"żółtoskrzydły" F-16 - Hasegawa 1:48

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

"żółtoskrzydły" F-16 - Hasegawa 1:48

Postprzez Paweł84 » niedziela, 2 września 2012, 20:08

Jakiś czas temu na warsztat wrzuciłem takiego ptaszka:
Obrazek
F-16c w specjalnym malowaniu powstałym z okazji 90-lecia Texas Air National Guard's 111th Fighter Squadron. Kolory i oznakowanie nawiązują do historii jednostki oraz dawnych schematów malowani i oznakowywania samolotów amerykańskich. Model budowany jest z zestawu Hasegawy, bez dodatków i większych przeróbek:
Obrazek

Relację zaczynam na dość zaawansowanym etapie budowy, ale budując prosto z pudła nie wiele byłoby wcześniej do pokazania. Sam model jest bardzo przyjemny w budowie, wszystkie części idealnie do siebie pasują, a niewielkie ilości szpachli używałem tylko w miejscach gdzie sam popełniłem jakieś błędy przy sklejaniu.
Obrazek
Jeżeli chodzi o detale to jest gorzej, wnęki podwozia są bardzo słabo odtworzone. Fotel tez pozostawia wiele do życzenia, ale można na szczęście przykryć go całkiem zgrabną figurką pilota.
Obrazek
Oszklenie kokpitu jest dość grube. Składa się z dwóch części co pozwala wykonać model z otwartą kabiną. Niestety wzdłuż obu przeźroczystych elementów biegnie wypukły szew, który trzeba usunąć. Mnie udało się to zrobić przy pomocy drobnego papieru ściernego i polerskiej pasty samochodowej.
Obrazek

Model buduję w ramach rodzącego się projektu grupowego "Lotnictwo w nietypowych barwach" na sąsiednim forum, jeżeli ktoś ma na warsztacie modele samolotów, które zamierza wykonać w unikatowych malowaniach (rocznicowe, "tiger meet", ostatnie loty itp) to zapraszam do wspólnej zabawy.
Więcej tutaj:http://www.forum.modelarstwo.org.pl/viewtopic.php?f=191&t=50571
Paweł84

Reklama

Re: "żółtoskrzydły" F-16 - Hasegawa 1:48

Postprzez Paweł84 » wtorek, 4 września 2012, 12:15

Łyżka dziegciu do garnuszka Hasegawy.
Ja chyba nie umiem niczego skleić prosto z pudła i zgodnie z instrukcją. Zaczęło się od wlotu powietrza- producent daje w zestawie dwa do wyboru węższy i szerszy, zgodnie z instrukcją wybrałem ten węższy - nie wiem czy słusznie, w każdym razie posiadał on "pod brodą" spory bąbel którego nie widać w oryginale - usunąłem.
Następnie podejrzliwie spojrzałem na zaznaczone w instrukcji wyrzutnie umieszczone na końcówkach skrzydeł - Hasegawa sugeruje: obciąć i wymienić na inne. Po porównaniu ze zdjęciami wyrzutnie zostały na swoim miejscu.
Pokrywa przedniego podwozia w oryginale nie ma świateł - muszę to jeszcze sprawdzić ale wydaje mi się, że w instrukcji sugerują mimo wszystko zamontowanie tychże.
W zestawi są tez dwa typy kół podwozia głównego, niestety żadne nie wytrzymuje konfrontacji z oryginałem
Obrazek
Eduard robi takie, ale nie planuję na razie większych zakupów a płacąc za same koła musiałbym dołożyć 1/3 ceny za przesyłkę. Może ktoś z Was ma takie do odsprzedania lub pożyczenia - skopiuję i oddam :D
Paweł84

Postprzez pik » środa, 5 września 2012, 10:54

Wlot użyłeś prawidłowy, to wersja z silnikiem P&W. Zwróć tylko uwagę aby wykorzystać właściwą dla tego silnika dyszę wylotową z węższymi "piórami".

