coś jeszcze być. Tak więc proszę o pomoc, może ktoś posiada jakieś materiały na temat tego typu katapulty. Jest to catapulta model D III H obustronna.
przez Marek(Thrawn) » środa, 12 września 2012, 11:45
No wiesz tamte są nawet większe od tych dużych jak sie na nie kliknie ))), ale ok skoro tak wolicie )) Co do fotek to te 3 zdjęcia to lektura obowiązkowa )) więc je widziałem, ale dzięki za pomoc.
przez Marek(Thrawn) » czwartek, 20 września 2012, 21:05
Dzięki za słowa uznania )) to buduje optymizm przed dalszą pracą )) Mam jednak szybkie pytanie. Chodzi o elementy fototrawione i wykonane z aluminium. Skończyła mi się czarna farba w sprayu, której używałem jako podkład w celu sprawdzenia niedociągnięć. W zastępstwie pomalowałem pierwszy komin farbą ravella czarny mat, był on zrobiony z aluminiowej blaszki. I farba schodzi pod palcami (( Co trzeba zrobić by tak się nie działo. Czy wszystko malowane czarnym matem tak się zachowuje. Wcześniej farba schodziła z łańcucha i fototrawionych drabinek. Problem jest tylko z czarnym matem. Liczę na Waszą pomoc.
przez donalyah00 » poniedziałek, 24 września 2012, 22:17
Nieźle idzie! Świetna jest ta ostatnia fota - szkoda, że nie została zgłoszona do ankiety. O ile dobrze kojarzę, owe pionowe liny były czymś w rodzaju permanentnego rusztowania wykorzystywanego przez załogę do wykonywania prac bosmańskich na kominach.
przez Marek(Thrawn) » piątek, 28 września 2012, 21:37
Twoje wyjaśnienie ma sens i możliwe, że to tego służyły. Dziękuje też za słowa otuchy. Trochę popracowałem i widzę ile błędów popełniłem (( życie. Oto zdjęcia modelu na dziś dzień, jeszcze ciepłe i klej nie wysechł na elementach ))