Będzie PZL -37..Łoś". Hawker Hurricane już jest !

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Re: Będzie PZL -37..Łoś". Hawker Hurricane już jest !

Postprzez Jacek Bzunek » niedziela, 30 września 2012, 23:43

Wszystko ok, ale to trochę chore-trawa na, której stoi samolot jest wpisana do rejestru zabytków i nie można jej zasłonić prowizoryczną aluminiową budą a MiG albo Su zabytkiem nie jest i może marnieć.
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez KFS-miniatures » poniedziałek, 1 października 2012, 00:19

Jacek Bzunek napisał(a):trawa na, której stoi samolot jest wpisana do rejestru zabytków i nie można jej zasłonić prowizoryczną aluminiową budą a MiG albo Su zabytkiem nie jest i może marnieć.

moze to i lepiej. wiesz, żyjemy w kraju, w którym posiadanie zabytku jest tylko kłopotem, bo jak wchodzisz w jego posiadanie, to nagle wszystko poza patrzeniem zostaje objęte procedurami restrykcjami. a instutucjinalego wsparcia w kwestii troski o kondycję zabytku nie ma najczęściej żadnego. tak więc wrogowi możesz życzyć "bodaj by ci dom do rejestru zabytków wpisali" :>
Obrazek
KFS-miniatures

Postprzez Jostein » poniedziałek, 1 października 2012, 07:22

Mnie wpisali. Nie na listę zabytków, ale "pod ochronę konserwatora. Różnica żadna, w efekcie mam, jak pisała Chmielewska: "upierdol jak stąd dookoła księżyca" :->

Wracając do meritum, to sprawa ciekawa. Od jakiegoś czasu nie czytałem żadnych artykulów dotyczących PZL "Cosia", nie chcąc sobie niszczyć dobrego samopoczucia. Teraz jednak zajrzałem do artkułu podlikowanego przez Kolegę KFS-miniatures i dostarczyło mi to tematu do przemysleń.

Otóż czytałem wiele artykułów pana Ziobera, na temat modelarstwa oczywiście. I choć umiejętności, talent nawet, tudzież cierpliwość i zamiłowanie do benedyktyńskiej pracy pana Ziobera podziwiam i doceniam, niemal zawsze pomiedzy wierszami mogłem wyczytać przekonanie autora, że to i tylko to jest właśnie prawdziwe modelarstwo, wszystko inne to tylko sklejactwo. (Może jestem przewrazliwiony).
Ale tym bardziej dziwi mnie to, że pseudo-Łoś z Mielca doczekał się tak łaskawego przyjęcia. Szczególnie ze strony kogoś, kto pilnuje setnych częsci milimetra w modelach redukcyjnych w podziałce 1:72.
Jostein

Postprzez greatgonzo » poniedziałek, 1 października 2012, 11:23

Twoja wypowiedź zaintrygowała mnie tak, że aż przeczytałem ten artykuł. Nie znalazłem tam żadnej opinii na temat jakości makiety, a tym bardziej zdania jakiejś konkretnej osoby. Jest tam gdzieś kolejna strona, czy cóś?
greatgonzo

Postprzez Seweryn » poniedziałek, 1 października 2012, 11:39

nobie1973 napisał(a):
KFS-miniatures napisał(a):sie zastanawiam tylko, jak to jest, ze taki nadredaktor Ziober ze świtą, niczym wrzód na gluteus maximus swiata modelarskiego truje o przywiązaniu do wierności oryginałowi przy budowie replik...

Nooooo…kolego, jak może w przyszłości dojdziesz do takiego poziomu modelarstwa redukcyjnego jak cytowany przez ciebie p. Andrzej Ziober, to i tak nie będzie cię to upoważniało do takich bzdurnych, niewyważonych i chorych wypowiedzi :x

Prosiłbym o reakcję moderatorów w stosunku do takich pieniaczy !!!

Czym mierzysz poziom modelarstwa? czasem budowy modelu, czy logiką zdejmowania poszycia podczas obsługi w hangarze? Myślisz, że Kami czy kilku innych modelarzy nie dali by rady zbudować modelu na podobnym poziomie? Łoś jest jaki jest, żadna dyskusja tego nie zmieni.
Seweryn
Seweryn

Postprzez Adrianowro » poniedziałek, 1 października 2012, 12:22

Na Łosiach się nie znam ale mam dwa pytania :
1. Czy to coś lata czy tylko stoi ?
2. Czy jakaś firma wyda do niego zestaw korygujący? :mrgreen:
Adrianowro

Postprzez spiton » poniedziałek, 1 października 2012, 12:36

Adrianowro napisał(a):Na Łosiach się nie znam ale mam dwa pytania :
1. Czy to coś lata czy tylko stoi ?
2. Czy jakaś firma wyda do niego zestaw korygujący? :mrgreen:

To drugie pytanie bardzo mnie ubawiło ,-)))

Kamil, napisał dowcipnie i elegancko. Odpowiedź Norberta była trochę chamska i zdecydowanie łamiąca szósty punkt regulaminu. To tak na marginesie, żeby było wiadomo, kogo admini powinni ścigać. ,-)).
spiton

Postprzez Jarek Gurgul » poniedziałek, 1 października 2012, 14:45

Luz luzem, żarty żartami, ale czasami zahaczamy o poważne sprawy. Nie będę spierał się, czy było dowcipnie czy nie. Ale "elegancko" z pewnością nie było, dlatego część wpisu KFS-miniatures sugerująca korupcję została usunięta. Jest mnóstwo innych miejsc, w których można takie insynuacje swobodnie produkować. To forum do nich nie należy. Kolejne tego typu wpisy skutkować będą karą.