Obrazek

Łyżka dziegciu do garnuszka Hasegawy ... niestety żadne nie wytrzymuje konfrontacji z oryginałem
Hasegawa to dość leciwy zestaw, także trzeba się liczyć z uproszczeniami. W innym wypadku warto dopłacić do ładniej zdetalowanego produktu by Tamiya.
Pozdrawiam
Darek
Na warsztacie 1/72: Ar-234 (Dragon), Ju-88 (Revell), FW-190 (Revell+Hasegawa)
Portfolio: http://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=207&t=17429
pik

Postprzez Paweł84 » czwartek, 6 września 2012, 06:41

pik napisał(a):Wlot użyłeś prawidłowy, to wersja z silnikiem P&W. Zwróć tylko uwagę aby wykorzystać właściwą dla tego silnika dyszę wylotową z węższymi "piórami".

Dzięki za wyjaśnienie wątpliwości. Dyszy użyłem (zgodnie z instrukcją) tej: http://www.model-making.eu/zdjecia/0/3/0/1266_1_has09811_9.jpg

Model dostał od góry podkład. Uwidocznił on kilka miejsc wymagających jeszcze obróbki
Obrazek
Paweł84

Postprzez Paweł84 » środa, 12 września 2012, 07:33

Dzięki pomocy jednego z "forumowych" kolegów stałem się posiadaczem takich oto kół do tego modelu:
Obrazek
Przy goleniach należało usunąć te niczego nieprzypominające tarcze:
Obrazek
W modelu Hasegawy stożek osłony radaru montowany jest na styk, bez żadnych kołków czy frezów ułatwiających ustawienie go w odpowiednim miejscu. Tu właśnie dałem ciała i musiałem ratować sytuację szpachlą. Niestety przy jej obróbce starłem fragmenty szwów idących od rurki pitota wzdłuż osłony. Głupio to wyglądało więc usunąłem je do końca.
Obrazek
Podobnie przy montażu dyszy silnika musiałem trochę poszpachlować, żeby zamaskować swoje błędy.
Obrazek
Przy okazji zapytam jaki kolor powinien mieć ten hak pod kadłubem?
Paweł84

Postprzez Jacek Bzunek » środa, 12 września 2012, 08:22

Paweł84 napisał(a):Przy okazji zapytam jaki kolor powinien mieć ten hak pod kadłubem?

Kolor spodu
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Postprzez piotr dmitruk » środa, 12 września 2012, 08:51

Paweł84 napisał(a):Tu właśnie dałem ciała i musiałem ratować sytuację szpachlą. Niestety przy jej obróbce starłem fragmenty szwów idących od rurki pitota wzdłuż osłony. Głupio to wyglądało więc usunąłem je do końca.
Obrazek

Jakie szwy? Tam raczej nie powinno być szwów, tylko takie druciki, zdaje się że rozpraszacze ładunków elektrostatycznych. Wyryj nowe linie i wklej druciki lub pręciki.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez Jacek Bzunek » środa, 12 września 2012, 09:40

Taśma Tamiya i gruba warstwa Surfacera-będzie szybciej i prościej.
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Postprzez Paweł84 » środa, 12 września 2012, 10:34

Jacek Bzunek napisał(a):
Paweł84 napisał(a):Przy okazji zapytam jaki kolor powinien mieć ten hak pod kadłubem?

Kolor spodu

Dzięki.

piotr dmitruk napisał(a):Jakie szwy? Tam raczej nie powinno być szwów, tylko takie druciki, zdaje się że rozpraszacze ładunków elektrostatycznych. Wyryj nowe linie i wklej druciki lub pręciki.

Nie wiedziałem jak to fachowo nazwać ani do czego to służy.

Jacek Bzunek napisał(a):Taśma Tamiya i gruba warstwa Surfacera-będzie szybciej i prościej.

Spróbuję, a jak nie wyjdzie to będę kombinował z drucikami.
Paweł84

Postprzez Paweł84 » poniedziałek, 24 września 2012, 07:59

Poprawiłem "nos". Miedziane druciki okazały się najlepszym rozwiązaniem:
Obrazek
Obrazek

Dorobiłem druciane anteny (nie wiem na pewno czy to anteny) na krawędziach spływu sterów i położyłem pierwszą warstwę żółtego.
Obrazek
Paweł84

Postprzez young » poniedziałek, 24 września 2012, 12:53

Odgromniki ;o)
young

Postprzez Paweł84 » poniedziałek, 24 września 2012, 14:20

young napisał(a):Odgromniki ;o)

Dzięki :D
Paweł84