Jarek
Jarek Gurgul

Postprzez KFS-miniatures » poniedziałek, 1 października 2012, 15:17

Jarek Gurgul napisał(a):dlatego część wpisu KFS-miniatures sugerująca korupcję została usunięta.

ty chyba na głowe upadłes.. jaka korupcja? chcesz powiedziec, ze organizacja konferencji prasowych to proceder łapownictwa na masową skalę? czy że raczej juz na takich imprezach nie ma dobrej wyżerki i toreb z pamiątkowymi giftami dla gości i dziennikarzy?
bo jeśli to drugie, to w sumie coraz mniej mi zal, że rzucilem tę robotę.

poza tym skasowało ci się troszkę za dużo.

zatem powtórzę.

dziwi mnie, że nadredaktor Ziober ze świtą, niczym wrzód na gluteus maximus swiata modelarskiego truje o przywiązaniu do wierności oryginałowi przy budowie replik, a kolegom z firmy nie zwróciuł uwagi, by nieco krytycznym okiem spojżeli na tę aluminiową groteskę z mielca.
Obrazek
KFS-miniatures

Postprzez Jaho63 » poniedziałek, 1 października 2012, 15:27

Z resztą.
Proszę usunąć posta.
Ostatnio edytowano wtorek, 2 października 2012, 14:31 przez Jaho63, łącznie edytowano 1 raz
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez Czarny » wtorek, 2 października 2012, 11:32

jasio-g napisał(a): A w muzeum wszystko jest wpisane w rejestr zabytków (nawet kawałek pasa startowego), więc wszelkie procedury są żmudne. I pomimo planów odbudowy podwójnego hangaru z lat dwudziestych wszystko się wlecze.

No proszę cie człowieku, już wiele razy to podkreślałem. MLP tak kocha swoje zabytki i swoje tereny i są dla nich tak cenne i zabytkowe, że przy odczyszczaniu terenu gdzie satły hangary nawet nadzory konserwatorskiego nie mieli o archeologicznym nie wspomniawszy a przez wpisanie do rejestru oba by im sie należały. WKZ nie kazał? A co MLP nie wie jak cenne ma ziemie, jak mu tak zależy to nie mógł wystąpić? Przecież ziemai do okoła muzeum kryje w sobie tyle zlomu że nie jeden pan z wózeczkiem stał by sie Bilem G. gdyby wszystko oddal na skup.

A Łoś jaki jest kazdy widzi.
Czarny

Postprzez spiton » wtorek, 2 października 2012, 14:36

Muzeum powinno wybudować jak największą hale . I jak najtańszą. Bo ja będzie tańsza, to będzie większa, a nie bajerna architekturkę. Bo podmiotem w tym muzeum są SAMOLOTY. A one stoją pod chmurką i niszczeją. A szkoda.
Ale oczywiście ambicje , żeby pawilon był bajerny są ważniejsze niż dobro eksponatów. Większość muzeów w bogatych krajach mieści się w obskurnych halach, ale eksponaty są odpowiednio zadbane i wyeksponowane. A u nas odwrotnie. Polskie Cesatrstwo Urzednicze.
spiton

Postprzez Jacek Bzunek » wtorek, 2 października 2012, 15:34

spiton napisał(a):Muzeum powinno wybudować jak największą hale . I jak najtańszą. Bo ja będzie tańsza, to będzie większa, a nie bajerna architekturkę. Bo podmiotem w tym muzeum są SAMOLOTY. A one stoją pod chmurką i niszczeją. A szkoda.
Ale oczywiście ambicje , żeby pawilon był bajerny są ważniejsze niż dobro eksponatów. Większość muzeów w bogatych krajach mieści się w obskurnych halach, ale eksponaty są odpowiednio zadbane i wyeksponowane. A u nas odwrotnie. Polskie Cesatrstwo Urzednicze.

Dokładnie tak :!:
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Postprzez Czarny » wtorek, 2 października 2012, 16:04

spiton napisał(a):Muzeum powinno wybudować jak największą hale . I jak najtańszą. Bo ja będzie tańsza, to będzie większa, a nie bajerna architekturkę. Bo podmiotem w tym muzeum są SAMOLOTY. A one stoją pod chmurką i niszczeją. A szkoda.

I to mówi architekt?

Teren jest wpisany do Rejestru Zabytków nikt nie wyda Ci zgody na wybudowanie tam hali hipermarketowej na środku pola wzlotów. Tutaj muszę wziąć MLP pod obronę bo jeyne sensowne rozwiaznie w tej mierze to próba odtworzenia któregoś ze starych hangarow. Z UE na tego typu działania na cele kulturalne mo zna zgarnąć nie mała kasę.
Czarny

Postprzez Rafal » wtorek, 2 października 2012, 17:22

Wsadzam kij w mrowisko.

Łosia PZL zbudowało dla siebie. Nie dla społeczeństwa, nie do żadnego muzeum. Tak po prostu. Ma stać na terenie zakładów i NIE być ogólnodostępny (nie jestem w stanie podać źródła ale tak właśnie czytałem).

Zatem WSZYSTKIE te opinie, jaki to on zły/dobry nie jest nie mają znaczenia, bo dotyczą prywatnego projektu prywatnej firmy, która zrobiła sobie "gustowny przycisk do papieru".

A jak się zaczęła z tego robić narodowa euforia, to nawet Prezydent patronat objął.

Ciekawe jak to się skończy...
Google nie zwalnia z samodzielnego myślenia.
Rafal

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste